$
בורסת ת"א

זיכרונות מאפריקה: "נותנים שוחד, כי כך העולם עובד"

אתמול פשטו שוב חוקרי יאח"ה על משרדי שיכון ובינוי באיירפורט סיטי. ל"כלכליסט" נודע כי הם רוצים לחקור בישראל עובדים של החברה־הנכדה SBI, שנמצאים כרגע באפריקה, בקשר עם החשד לכאורה למתן שוחד ביבשת

יניב רחימי, זוהר שחר לוי ותומר גנון 07:4507.03.18

שבועיים אחרי שחקירת המשטרה בפרשת שיכון ובינוי נהפכה לגלויה פשטו אתמול שוב חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) על משרדי החברה באיירפורט סיטי. ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת החקירה המסתעפת, בעניין החשד למתן שוחד לעובד ציבור זר באפריקה, מבקשים החוקרים לחקור עובדים נוספים הנמצאים בקניה. מדובר בעובדי חברת SBI International Holdings, חברה־נכדה של שיכון ובינוי באפריקה, העומדת במרכז החשדות. החוקרים מבקשים להביא את העובדים לישראל, לשם חקירת מעורבותם בפרשה. ככל הידוע, לא מדובר בדרג הבכיר של החברה.  

עד כה עוכבו לחקירה כמה עובדים בקבוצת שיכון ובינויבעבר ובהווה, ובהם המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר ורואה החשבון המבקר ממשרד BDO זיו האפט רובי לזרוב, שאף נעצרו לכמה ימים לפני ששוחררו למעצר בית, ויו"ר הדירקטוריון לשעבר רוית ברניב, שהועברה למעצר בית.

 

לפי המשטרה, חלו בחקירה התפתחויות משמעותיות ודרמטיות, שיש בהן כדי לבסס את החשדות נגד המעורבים. "שיכון ובינוי שיחדה, לפי החשד, פקידי ממשל ברחבי העולם לאורך שנים, והכל כדי להגדיל את רווחיותה", אמר רפ"ק אריאל פרידמן באחד הדיונים בבית המשפט. בשיכון ובינוי, המיוצגת בידי עוה"ד פיני רובין וארז הראל ממשרד גורניצקי ושות', סירבו להגיב.

 

הגיע זמן להיכנס למשפחה

חקירת המשטרה נפתחה במקביל לתביעה שהגיש שי סקף, עובד לשעבר בקבוצה, ששימש איש כספים בסניף בקניה של SBI, שבאמצעותה מתבצעת הפעילות בתחום קבלנות התשתיות והבנייה בחו"ל. כתב התביעה מתייחס לחברה־הנכדה בחו"ל ולחברה־הבת הישראלית שמחזיקה בה, שיכון ובינוי — אס.בי.אי תשתיות, שמוחזקת במלואה בידי שיכון ובינוי. לטענת סקף, שהחל לעבוד בקבוצה ב־2011, הוא חשף מעשי שחיתות חמורים לאורך שנים רבות ובהיקף רחב. בתביעה נטען כי בפברואר 2016 נדרש סקף לוודא שתשלומים חריגים במזומן תועדו כהלכה, ובהמשך התברר לו שאלה תשלומי שוחד בסכומי עתק לעובדי ציבור ולנבחרי ציבור בכירים בכמה מדינות במזרח אפריקה. יצוין כי קבוצת שיכון ובינוי טרם הגישה כתב הגנה.

 

סקף טוען כי מנהל הסניף בקניה, דן יצחק שחם, ביקש ממנו להתייצב באופן מיידי במשרדו. "כשנכנס סקף לחדר", כך בכתב התביעה, "הבחין סקף שהחלונות והתריסים סגורים ומוגפים לחלוטין". סקף ממשיך וטוען כי על השולחן היו מונחים מסמכים שונים, ובהם מחברת חשבון בכריכה אדומה, שהיתה שייכת למנהל אזור מזרח אפריקה, בנימין ארביט, המכונה בנו. לפי התיאור בתביעה, נעל שחם את הדלת וביקש מסקף לשמור בסודיות מוחלטת את מה שהוא עתיד לומר לו. שחם אמר לסקף שהוא כמו "אחיו הקטן", וכי הגיע זמנו "להיכנס למשפחה". מהמסמכים השונים התברר לסקף, לטענתו, כי שחם וארביט תיעדו ורשמו בפירוט תשלומים במזומן שמנהל הסניף העביר בעצמו כשוחד למוטבים שונים, לאורך שנים, במדינות באפריקה, ובהן קניה, אוגנדה וטנזניה.

 

סקף טוען כי סירב לשתף פעולה עם הפעולות, שלדבריו אינן ראויות ונוגדות את ערכיו ואת צו מצפונו. בתגובה לכך כינה אותו שחם "סיסי" ו"אפס חסר עמוד שדרה". בכתב התביעה נטען כי שחם ניסה להצדיק את מעשיו באמירה "באפריקה תהיה אפריקאי — כל האפריקאים לוקחים ונותנים שוחד, כולם פה עושים עסקים, אם זו לא החברה (הכוונה ל־SBI — י"ר) אז זו חברה סינית". עוד נטען שהוא אמר, "למה אתה חושב ששיעור הרווחים פה מגיע ל־40% ובניגריה ל־65%, ואילו בישראל בלחץ מגיעים ל־4%? כי נותנים שוחד, ככה העולם עובד". סקף טוען כי בתום השיחה הוא התבקש להחזיר את המחברת של בנו, וכך עשה.

 

 

 

מכתב התביעה עולה שסקף פנה עם הדברים גם לרו"ח לזרוב, שהגיע לביקור בסניף קניה. לטענת סקף, לזרוב לא הופתע, ואמר כי לא מדובר בנוהג במזרח אפריקה, אלא בפרקטיקה מוכרת ומושרשת, חובקת עולם, שזוכה לגיבוי הביקורת הפנימית של החברה, ועדת הביקורת של הדירקטוריון, המחלקה המשפטית של החברה (בראשות עו"ד חזי קטן) ומגיעה אפילו עד ליו"ר הדירקטוריון עופר קוטלר. בכתב התביעה נטען שלזרוב אמר לסקף, כי הוא ומנהל הכספים במטה SBI, משה הפלינג, נוהגים להערים על דרישות הביקורת המחמירות כשהפעילות הכספית בסניף מסוים הופכת למהותית. לטענת סקף, לזרוב יעץ לו להימנע מפנייה ליועץ המשפטי ולבכירי החברה בישראל.

 

סקף פנה גם למבקר הפנים של שיכון ובינוי אברהם אדמוני, והתריע על מנגנון השוחד לכאורה. לטענתו, אדמוני היתמם כשחיוך נסוך על פניו, "מה זה שוחד? אני לא מכיר את המילה", והוסיף: "אל תדבר איתי על הדברים האלה". אדמוני עוכב לחקירה, נעצר ליום אחד ולאחר מכן שוחרר למעצר בית.

 

בתביעה נטען שסקף התריע על השחיתות לכאורה גם באוזני רוני פלוך, שכיהן כמנכ"ל SBI ובמקביל כמנכ"ל החברה־הבת של שיכון ובינוי, שיכון ובינוי — אס.בי.אי תשתיות. לטענת סקף, פלוך התקשה להבין את הסירוב לשתף פעולה בטענה כי מדובר בסך הכל ב"הכרת תודה" על עזרה שקיבלה החברה מ"חבר". מכתב התביעה עולה שפלוך אמר: "החברה חגגה לא מזמן ותק של 90 שנה, ואני עובד בה שנים רבות, וזו דרך העבודה מאז ומעולם, וכולם יודעים זאת, גם בישראל. רוב רווחיה והכנסותיה של קבוצת שיכון ובינוי מקורם באפריקה. ביבשת אפריקה ככה עובדים, אם אתה רוצה או לא רוצה, אם נאה לך או לא נאה לך. אמרת שאתה לא רוצה לשתף פעולה, אין בעיה — נמצא לך מחליף". לטענת סקף, פלוך הוסיף: "אם תפתח את הפה, העניינים ייצאו מכלל שליטה. אני לא רוצה לאיים עליך, אתה נראה לי בחור חכם שמבין שלא כדאי להתעסק איתנו".

 

לוי אישר שהצמרת ידעה

סקף שיתף בממצאיו גם את המהנדס הראשי למזרח אפריקה ב־SBI, יהודה לוי, שהגיע לביקור שיגרתי בפרויקטים בקניה. לטענת סקף, לוי אמר לו בתגובה: "הקומבינות שאנחנו עושים זה לא ברמה שאתה גונב את מזמין העבודה שלך, זה לא ברמה שאתה מרמה אותו ברמה של פשע, זה חוכמה של איך לעשות 'עסקים'. זה קומבינות של עסקים שזה מקובל. זה קומבינה שאם המזמין תופס אותך, אז לא קרה כלום. אבל בארץ כשאתה גונב ומרמה וזה... זה פלילי, זה ברמה של פלילים". לטענת סקף, לוי אישר בפניו שכל מנהלי קבוצת שיכון ובינוי, לרבות המנכ"ל ירון קריסי, יודעים על נוהג תשלומי השוחד לעובדי ציבור באפריקה.

 

מאז התפוצצה הפרשה צנחה מניית שיכון ובינוי ב־27% והחברה איבדה קרוב למיליארד שקל משווייה. המפסידה הגדולה מהקריסה היא בעלת השליטה שרי אריסון שמחזיקה ב־47.1% מהמניות. הגוף המוסדי היחיד בשיכון ובינוי הוא חברת מגדל (7.6%), ובעלת עניין נוספת היא חברת ארטמיס שבבעלות שלמה אליהו. אתמול, לראשונה מאז נפתחה החקירה, עלתה מניית שיכון ובינוי והוסיפה לערכה 3.7%.

 

בשבוע שעבר הכניסה חברת דירוג האשראי S&P מעלות את דירוג האשראי של שיכון ובינוי לרשימת מעקב עם השלכות שליליות. "ההכנסה לרשימת מעקב נובעת מהחשש שלנו לפגיעה בפרופיל העסקי והפיננסי של החברה, בעקבות החשדות למתן שוחד בידי בכירים בחברה־נכדה זרה באפריקה", כך דו"ח הדירוג. במעלות מעריכים כי "עלולות להיות השלכות נרחבות לפרשה, הכוללות בין היתר הקפאת פרויקטים קיימים באפריקה, קשיים להתמודד במכרזים חדשים, הגבלות נוספות על שימוש במזומנים, קשיי מימון לפרויקטים, פגיעה תדמיתית ופגיעה במיקוד הניהולי.

 

כיוון שתחום הקבלנות מחוץ לישראל הוא מתחומי הליבה של החברה, מהווה נתח משמעותי מהרווח הגולמי ומקנה לה רווחיות גבוהה מהממוצע ביחס לפעילויות קבלניות אחרות שלה, פגיעה מהותית בו עלולה להוביל, להערכתנו, להידרדרות באיכות האשראי שלה". בעקבות כך רשמו איגרות החוב של שיכון ובינוי בימים האחרונים ירידות שערים שהגיעו עד 1.4%, ובשבועיים האחרונים ירדו האג"ח הארוכות ביותר מ־3%. נכון להיום, נסחרת סדרת האג"ח הארוכה של שיכון ובינוי, שתיפרע ב־2029, בתשואה של 3.17% (צמוד למדד).

 

 

שרי אריסון בעלת השליטה בשיכון ובינוי שרי אריסון בעלת השליטה בשיכון ובינוי צילום: יח"צ

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x