$
שווקי חו"ל

ענקית הנפט הסעודית נחשפת: הצצה לחברה הרווחית ביותר בעולם

ארמקו רשמה במחצית הראשונה של 2017 רווח נקי בסך 33.8 מיליארד דולר. לשם השוואה, הנתון המקביל של אפל עמד על 28.9 מיליארד דולר

בלומברג 20:4614.04.18

הצצה ראשונה לתוך קרביה הפיננסיים של חברת ארמקו הסעודית מגלה תזרים מזומנים של מיליארדי דולרים מידי חודש העוקף בהרבה כל חברה גלובלית מובילה. לפי בלומברג, במחצית הראשונה של 2017 נרשמו בארמקו רווח נקי בסך 33.8 מיליארד דולר. לשם השוואה, אפל רשמה נתון של 28.9 מיליארד דולר, וסמסונג - 14 מיליארד. ענקית הנפט הסעודית חילקה דיבידנדים בסך 13 מיליארד דולר, החוב עמד על 1.3 מיליארד דולר, תזרים המזומנים עמד על 52.1 מיליארד דולר והיא מוכרת 10 מיליון חביות נפט כל יום.

 

 

 

אולם נתונים אלו גם ממחישים את האתגר העומד בפני יורש העצר הסעודי מוחמד בין סלמן בדרכו להגשים שתי שאיפות – הערכת שווי של 2 טריליון דולר לקראת ההנפקה הראשונה לציבור של ענקית הנפט הממשלתית וכן תזרים מזומנים נדיב לתוך קופת הממשלה כדי לממן האג'נדה החברתית העמוסה שלו, הכוללת רפורמות רבות.

 

 צילום: רויטרס

 

הנתונים הפיננסיים, שנחשפו בידי בלומברג, משקפים רווחי ענק, מאזן נטול רבב, ועלויות ייצור שאין שני להם בעולם. הנתונים גם משקפים כיצד משרד האוצר הסעודי נהנה יותר מהציבור מעליית מחיר הנפט מעל ל-70 דולר לחבית, וכיצד עתיד המשרד לקטוף פירות רבים עוד יותר כשמחיר זה יגיע אל מעבר ל-100 דולר לחבית.

 

אחד מהכלים שבהם ריאד יכולה להשתמש כדי להשיג מטרה זו היא כאמור מחירי הנפט – השהיית ההנפקה עד שמחיר הנפט הגולמי יהיה גבוה דיו כדי להבטיח זרימה מספקת של הון לממשלה ובה בעת להעלות  עוד יותר את שווי השוק של ארמקו. "עכשיו זה רק עניין של תזמון נכון. אנו מאמינים שמחירי הנפט עוד יטפסו השנה וב-2019, כך שאנו ממתינים לזמן הנכון", אמר הנסיך בראיון למגזין טיימס מוקדם יותר החודש. "הסעודים רוצים את המחיר הגבוה ביותר שהשוק מסוגל לעמוד בו", אמר לבלומברג יאסר אל-גונדי, אסטרטג שוק בכיר באנרג'י אספקטס (Energy Aspects ).

 

כשנשאלה לגבי הנתונים, מסרה ארמקו בהצהרה כי "זה לא מדויק, אך ארמקו לא מגיבה לספקולציות בנוגע לביצועים הפיננסיים ולהתנהלותה הפיסקאלית".

 

מרכזיות ההנפקה לחזון של השליט

 

הנסיך מוחמד הפך את ההנפקה המתוכננת למרכיב חשוב בתוכנית "חזון 2030" (Vision 2030) שלו להכנת כלכלת הממלכה לזמן שלא תוכל יותר להתבסס על יצוא הנפט. בין הצעדים בחזון שאפתני ניתן פרויקטים ציבוריים גרנדיוזיים כגון בנייתה של מגה-העיר העתידנית נאום ופרויקט סולארי נרחב.

 

הנסיך מוחמד הנסיך מוחמד צילום: בלומברג

 

 

בהנפקה של ארמקו, שואפים הסעודים לגיוס שיא של 100 מיליארד דולר באמצעות מכירת 5% ממניות החברה. אם כך יקרה, ההנפקה תרסק את השיא הקודם – הנפקתה של ענקית המסחר המקוון מסין עליבאבא, שגרפה 25 מיליארד דולר. ב-2014.

 

"ההנפקה של ארמקו היא אבן פינה במאמץ רפורמה מקיף ושאפתני בסעודיה", אומרת חלימה קרופט (Helima Croft), מנהלת ב-RBC קפיטול מרקטס (RBC Capital Markets). הכסף שיגויס ממכירת המניות יהיה לדבריה "מהותי" לתהליך.

 

יועצים ואנליסטים בתעשיית הנפט מטילים ספק ביעד שווי של 2 טריליון דולר, ואומרים כי שווי של 1-1.5 טריליון דולר הוא מציאותי יותר. אולם גם בטווח התחתון של הערכות אלו, תהפוך ארמקו לחברה הגדולה בעולם במונחים של שווי שוק, במרחק גדול מאוד מאפל, המחזיקה הנוכחית בתואר זה.

 

הנתונים הפיננסיים של ארמקו מעניקים גושפנקא להערכות זהירות יותר. משקיעים מוסדיים, המסתמכים על החישובים שביצעה בלומברג, מעריכים כי חברת הנפט הממשלתית יכולה להגיע לשווי של 1-1.2 טריליון דולר. זאת על בסיס הצפי למחירי נפט שמעל ל-60 דולר לחבית לטווח הארוך ושימוש בשיטות הערכת שווי הדומות לאלו של חברות נפט מובילות אחרות.

 

 

 

סעודיה מסתמכת על ארמקו כדי לממן הוצאות חברתיות וצבאיות, וכן את סגנון החיים הראוותני של מאות מנסיכי הממלכה, מה שמכביד מאד על תזרים המזומנים של החברה, במונחים של מס הכנסה ותגמולים. חשיבות ההכנסות מנפט לממלכה קיבלו משנה תוקף ב-2014 כשמחירי הנפט הגולמי צנחו לשפל של 12 שנים. ממשלת סעודיה נאבקה לשמור על כלכלה יציבה והשתמשה לשם כך ב-250 מיליארד דולר מרזרבות המט"ח שלה, ומכרה אג"ח ממשלתי במיליארדי דולר כדי לאזן את התקציב.

 

לראשונה מזה עשורים רבים, היה על ריאד לכונן צנע תקציבי וקיצוצים בשכר ובסובסידיות מה שלא רק שלח את הכלכלה לתוך מיתון אלא גם איים להחליש את ההסכם החברתי הלא כתוב שבו הממשלה מחלקת מענקים נדיבים בתמורה לנאמנות פוליטית ולשמירה על היציבות בערש האסלאם.

 

עד כה ממשלת סעודיה לא עשה שינויים כדי להטות סכומים משמעותיים של מזומנים מקופותיה לחיזוק האטרקטיביות של ארמקו למשקיעים זרים.

 

לפני שנה, קיצצה הממלכה את שיעור מס ההכנסה ל-50% מ-85% אולם המידע הפיננסי החדש שפורסם כעת חושף כי ריאד יצרה מערכת תמלוגים פרוגרסיבית חדשה הגובה שיעור גבוה יותר על ההכנסות עם העלייה במחירי הנפט הגולמי.

 

ללא קשר לשווי הסופי שתשיג ארמקו, מבט ראשון בספרי החשבונות של ענקית הנפט הסעודית ממחיש עד כמה העסקה שעשתה הממלכה ב-1967 היתה טובה כשהלאימה לחלוטין את החברה ושילמה 1.5 מיליארד דולר לשברון ולאקסון תמורת מניותיהן בחברה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x