$
מט"ח וסחורות

מדינות אופ"ק סיכמו על הגדלת תפוקת הנפט - לאחר שאיראן הסירה התנגדותה

קרטל הנפט החליט להגדיל את התפוקה במיליון חביות ביום, 1% מההיצע העולמי; סעודיה ורוסיה ביקשו להגדיל את תפוקת הנפט בהיקף גדול יותר, אך נתקלו בהתנגדות מצד איראן - שחוששת מפגיעה בהכנסותיה מהנוזל השחור על רקע הסנקציות האמריקאיות

שירות כלכליסט 16:2722.06.18

ארגון המדינות המייצאות נפט (OPEC) הגיע היום (ו') בווינה לסיכום עקרוני על הגדלת תפוקת הנפט במיליון חביות ביום (1% מאספקת הנפט היומית), החל מיולי הקרוב. זאת, לאחר שסעודיה שיכנעה את איראן להסיר את התנגדותה. כך לפי דיווחים שונים.

יצוין כי בהודעת הסיכום שלהן, מדינות אופ"ק לא נקבו בהיקף המדויק של הגידול בהיצע; לפי הערכות, העלייה בהיצע בפועל תהיה כ-600 אלף חביות ביום בלבד; זאת, מאחר שכמה ממדינות אופ"ק שהקטינו באחרונה את ייצור הנפט, יתקשו להגדילו - וחברות אחרות לא צפויות לקבל היתר לייצר יותר כדי לפצות על הפער.  בעקבות כך, מחיר חבית נפט מסוג WTI מזנק כעת ב-3.4% בניו יורק ל-67.74 דולר.

 

ארה"ב, סין והודו לחצו על מדינות אופ"ק להגדיל את התפוקה כדי למנוע מחסור בנפט, שעלול לפגוע בכלכלה העולמית.

  

סעודיה ורוסיה ביקשו להגדיל את תפוקת הנפט בהיקף גדול יותר, אך נתקלו בהתנגדות מצד איראן - היצרנית השלישית בגודלה מקרב מדינות אופ"ק. הרפובליקה האסלאמית עתידה להיפגע מצמצום הכנסותיה מנפט לנוכח חידוש הסנקציות האמריקאיות; לכן היא חוששת מהגדלת ההיצע - שצפויה להביא לירידה במחיר.

 

שר הנפט האיראני ביז'אן זנגנה עזב את הפגישה שנערכה אמש בווינה עם נציגי סעודיה ורוסיה במחאה על ההסכמות המתגבשות. ואולם היום, כאמור, המדינה האסלאמית ריככה את עמדתה. 

 צילום: בלומברג

 

הוועידה בווינה מתקיימת לנוכח קריאות מצד צרכניות נפט משמעותיות כמו ארה"ב, סין והודו לווסת את העלייה במחירי הנפט ולתמוך בצמיחה הגלובלית באמצעות הפקת עוד מהמשאב.

 

איראן, שהיא החברה השלישית בגודלה באופ"ק היתה כאמור החסם העיקרי בפני השגת הסכם. טהראן מסרה ביום שלישי כי היא מתנגדת להגדלת תפוקת הנפט ודוחה את הלחץ מצד ארה"ב לעשות זאת.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע במאי כי הוא נסוג מהסכם הגרעין בין איראן לבין המעצמות, והטיל מחדש שורה של סנקציות על המדינה. מסיבה זו, מעריכים אנליסטים של ענף האנרגיה כי הפקת הנפט באיראן צפויה להצטמצם בשליש עד סוף השנה. לפיכך, הרווח שעשויה להפיק איראן מהסכם על הגדלת תפוקת הנפט הוא זניח, זאת בניגוד לאויבתה המושבעת סעודיה.

 

"אני לא חושב שאנחנו יכולים להגיע להסכם", אמר זנגנה לכתבים בווינה השבוע לאחר פגישה בין נציגים ממדינות אופ"ק לבין נציגי מדינות שאינן חברות בארגון. היומון האיראני "סדה" ציטט מקורות בסביבתו של זנגנה כי איראן מסרבת להסכם מפני שחתימתו תסלול למעשה את הדרך לאמברגו נפט עליה. פרט לאיראן, נכחו בפגישה נציגים של רוסיה, סעודיה, איחוד האמירויות, עומאן, כוויית, ונצואלה ואלג'יריה.

 

הפגישה נמשכה כשעתיים נוספות לאחר שזנגנה יצא ממנה. שר האנרגיה הסעודי חאלד אל פאלח אמר שקיים רוב גורף להעלאת תפוקת העולמית במיליון חביות ליום, אך רק באופן הדרגתי ובחלוקה פרופורציונאלית בין כל אחת מהמדינות החברות.

  

מאז השנה שעברה חתכו חברות אופ"ק את תפוקת הנפט העולמית ב-1.8 מיליון חביות ליום. האסטרטגיה סייעה להעלות את המחיר לחבית נפט מסוג ברנט עד ל-73 דולר לחבית, משפל של 27 דולר שנרשם מהלך 2016. שיבושים הפקת הנפט בוונצואלה, אנגולה ולוב גרמו לירידה חדה אף יותר בתפוקה בחודש שעבר, זאת בנוסף לקיצוץ הצפוי בהפקת הנפט האיראנית בעקבות הסנקציות.

 

השר הסעודי אמר כי העולם יוכל לספוג מחסור של 1.8 מיליון חביות נפט ליום במחצית השנייה של 2018, אך לא יותר מכך. לדבריו, אופ"ק אחראית להרגיע את חששות צרכניות הנפט. "אנחנו רוצים למנוע מחסור בהיצע, כפי שחווינו ב-2007 וב-2008", אמר פאלח, בהתייחסו לתקופה שבה המחיר לחבית נפט עמד על 150 דולר. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x