$
בורסת ת"א

בגץ הכריע זמנית בבג"ץ רפורמת תעודות הסל - הסטטוס קוו יישמר, עד להכרעה סופית

איגוד תעודות הסל הגיש ערב החג עתירה לבג"ץ בניסיון לבלום את הרפורמה שעלולה לגרור פדיונות כבדים של כ-15 מיליארד שקל מהתעודות - וחשף עימות בין רשות ני"ע לרשות שוק ההון; הבורסה הצטרפה לטענות: "פדיון כזה דרמטי למסחר בבורסה - יפגע במשקיעים ובציבור"

רחלי בינדמן 12:2903.10.18

הרפורמה בתעודות הסל נכנסת היום (ד') לתוקף, ובכך הופכות התעודות לקרנות סל הכפופות לרגולציה של קרנות הנאמנות. חברות תעודות הסל שהיו בלחץ אדיר לקראת המהלך - שעשוי היה לגרור פדיונות כבדים - נשמו אתמול בערב לרווחה, לפחות באופן זמני. זאת לאחר שהבג"ץ שהגישו בעניין התקבל בשלב ביניים ונקבע שהמצב הקיים יישמר עד להכרעה סופית. המשמעות בפועל היא שכניסת הרפורמה לתוקף לא תגרור פידיונות של התעודות על ידי גופי הפנסיה.   

איגוד תעודות הסל הגיש את הבג"ץ ערב החגים בטענה כי הרפורמה תאלץ את הגופים המוסדיים הישראלים (גופי הפנסיה) המשקיעים בתעודות סל מקומיות למכור תעודות סל בשווי כולל של 15 מיליארד שקל. זאת בשל המגבלות שחלות על החזקותיהם בתעודות וכן בשל חוסר היכולת לגלגל את דמי הנאמן של התעודות על ציבור החוסכים. איגוד תעודות הסל הגיש בג"ץ דחוף במטרה למנוע את המכירה הכפויה לטענתם מצד המוסדיים.

 

בג"ץ הכריע אתמול כי עד ההכרעה הסופית בעתירה יישמר הסטטוס קוו - קרי תעודות הסל תשלמנה את דמי הנאמן ולא ציבור החוסכים וחריגה פאסיבית של החזקות המוסדיים מדרישות הרפורמה לא תאלץ אותן למכור את ההחזקות העודפות.

  

אף שמדובר בתחום נישתי מאד, המאבק בעניין חשף מתיחות קשה בין רשות שוק ההון לרשות ניירות ערך, המקדמת את הרפורמה בתעודות הסל. רשות שוק ההון מתנהלת כבר חודש ללא ממונה אך סגן הממונה יואב גפני הבהיר לרשות ניירות ערך כי הוא לא יכול לקבל החלטה שתמנע מהמוסדיים לבצע את המכירה. גפני הסביר שהחוק כיום לא מאפשר למוסדיים לגלגל את דמי הנאמן על החוסכים ורק הממונה יכול לקבוע אחרת. ומשעה שאין ממונה, האפשרות אינה קיימת.

 

יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה תקפה את מכתבו של גפני והזהירה מהנזק האפשרי לבורסה במכירה. אתמול נשלחה לבג"ץ עמדת הבורסה לניירות ערך המזהירה אף היא מהשלכות אי פתרון הבעיה - "אין להמעיט בחשיבותו של שוק תעודות הסל למסחר בבורסה. מחזור המסחר בתעודות מהווה כשליש מהיקף המסחר בבורסה. כל פגיעה בשוק תעודות הסל עלולה להיות בעלת השלכות מרחיקות לכת על המסחר בבורסה", כתבו בתשובה. "ככל שמדובר בתעודות סל על מדדים מקומיים פדיון של תעודות סל בהיקף של 15 מיליארד שקל יגרור מכירה בהיקף זהה של ניירות ערך אחריהן עוקבות התעודות".

 

עוד הוסיפה הבורסה "מדובר בפדיון דרמטי למסחר בבורסה. הגופים המוסדיים תורמים באופן שוטף לנזילות במניות ולכן תורמים לשכלול המסחר. קיטון החזקות המוסדיים יפגע באופן בלתי נמנע בנזילות המסחר, וכפועל יוצא, יפגע במשקיעים, בחברות הנסחרות ובחוסכים" מסכמים בבורסה.

 

ברשות שוק ההון טוענים כאמור כי ממילא מי שאמור לטפל בסוגיה הוא הממונה על שוק ההון שטרם מונה ולכן ידי העובדים של הרשות כבולות. במובן המהותי טוענים ברשות שוק ההון אין שום הצדקה אמיתית לגופי הפנסיה להחזיק בתעודות סל על מדדים בישראל במקום להחזיק חוזים על המדד או במניות המדד עצמו וכל שכן אין שום סיבה שהחוסכים יממנו מכיסם את העלויות של החזקת תעודות סל קל במידה שהמוסדיים יבחרו בכל זאת להשקיע בהן. ברשות ניירות ערך טוענים כי העלות שתגולגל על החוסכים היא זניחה ומצדיקה את האינטרס של תקינות המסחר והנזילות שלו.

 

כעת מחכה בג"ץ לתשובה המדינה שאמורה להתקבל עד ה-16 באוקטובר, כאשר עד אז מקווים במשרד האוצר כי ימונה כבר ממונה לרשות שוק ההון שיכריע מהותית בסוגיה – האם לאפשר לגופים המוסדיים לגלגל את עלויות הנאמן של קרנות הסל לחוסכים או לא.

 

 

ענת גואטה ענת גואטה צילום: ענבל מרמרי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x