הישראלי שעשה אקזיט של 250 מיליון דולר מקנאביס
תיקון עולם, ענקית הקנאביס הרפואי של צחי כהן, קיבלה כ־250 מיליון דולר מהמיזוג הגדול בתולדות הענף בעולם. בעסקה, רכשה חברת אורורה ב־2.5 מיליארד דולר את מדריליף, שאותה ייסדה תיקון עולם. לכלכליסט נודע כי הכסף ישמש להתרחבות לארה"ב
הפריחה האדירה של שוק הקנאביס הקנדי הובילה לאקזיט מפתיע עבור חברת הקנאביס הרפואי הישראלית תיקון עולם. בחודש מאי האחרון, חברת Aurora Cannabis (אורורה) רכשה את חברת Medreleaf (מדריליף) הקנדית תמורת כ־2.5 מיליארד דולר, בעסקת המיזוג הגדולה ביותר בתולדות שוק הקנאביס.
- אין יצוא ואין לגליזציה, אז איך חברות הקנאביס הישראליות שוות יותר ממיליארד שקל?
- קנדה: 100 חנויות חדשות לממכר מריחואנה ייפתחו היום
- מעבדת קנאביס חדשה הוקמה באוניברסיטה העברית בירושלים בהשקעה של 2.3 מיליון דולר
תיקון עולם, חלוצת הקנאביס הרפואי בישראל והחברה הגדולה ביותר בתחום, החזיקה ב־10% ממניות מדריליף וקיבלה בעסקה כ־250 מיליון דולר. ל"כלכליסט" נודע כי התמורה תשמש את תיקון עולם במטרה האסטרטגית החשובה ביותר שלה: התפתחות בארה"ב. עסקה זו לא נחשפה עד כה בתקשורת הכלכלית הישראלית.
הנהנה העיקרי מהאקזיט הוא מייסד תיקון עולם צחי כהן, שמחזיק יחד עם אמו דורית כהן ב־92% ממניות החברה. צחי ודורית מנהלים את חממות הענק של החברה, שהחלה את דרכה כעסק קטן בבית המשפחה במושב ליד צפת.
העסקה בין אורורה למדריליף הושלמה בחודש שעבר. כעת, החברה הממוזגת מעסיקה 570 עובדים ומחזיקה ביכולות ייצור של 570 טון קנאביס בשנה. בתחילת השנה רכשה אורורה חברה נוספת בתחום, קאנימד, תמורת מיליארד דולר קנדי - כ־800 מיליון דולר אמריקאי.
תיקון עולם לא רק החזיקה ב־10% ממניות מדריליף, אלא היתה שותפה להקמתה עוד מיומה הראשון, ב־2014. החברה הוקמה כדי למכור את זני הקנאביס שפיתחה תיקון עולם לשוק הקנדי, באמצעות חממות גידול שהוקמו במחוז אונטריו שבקנדה. תיקון עולם תמשיך למכור את זני הקנאביס שלה בקנדה גם לאחר העסקה, הפעם באמצעות אורורה.
מבחינת השותפות הקנדיות של מדריליף, ההסכם להקמת החברה סיפק להן גישה לזנים של תיקון עולם, שנחשבים לחזקים ויעילים במיוחד. בין הזנים הללו ניתן למנות את הזן אבידקל, שהתפרסם בקהילה הרפואית משום שהוא מכיל כמות מזערית של החומר הפסיכואקטיבי THC. לעומת זאת, אבידקל מכיל ריוז גבוה במיוחד של החומר האנטי־דלקתי ואנטי־אפילפטי CBD, שאינו משפיע על תודעת המטופל.
אורורה היא חברת הקנאביס השלישית בגודלה בקנדה, והיא נסחרת לפי שווי של 9.51 מיליארד דולר. החברה הגדולה ביותר היא Tilray (טילריי), הנסחרת לפי שווי של 13.3 מיליארד דולר. במקום השני ניצבת Canopy (קנופי), הנסחרת לפי שווי של 10.76 מיליארד דולר.
בקרוב גם בקולה
טילריי מגדלת קנאביס, מבצעת את תהליך העיבוד ומוכרת את המוצרים הסופיים ללקוחות ולמטופלים הצורכים קנאביס רפואי בקנדה, באוסטרליה ובגרמניה, באמצעות הסכמי הפצה עם גורמים מקומיים. שדות הגידול שלה פרושים בקנדה ובאירופה. החברה הציגה במחצית הראשונה של 2018 הכנסות של 17.5 מיליון דולר, אולם רשמה הפסד תפעולי של 15 מיליון דולר. ביולי האחרון טילריי הונפקה בנאסד"ק. בספטמבר זינקה מניית החברה ב־77% לשווי של כ־20 מיליארד דולר, אולם מאז איבדה משוויה וכאמור נסחרת כיום ב־13.5 מיליארד.
אורורה, שהונפקה עוד ב־2014, היא שם לא פחות חם. מלבד המיזוגים, בספטמבר פורסם כי החברה מנהלת מגעים עם קוקה קולה ליצירת משקה עם CBD. בתגובה לדיווחים אורורה מסרה כי אינה מקיימת מגעים רשמיים עם קוקה קולה, ובכל זאת מניית החברה זינקה באותו יום במסחר ביותר מ־10%.
שוק הקנאביס הקנדי רותח בימים אלו, לאחר שהמדינה אישרה בשבוע שעבר לגליזציה מלאה. כעת, לכל אדם בקנדה מותר להחזיק עד 30 גרם של קנאביס לכל סוג של שימוש. הלגליזציה המלאה של הקנאביס היא נקודת שיא ברפורמה שהחלה במדינה ב־2013, אז הוקם שוק חופשי לייצור ואספקת קנאביס רפואי.
עם השלמת כניסת הלגליזציה לחוק, קנדה הפכה למדינה השנייה בעולם אחרי אורוגוואי שמאשרת צריכה חופשית של קנאביס. מבחינת הפוטנציל המסחרי, מדובר בשוק עצום בהשוואה לזה של אורוגוואי, שבה 3.4 מיליון תושבים, לעומת 36.7 מיליון בקנדה.
הלגליזציה הקפיצה את מניות הקנאביס בבורסת טורונטו. ביום רביעי, קרונוס עלתה ב־19%, קנופי ב־14.2% לשווייה, טילריי ב־11.7% ואורורה ב־7% לערכה.
לפי חברת המחקר New Frontier Data, המתמחה בשוק הקנאביס, השוק יגלגל 1.3 מיליארד דולר ב־2018 - והוא צפוי לצמוח ל־6 מיליארד דולר עד 2025, עלייה של כ־360%.
קנדה היא מעצמת הקנאביס הגדולה בעולם. לצד הצריכה הפנימית, קנדה מייצאת קנאביס לגרמניה, קרואטיה, ניו זילנד, אוסטרליה, צ'כיה, ברזיל וצ'ילה.
שוק הקנאביס החוקי העולמי מתפתח במהירות בשנים האחרונות ולפי תחזיות האו"ם צפוי לצמוח לכ־150 מיליארד דולר עד 2025. לשם השוואה, ב־2016 השוק הוערך ב־9.3 מיליארד דולר בלבד.
חברות קנדיות נוספות מקיימות קשרים עם חברות ישראליות. כך למשל, חברת קרונוס חתמה עם קיבוץ גן שמואל על הסכם להקמת שרשרת ייצור שתכלול חוות גידול, מפעלים ומרכזי חלוקה ל־5 מיליון טון קנאביס בשנה. חברות קנדיות אחרות חתמו על הסכמי שיתוף פעולה דומים בפורטוגל ובדנמרק.
בתיקון עולם, כאמור, מכוונים כעת אל שוק הקנאביס הצומח בארה"ב. כיום, הקנאביס אינו חוקי בארה"ב ברמה הפדרלית, אולם הוא מותר לשימוש ברמה כזו או אחרת ב־30 מתוך 50 המדינות. ב־9 מתוך אותן 30 מדינות הקנאביס חוקי לכל סוג של שימוש, בעוד ביתר המדינות הוא מותר רק לשימוש רפואי.
היקף מכירות הקנאביס החוקי בארה"ב צפוי להגיע השנה ל־11 מיליארד דולר. ביוני האחרון אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי הוא נוטה לתמוך במאמץ הבין־מפלגתי בקונגרס להקלת איסור השימוש בקנאביס.
ישראל נחשבת למעצמה עולמית בתחום הקנאביס הרפואי ולחלוצה במחקר בתחום. אלא שבכל הנוגע לחקיקה שמאפשרת שימוש בקנאביס, הדרך עוד ארוכה - לא רק בהשוואה לקנדה, אורוגוואי וארה"ב. צ'כיה, למשל, קידמה מדיניות אי־הפלללה המאפשרת לכל אזרח להחזיק עד 15 גרם קנאביס. בפורטוגל, הממשלה ביצעה אי־הפללה מלאה ורואה באחזקת סמים סוגיה רפואית ולא פלילית.
הבורסה בהיי
ובכל זאת, גם בישראל נרשמה התקדמות בתחום. באפריל האחרון חתם משרד הבריאות על רפורמה בתחום הקנאביס הרפואי, שבמסגרתה אושרה הפצה ומכירה של קנאביס בבתי מרקחת והוסרה מגבלה שהיתה קיימת על מספר יצרני הקנאביס בארץ.
כיום פעילות בישראל רק שמונה חברות שקיבלו רישיון ממשרד הבריאות לטפל בחולים באמצעות קנאביס: תיקון עולם, קנדוק, שיח, פארמוקן, שאיפה לחיים (BOL), טבע אדיר, בטר ו־IMC.
הרפורמה סייעה להזניק את הפעילות העסקית בתחום הקנאביס בישראל. בשבוע שעבר, חברת עמיר שיווק ובעל השליטה בסופר־פארם ליאון קופלר הודיעו כי ישקיעו 30 מיליןו דולר ב־BOL. עמיר תשקיע 20 מיליון דולר וקופלר את ה־10 מיליון דולר הנותרים. הסכום ניתן כהלוואה, אולם המשקיעים קיבלו זכות להמיר את ההלוואה למניות בתנאים מסוימים.
ביוני האחרון, חברת אינטרקיור הודיעה כי תיכנס לתחום הקנאביס עם רכישת חברת קנדוק. בספטמבר, אינטרקיור מינתה את ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק ליו"ר החברה. לקנדוק רישיון פעיל לכל שרשרת הערך של הקנאביס הרפואי והיא עוסקת במחקר, טיפוח, גידול ושיווק קנאביס רפואי לאלפי מטופלים. החברה גם עומדת בדרישות ההסדרה החדשה והמתוכננת של משרד הבריאות ליצוא מוצרי קנאביס רפואי מישראל.
בנוסף, כמה חברות ציבוריות הודיעו על פעילות בחו"ל בתחום או על כוונה להיכנס אליו בישראל, אף כי טרם קיבלו רישיון. אחת מאותן חברות היא טוגדר, שבאפריל הגיעה לשווי של 690 מיליון שקל בבורסה אחרי זינוק של 700% במניה. מאז, ירד שווי החברה ל־280 מיליון שקל, בין היתר בשל חוסר הוודאות לגבי אפשרות יצוא רפואי מישראל. עם זאת, החברה דיווחה על כניסה לגידול קנאביס באוגנדה.
מתיקון עולם נמסר: "תיקון עולם גאה מאוד להימצא בחזית הידע העולמי בתחום הקנאביס הרפואי ולשמש בשם ישראל כ'אור לגויים' בתחום ההקלה, מיגור הכאבים וצמצום הסבל לחולים במחלות עתירות כאב ולנפגעי פוסט טראומה. תיקון עולם פועלת בפורמטים שונים ברחבי העולם ביחד עם אנשיה ויועציה בתחומי החקלאות, הרפואה והביטחון. הפעילות הבינלאומית והכנסותיה יאפשרו לחברה שמירה על מחירים נמוכים ככל שניתן ללקוחות בישראל וזאת בנוסף לתשלומי המס של החברה לרשויות המדינה. מדובר בתחום חשוב ורגיש שיש בו חמלה, הקלות בסבל ובכאב, חקלאות מתקדמות וצפי של הכנסות גבוהות למדינת ישראל".