$
בורסת ת"א

הפועלים מתניע את הנפקת ישראכרט לפי 3.5 מיליארד שקל

הפועלים אי.בי.אי ולידר צפויים להוביל את ההנפקה הנחשקת בקרב החתמים. האיום המרכזי לשווי של החברה טמון בתחרות שצפוי לייצר לה המוכר עצמו ‑ בנק הפועלים. חוק שטרום מאלץ את הבנק להיפרד מחברת כרטיסי האשראי עד לינואר 2020

רחלי בינדמן 18:2202.02.19

אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, נראה שהפור בצמרת בנק הפועלים נפל — וחברת כרטיסי האשראי ישראכרט שבבעלותה בדרך להנפקה בבורסה. זאת לאור פיצוץ המגעים בין הנהלת הפועלים בראשות אריק פינטו וקרן ההשקעות האמריקאית ביין.

 

 

 

כעת מכוון הבנק להנפקת חברת כרטיסי האשראי בבורסה, וזאת לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל — אחת ההנפקות הגדולות ביותר שבוצעו בבורסה בשנים האחרונות. ההון העצמי של ישראכרט והחברות־הבנות שלה נאמד ב־3.4 מיליארד שקל בסוף הרבעון השלישי.

 

על פי חוק שטרום, עד ינואר 2020 בנק הפועלים צריך למכור את ישראכרט או להפחית את אחזקתו בחברת כרטיסי האשראי, כך שתעמוד על פחות מ־40% במקרה של הנפקה. לפי החוק, אם בתוך שלוש שנים מכניסתו לתוקף, הפועלים ינפיק לפחות 25% מישראכרט ואחזקתו בה לא תעלה על 40%, חובת השלמת מכירה של 100% תידחה לינואר 2021.

 

 

מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו צילום: אוראל כהן

 

 

לפי הערכות, בהנפקה בבורסה הפועלים יתקשה לקבל פרמיה משמעותית על ההון של ישראכרט, שעתידה להפוך לחברה ללא גרעין שליטה שתישלט על ידי הציבור הרחב. זאת בניגוד למכירת לאומי קארד על ידי בנק לאומי לפי שווי של 2.5 מיליארד שקל, המשקף פרמיה של 30% על ההון העצמי.

 

מרוץ החתמים

 

מי שעתיד להוביל את ההנפקה הוא פועלים אי.בי.אי, חתם הבית של הבנק שגם מחזיק במניות בחברה. לפי הערכות בשוק, בימים אלו נסגרת רשימת החתמים שיובילו את ההנפקה היוקרתית וכולם רוצים לקחת בה חלק.

 

חברת החיתום לידר מתעתדת להיות החתם השני בתור, וזאת מתוך בחירה של הנהלת ישראכרט, כגוף נטול אינטרסים שלא ישרת את אלו של הבנק דווקא. גם אפסילון חיתום המנוהלת על ידי אייל גרינבאום, אחיו של עופר גרינבאום, מנכ"ל חברת החיתום פועלים אי.בי.אי, צפויה לקחת חלק בהנפקה. גם ברק קפיטל ומנורה חיתום ייכנסו לרשימה לפי הערכות. ככל הידוע, חברת החיתום של בנק לאומי לאומי פרטנרס ודיסקונט חיתום לא ייקחו חלק בהיותן באחזקה משותפת עם בנקים מתחרים.

 

ישראכרט מעדיפה רוכש

 

עבור הנהלת ישראכרט בראשות רון וקסלר הנפקה אינה הדרך המועדפת להתנתק מהבנק. הציפייה היא שרוכש יחיד היה מצליח ללחוץ את בנק הפועלים לייצר תשתית נוחה יותר לפרידה, בדגש על הסכם התפעול של כרטיסי האשראי הבנקאיים של הפועלים ביום שלאחר הפרידה.

 

לפי חוק שטרום, הבנקים נדרשים לחתום על הסכמי תפעול לפחות עם שתי חברות כרטיסי אשראי. קרן ההשקעות ורבורג פינקוס שקנתה את לאומי קארד, עשתה זאת לא לפני שסגרה את ההתקשרות של הסכם התפעול. הסכם שכלל גם התחייבות מצד לאומי להנפיק מספר מינימלי של כרטיסים (שלא דווח) שיתופעלו על ידי לאומי קארד.

 

תשקיף ההנפקה שעתידה לצאת לפועל בחודשים הקרובים יכלול גם את האיומים התחרותיים שעומדים בפני ישראכרט. אחד המשמעותיים שבהם הוא לא אחר מבנק הפועלים עצמו שהקים אפליקציית תשלומים — ביט — שעתידה להתחרות בעתיד ראש בראש עם ישראכרט כספק אמצעי תשלום של בתי עסק. ישראכרט היא החברה הסולקת הגדולה בישראל, ולכן הכניסה הצפויה של אפליקציות התשלום של הבנקים לבתי העסק מאיימת עליה כנראה יותר מלאומי קארד.

 

עם זאת, תיק האשראי של ישראכרט הוא הקטן מבין שלוש חברות כרטיסי האשראי, ולכן יש לה פוטנציאל צמיחה יפה הן באשראי הצרכני והן באשראי לעסקים קטנים. באחרונה הודיע הפיקוח על הבנקים על גניזת פרסומת של ישראכרט בכיכובו של יובל סמו בהיותה אגרסיבית מדי בשיווק הלוואות לציבור הרחב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x