$
בורסת ת"א

מגדל שמה על המדף 16.6% ממניות קניון רמת אביב

חברת הביטוח נאלצת למכור את אחזקתה בקניון עקב מגבלות חוק הריכוזיות. לצד החולשה בתוצאות עקב ירידות בשוק ההון בדצמבר

רחלי בינדמן 09:3427.03.19

בצל האירועים בצמרת ההנהלה ב־2018, עם חילופי מנכ"ל ויו"ר, דורון ספיר ועודד שריג שנכנסו לתפקידם כששריג עוזב בטריקת דלת תוך חודשים ספורים, נחשפו אתמול התוצאות השנתיות של החברה. אלה מציגות ירידה חדה של 82.5% ברווח הכולל ל־109 מיליון שקל בלבד. הרבעון הרביעי שכלל את דצמבר השחור בשווקי ההון גרר את מגדל להפסד רבעוני של 363 מיליון שקל.

 

כחברת ביטוח החיים עם תיק הנוסטרו הגדול בענף, מגדל מושפעת יותר מהירידות בשווקים. למרות זאת, מגדל שחררה לשורת הרווח כ־101 מיליון שקל אחרי מס ברבעון הרביעי, בזכות עליית עקום הריבית, שעל בסיסה מחושב גובה ההון הנדרש. שחרור העתודות חזרה לשורת הרווח יכול היה להיות גבוה יותר, אלא שבחירת יותר חוסכים למשוך קצבה חודשית בפנסיה של 221 מיליון שקל על פני תשלום חד פעמי, גרם לכך ששחרור הכספים היה נמוך יותר. מדובר בתשלום חד פעמי שניתן למשוך ביחס לסכומים שהופקדו עד 2013 בביטוחי מנהלים וקופות גמל.

 

כל דמי הניהול נמחקו

ברבעון הראשון של 2019 סביבת הריבית חזרה לרדת, כך שלמרות ששווקי ההון חזרו לעלות, מגדל עשויה לחזור ולחזק את ההון על חשבון הרווח. במקביל הציגה מגדל שיפור משמעותי בתוצאות החיתומיות בתחומי הבריאות והביטוח הכללי.

 

מגדל מחזיקה בתיק ביטוחי המנהלים המשתתף ברווחים הגדול בענף, שבו עיקר דמי הניהול הם נגזרת של התשואה שמושגת לחוסכים (15% מהתשואה הריאלית). ברבעון הרביעי נרשמה תשואה ריאלית שלילית ולכן כל דמי הניהול שנגבו בתשעת החודשים הראשונים של 2018 בהיקף של 252 מיליון שקל לפני מס — נמחקו. לעומת זאת, ברבעון המקביל של 2017 נגבו דמי ניהול משתנים בהיקף של 286 מיליון שקל לפני מס. במגדל מעריכים נכון לסוף 2018 את דמי הניהול שלא יגבו בשל התשואה השלילית ב־155 מיליון שקל לפני מס. עם זאת, במגדל מעדכנים כי עד סוף מרץ כוסו מלוא הפסדי ההשקעות והחברה חזרה לגבות דמי ניהול משתנים.

 

בפעילות הגמל נאלצה מגדל לבצע מחיקת מוניטין של 23 מיליון שקל ברבעון הרביעי, וזאת לעומת ירידת ערך של 6 מיליון שקל שנרשמה ברבעון המקביל. בסך הכל ב־2018 הקטינה מגדל את ההפרשות שלה עקב סביבת הריבית ב־396 מיליון שקל אחרי מס שחזרו לשורת הרווח, שקוזזו לבסוף ברבעון הרביעי.

 

מגדל מחזיקה במקפת, קרן הפנסיה השניה בגודלה בישראל, שרשמה ב־2018 רווח של 47 מיליון שקל לפני מס, כמעט כפול מהרווח ב־2017 שהסתכם ב־25 מיליון שקל. זאת בעיקר בזכות ירידה בעמלות לסוכני הביטוח. דמי הניהול בשנת 2018 נותרו ברמה דומה לשנת 2017, בשל המשך שחיקה בשיעור דמי הניהול הממוצעים לנוכח התחרות בשוק. בביטוח הכללי ניתן לראות שהיחס בין תשלום התביעות לפרמיה שנגבתה (Loss Ratio) של מגדל בתחום ביטוח הרכב המקיף נמצא במגמת שיפור. אם ב־2016 עמד היחס על 86.7%, ב־2018 כבר עמד על 69%, מה שמצביע על ייקור תעריפים מצד מגדל, אך גם של ירידה בתאונות הדרכים כתוצאה מהכנסת מערכות בטיחות דוגמת מובילאיי.

 

שלמה אליהו ודורון ספיר, בעל השליטה והמנכ"ל במגדל
שלמה אליהו ודורון ספיר, בעל השליטה והמנכ"ל במגדל צילומים: ענר גרין, עמית שעל

 

 

עוד לא מחלקת דיבידנד

הדו"ח חושף שמגדל נדרשת למכור 16.6% מאחזקותיה (26.6%) בקניון רמת אביב שעמו היא שותפה (דרך הנוסטרו שלה) עם קבוצת מליסרון עד סוף 2019. זאת מכוח חוק הריכוזיות שקובע כי גוף פיננסי לא יכול להחזיק בפעילות ריאלית משמעותית, כלומר מעל ל־10% מהגוף הריאלי. כתוצאה מכך מגדל סיווגה את החלק שהיא נדרשת למכור כנכס המוחזק למכירה בשווי של 206 מיליון שקל הגוזר לקניון שווי של 1.2 מיליארד שקל.

 

למגדל ביטוח עודף הון של 432 מיליון שקל ויחס כושר פירעון של 103%. עם זאת, הדירקטוריון קבע כי יעד זה צריך לעלות ב־3% כל שנה ולכן החברה עוד לא מחלקת דיבידנדים.

 

מקבלי השכר הגבוה במגדל הם: יוסי בן ברוך, סמנכ"ל הכספים ומנהל חטיבת הפיננסים עם עלות שכר של 2.5 מיליון שקל ושרון חינקיס, מנהל ההשקעות הראשי במגדל שוקי הון עם 2.46 מיליון שקל. עודד שריג, היו"ר שהתפטר לפני כמה חודשים עם עלות שכר של 1.95 מיליון שקל עבור כהונה מאז חודש אפריל. דורון ספיר, המנכ"ל לא מופיע ברשימה, שכן נכנס לתפקידו רק באמצע השנה. ניר גלעד החליף את שריג בתפקיד היו"ר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x