האם השוק מריח את מותה הקרוב של מחיר למשתכן?
חברות הבנייה זינקו בחדות בארבעת הימים האחרונים, ובשוק מעריכים שמוסדיים רוכשים מניות משום שלהערכתם תוכניתו של כחלון מתקרבת לסופה
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
בימים האחרונים מתרחשת תנועה ערה במניות של חברות הנדל"ן אזורים, דוניץ ודמרי. אתמול עלתה מניית אזורים ב־4.2%, שהביא את שווי החברה ל־1.07 מיליארד שקל, ובכך השלימה עלייה של26% בתוך ארבעה ימי מסחר.
- שחקן החיזוק של אלשטיין למחזיקי האג"ח: "אנחנו מודאגים כמוכם"
- רציו פטרוליום: פוטנציאל ל-900 אלף חביות נפט ברישיון בסורינאם
- לאחר עליות המחירים בנטפליקס: פרטנר TV מחזירה את הטבת חצי שנה מתנה
גם מחזורי המסחר במניה היו גבוהים. מחזור המסחר במניית אזורים עמד על יותר מ־8.2 מיליון שקל. בשלושת ימי המסחר שקדמו לו עמד המחזור על 3.5 מיליון שקל בממוצע ביום — פי 10 מהמחזור היומי הממוצע בחצי השנה האחרונה שעמד על 343 אלף שקל. מניית דוניץ עלתה אתמול ב־5.3% והשלימה עלייה של 12% בארבעת ימי המסחר האחרונים. שווי השוק של החברה הגיעה אתמול ל־419 מיליון שקל. מחזור המסחר במניית החברה הסתכם אתמול ב־550 אלף שקל, כשבשלושת ימי המסחר הקודמים הממוצע עמד על 158 אלף שקל — 50% יותר מהמחזור היומי הממוצע בשנה האחרונה שהסתכם ב־97 אלף שקל. מניית דמרי עלתה אתמול ב־1.34% אך היא השלימה עלייה של 10% בתוך שלושה ימי מסחר. אתמול הסתכם המחזור ב־560 אלף שקל, הממוצע היומי בחצי השנה האחרונה. המחזור היומי הממוצע בשלושת הימים שקדמו לו לא היה חריג, ועמד על 456 אלף שקל.
צפי ל"הפשרת" קרקעות
גורמים בשוק ההון העריכו כי הסיבה למסחר הער במניות חברות הנדל"ן הקבלניות היא שתוכנית הדגל של שר האוצר משה כחלון — מחיר למשתכן — קרובה למותה בשל הנסיבות הפוליטיות, ושמשום כך גופים מוסדיים החלו לאסוף מניות של חברות שייהנו מקץ התוכנית. לפי ההערכות בשוק, היצע הקרקעות שהוקפא בפועל על ידי הממשלה היוצאת, ששיווקה קרקעות רק באמצעות התוכנית, יגדל, והיזמים — דוגמת אזורים, דמרי ודוניץ — יוכלו להגדיל את שיעורי הרווחיות שלהם, שכן הם יוכלו למכור דירות בשוק החופשי.
"מות התוכנית הוא תרחיש סביר בכל תרחיש פוליטי לאחר הבחירות. במיוחד כשרואים את הבור בגירעון, ובשוק מבינים שתוכנית יקרה שעולה 10 מיליארד שקל בגביית מיסים על קרקעות כבר לא צפויה להמשיך", אומר חתם ותיק. "בחלק מהחברות יש ביקוש ער למניות, ומכיוון שאין הרבה סחורה בשוק, אז הביקוש מקפיץ את השווי. אזורים נסחרה עד לא מזמן ב־75% על ההון העצמי שלה".
מנכ"ל דוניץ ניסים אחיעזרא מעריך כי התוכנית הממשלתית לא מספקת את הסחורה ולדבריו המוסדיים פונים מעת לעת בבקשה להגדלת הנזילות בחברה, אך בעלי המניות העיקריים, שאחיעזרא ביניהם (11.5%), לא מעוניינים למכור. לדבריו, "יש לנו אג"ח להמרה שתיכנס לכסף בשער של מעל ל־121 אגורות. המניה היום ב־86 אגורות. ככה שזה עדיין רחוק אבל מתקרב ואולי מפיח תקווה במשקיעים".
יש התעוררות בשוק הנדל"ן
חתם ותיק אחר בשוק מציין כי "אנחנו רואים התעוררות בביקוש בתחום הנדל"ן. כמו בתחום המקביל של הנדל"ן המניב. בחלק מהגופים המוסדיים חזרו ושינו את השיערוכים במודלים וזה העלה את השווי המבוקש לחברות בתחום. יכול להיות שמתחיל אפקט דומה גם עם היזמיות. הן מושפעות יותר מההשלכות של מה שנעשה במערכת הפוליטית".