בלעדי לכלכליסט
יוחננוף מתקרבת להנפקה: הגישה טיוטת תשקיף לרשות ניירות ערך
רשת המרכולים מתכוונת להנפיק עד 25% מהמניות לפי שווי של 1.8–1.5 מיליארד שקל, ייתכן שכבר בחודש הבא. נבחנת המתכונת של המתחרה פרשמרקט: גיוס לחברה וחלוקת דיבידנדים גדולה לבעלי המניות מיד לאחריו. ההנפקה תלויה באור ירוק מאבי המשפחה
הנפקת רשת המרכולים יוחננוף מתקדמת. ל"כלכליסט" נודע כי החברה הגישה בשבוע האחרון את טיוטת התשקיף שלה לרשות ניירות ערך. יוחננוף תנפיק 20%–25% ממניותיה, ומשפחת הבעלים מכוונת לשווי חברה של 2 מיליארד שקל, אולם על פי הערכות ההנפקה תתבצע לפי שווי של 1.5–1.8 מיליארד.
- קנס של 500 אלף שקל ליוחננוף בשל פגיעה בהתארגנות עובדים
- רשת יוחננוף בוחנת הנפקה לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל
- אוכלות מאותו מסטינג: שטראוס תחל לשווק מזון מוכן ותנגוס בנתח של שופרסל ויוחננוף
יוחננוף מתכוונת לבצע את ההנפקה הגדולה עוד השנה, וייתכן שכבר בחודש הבא, על בסיס הדו"חות של הרבעון השני. עם זאת, העיתוי תלוי במידה רבה באישור התשקיף מול רשות ני"ע, ואם קצב ההתקדמות יהיה איטי מהמצופה, הרי שההנפקה תידחה לתחילת 2020.
יש הסבורים כי אפילו הגשת התשקיף אינה מבטיחה שההנפקה אכן תצא לפועל, וכי המהלך יתבצע רק אם יזכה לאישורו של אבי המשפחה ומייסד החברה, מרדכי יוחננוף. עם זאת, ההערכות הן שהחברה והמשפחה אכן בשלים להנפקה, וכי סיכוייה לצאת לפועל גבוהים.
החברה מתכוונת לגייס כ־400 מיליון שקל לפחות, שישמשו אותה להרחבת פעילותה ולרכישת סניפים חדשים. נבחנת האפשרות לבצע חלק מהגיוס בהצעת מכר, אולם נראה כי בסופו של דבר ההנפקה תתבצע בגיוס הכסף לתוך החברה, ולאחריה חלוקת דיבידנד גדולה לבעלי המניות - ובראשם בני משפחת יוחננוף.
הנפקה במתכונת כזו ביצעה חברת פרשמרקט המתחרה, שבתחילת מאי השנה גייסה 250 מיליון שקל לתוך החברה וחודשיים לאחר מכן, ביולי, ביצעה חלוקת דיבידנד גדולה של 220 מיליון שקל. האחים שלומי ויוסי אמיר, שמחזיקים ב־75% ממניות פרשמרקט, קיבלו בחלוקה זו כ־165 מיליון שקל.
את התשקיף של יוחננוף הכין משרד המבורגר עברון, שמלווה את החברה לאורך השנים בפעילותה הפרטית. ב־8 ביוני חשף "כלכליסט" לראשונה את העובדה שהרשת בוחנת הנפקה בבורסת תל אביב לפי שווי של כ־1.8 מיליארד שקל, אולם כעת היא גם מעבירה תשקיף לרשות ני"ע, דבר שמעיד על רצינות כוונותיה.
ההכנסות ב־2018 מוערכות ביותר מ־2 מיליארד שקל
הרוח החיה בחברה - ומי שגם תומכים בהנפקה - הם מנכ"ל הרשת איתן יוחננוף ואחותו שרית, המכהנת במשרה בכירה בחברה ומשמשת, למעשה, יד ימינו. האב מרדכי עלה עם אשתו אילנה מבוכרה בשנות ה־70 של המאה הקודמת. את החנות הראשונה ברשת הוא פתח באזור התעשייה של רחובות בשנת 1992.
כיום מעסיקה רשת יוחננוף 5,000 עובדים ב־26 סניפים - שמונה מהם נוספו בשנתיים האחרונות. לפני ארבע שנים רכשה יוחננוף תשעה מהסניפים של רשת מגה שקרסה תמורת 60 מיליון שקל - מחיר שהתברר כגבוה מדי. שני ילדיו הנוספים של מרדכי, גיורא ורחלי, אינם מעורבים בצורה ישירה בניהול.
את ההנפקה תוביל חברת אוריון חיתום, בניהולו של ארז גולדשמיט, ובשבועות האחרונים הצטרפה לצוות החיתום גם לאומי פרטנרס חתמים, בניהולו של גלעד שמעוני. חשבון הבנק העיקרי של יוחננוף מתנהל בבנק לאומי.
כחברה פרטית נתוניה הכספיים של יוחננוף אינם מתפרסמים, אולם על פי הערכות, הסתכמו הכנסות החברה ב־2018 ביותר מ־2 מיליארד שקל, והרווח הנקי עמד על 70–80 מיליון שקל. ככל הנראה, שיעור הרווחיות של יוחננוף נמוך משל פרשמרקט, שהרוויחה 55 מיליון שקל ב־2018 על מחזור של כמיליארד שקל, אך גבוה משל חברות אחרות בתחום.
זאת הודות למנגנון הוצאות רזה והתבססות על חנויות ענק, המתפרסות על פני 5,000–6,000 מ"ר כל אחת וממוקמות בשולי הערים. אסטרטגיה זו מאפשרת ליוחננוף למכור במחירי דיסקאונט ולשמור על עלויות תפעול נמוכות.
חלק מהסניפים ממוקמים בנדל"ן שבבעלות החברה
חלק גדול מהסניפים ברשת יוחננוף נבנו על נדל"ן ששייך לחברה, וגם הוא נכלל בשווי ההנפקה, דבר שעשוי לאפשר לה לבצע בעתיד הנפקה נוספת של הנדל"ן. בבעלות משפחת יוחננוף נכסים נוספים, בעיקר בנייני משרדים וגם מרכז לוגיסטי במודיעין, שמשתרע על 7,000 מ"ר. בנוסף, בבעלותה 50% מהקרקע שעליה בנוי המטה של חברת הנדל"ן פרשקובסקי בראשון לציון - נכס שלא ייכלל בחברה המונפקת.