בלעדי לכלכליסט
מכירת הפניקס קרובה לסיום: היתר השליטה צפוי בשבוע הבא
קרנות ההשקעה סנטרברידג' הבריטית וגלאטין האמריקאית נמצאות ביישורת האחרונה לסגירת הפרטים מול רשות שוק ההון. הדירקטוריון יורכב מרוב ישראלי, ולכלכליסט נודע שהקרנות ניסו למנות דירקטורים דוברי עברית החיים בחו"ל, אך נתקלו בסירוב
אם לא יהיו הפתעות ברגע האחרון, הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלאטין יקבלו בשבוע הבא היתר שליטה בחברת הביטוח הפניקס. ל"כלכליסט" נודע כי הסעיפים האחרונים בטיוטת ההיתר מנוסחים בימים אלה, בין נציגי הקרנות לבין אנשי רשות שוק ההון.
בעבר כבר הגיעה לשלב הזה בדיוק קבוצת פוסון הסינית, שחתמה עם קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה על רכישת הפניקס, אבל רשות שוק ההון — שבראשה עמדה אז דורית סלינגר — התחרטה ברגע האחרון ולא העניקה לה היתר שליטה. כיום, כשבראש הרשות עומד משה ברקת, הסיכויים שדבר כזה יקרה נמוכים יותר.
התמורה כבר בשבוע הבא
עם קבלת ההיתר תקבל קבוצת דלק כ־350 מיליון דולר במזומן (כ־1.2 מיליארד שקל) כבר בשבוע הבא. 300 מיליון שקל נוספים אמורה דלק לקבל מרכישת המניות שמכרה בעיסקאות החלף (סוואפ) ואשר גם אותן יירכשו שתי הקרנות. 200 מיליון שקל תעניק דלק לקרנות בהלוואת מוכר לשלוש שנים, כך שמדובר ב־1.7 מיליארד שקל עבור 32.5% מניות הפניקס. שווי המניות בבורסה הוא גבוה יותר ומגיע ל־1.87 מיליארד שקל – כך שהקרנות משלמות 170 מיליון שקל מתחת לשווי השוק.
היקף העסקה עשוי להשתנות בתום חמש שנים ממועד השלמתה, בהתאם לתנאים שייבחנו, ושווי העסקה מבחינת קבוצת דלק עשוי לגדול ב־860 מיליון שקל או לקטון ב־200 מיליון שקל.
היתר השליטה עוסק, בין היתר, בשאלת "ישראליותה" של החברה. המודל של ההיתר נגזר מההיתר שקיבלה קרן ורבורג פינקוס, שרכשה את השליטה בחברת כרטיסי האשראי מקס (לשעבר לאומי קארד), בצורה שתחייב מינוי רוב של ישראלים לחברי דירקטוריון. ל"כלכליסט" נודע כי על סנטרדרידג' וגלאטין הושתה מגבלה למינוי רוב של דירקטורים ישראלים, וכי הן ניסו בתחילה למנות דירקטורים דוברי עברית החיים בחו"ל, אך נתקלו בסירוב של הרשות. זו התעקשה שהדירקטורים יהיו תושבי ישראל, וכך נהג גם הפיקוח על הבנקים במקרה של ורבורג פינקוס.
שתי הקרנות ימנו, אם כן, דירקטורים ישראלים, ובינתיים לא ברור באיזה תפקיד יכהן אלי יונס, שמשמש כנציג סנטרברידג' בישראל ומייצג אותה גם בעיסקה. באופן טבעי אמור יונס לשמש יו"ר החברה, אבל במקרה כזה הוא יהיה כפוף למגבלת שכר הבכירים במגזר הפיננסי, שעומדת על עלות שכר של 2.5 מיליון שקל בשנה. כמי שבמשך עשר שנים כיהן כמנכ"ל מזרחי טפחות, עד 2013, והשתכר שכר בעלות של 95 מיליון שקל, קשה להאמין שיסתפק בשכר המוגבל בחוק. השלמת העסקה נעשית חודש לפני הזמן, שכן המועד שעליו סיכמו הצדדים היה 23 בנובמבר — שישה חודשים מהחתימה ב־23 במאי.
בנוסף להלוואת המוכר של דלק יקבלו הרוכשות הלוואת מימון בהיקף של 575 מיליון שקל, שתועמד באמצעות קונסורציום בהובלת בנק מזרחי טפחות, ואשר בו משתתפות גם חברת הביטוח מנורה־מבטחים ובית ההשקעות מיטב דש. כבטוחה להלוואה ישמשו מניות הפניקס הנמכרות. הקרנות מקבלות את הפניקס ללא שניים ממנהליה הבולטים, אייל לפידות שכיהן כמנכ"ל הפניקס במשך כעשר שנים ועבר לתפקיד מנכ"ל שיכון ובינוי, ורועי יקיר, שעבר עם לפידות לשיכון ובינוי ומונה למשנה למנכ"ל.
החתן של טראמפ נסוג
תשובה מוכר את השליטה בהפניקס חודשיים לפני כניסתו לתוקף של חוק הריכוזיות, שמחייב הפרדה בין הנכסים הריאליים והפיננסיים. הוא ניסה למכור את חברת הביטוח כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות, בין היתר למשפחת קושנר, שאת עסקיה מנהל הבן ג'רארד, חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
עם המתמודדות על הרכישה נמנו גם קבוצת פוסון הסינית, חברת הביטוח האמריקאית אמטראסט וקבוצת יאנגו הסינית. פוסון היתה קרובה לקבלת היתר מיו"ר רשות שוק ההון הקודמת דורית סלינגר, שכבר שלחה טיוטות לחתימה, אך חזרה בה לאחר שיו"ר פוסון ובעל השליטה בקבוצה, גואו גוואנגצ'אנג, נעלם לשלושה ימים.