$
שווקי חו"ל

פרשת האופיואידים שוב מכה בטבע: נפתחה חקירה פלילית בארה"ב

הוול סטריט ג'ורנל מדווח על פתיחת החקירה - רגע לפני שטבע חותמת על הסכם פשרה בהליך האזרחי בפרשה; חברת הפארמה הישראלית, לצד מעורבות נוספות, קיבלה זימון להופיע בפני חבר מושבעים

סופי שולמן 20:4826.11.19

רגע אחרי שהיה נדמה כי טבע קרובה לשים מאחוריה את פרשת משככי הכאבים, העניינים מסתבכים. מסמכים שהוגשו לבית משפט בארה"ב חושפים שנגד טבע וחמש

חברות תרופות נוספות נפתחה חקירה פלילית בפרשה. מניית טבע נופלת במהלך המסחר בוול סטריט מאז חשיפת דבר החקירה ב״וול סטריט ג׳ורנל״.

 

 

החקירה מתנהלת סביב חשד שלפיו טבע וחברות נוספות ששיווקו משככי כאבים שהובילו להתמכרות ולמותם של אמריקאים רבים, נקטו בפעולות בלתי חוקיות במסגרת ההפצה. בין החברות הנוספות המעורבות בחקירה נמצאות ג'ונסון אנד ג'ונסון ו-Mallinckrodt.

 

על פי הנטען, החקירה מעבירה את פרשת משככי בכאבים ממישור אזרחי למישור החקיקה שמיושמת על עבירות של סחר בסמים. טבע קיבלה זימון להופיע בפני חבר מושבעים בארה"ב במסגרת ההליך.

 

בטבע לא הגיבו לפרסומים, אבל בסביבת החברה ציינו כי התפתחות זו אינה משפיעה על המגעים המתקדמים בין טבע לרשויות האמריקאיות לחתימה על הסכם פשרה בתביעה האזרחית של משככי הכאבים. במסגרת הסכם עקרונות שנחתם בין יצרנית התרופות הישראלית לתביעה בארה"ב, טבע תשלם קנס של 250 מיליון דולר במהלך עשר שנים ותספק תרופות לגמילה ממשככי הכאבים בשווי 23 מיליארד דולר.

 

עם פרסום הדוחות הכספיים לרבעון השלישי בתחילת נובמבר, ציין מנכ"ל טבע קור שולץ כי ההסדר עשוי להיחתם סופית לפני סוף השנה. לאורך כל הדרך ציין שולץ כמה חשוב עבור טבע להימנע מלהגיע לבית משפט בסוגיה זו. אלא שכעת נראה כי גם אם ההסדר במסלול האזרחי ייחתם, האיום מעל טבע לא יוסר.

 

על פי החוק האמריקאי של חומרים אסורים (controlled substances act) היה על החברות לפקח בצורה הדוקה יותר על התרופות שמוגדרות כממכרות ובתוך כך לדווח לרשויות על הזמנות חשודות ועל לקוחות חשודים בבתי המרקחת. תחת החוק, עלולים גם בכירים בחברות הנחקרות - ולא רק החברות עצמן כישות משפטית - להיות מוקד של תביעות אזרחיות על אי דיווח. עם זאת, כדי להוכיח אשמה במסלול הפלילי, יהיה על התובעים להוכיח כי טבע והחברות הנוספות שנחקרות לא דיווחו בכוונת תחילה על ההזמנות של בתי המרקחת. 

 

פרשת משככי הכאבים שהפכה לאחד הנושאים המרכזיים בארה"ב בשנתיים האחרונות מתייחסת למותם של כחצי מיליון אמריקאים בעשרים השנים האחרונות כתוצאה מצריכה מוגברת של תרופות אופיואידיות. לצד יצרניות התרופות עומדות במוקד החקירות והתביעות גם חברות הפצה שעובדות מול רשתות בתי מרקחת, כגון מקיסן. במסגרת הפרשה הוגשו כ-2,500 תביעות אזרחיות ברחבי ארה"ב.  

 

דובר של ג'ונסון אנד ג'ונסון מסר שהחברה מבינה שהזימון הוא חלק מחקירה רחבה יותר שבוחנת את כל התעשייה. הדובר הוסיף שבג'ונסון אנד ג'ונסון מאמינים שהצעדים שביצעה לבלימת ההפצה והשימוש בתרופות אופיואידיות מילאה את דרישות החוק.

 

 צילום: עומר כביר

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x