בלעדי לכלכליסט
כוכב חדש בגמל: מור סוגר שנה ראשונה עם תשואה של 22%
בענף הזדרזו להכתיר את אלטשולר שחם כשיאנית 2019, אך חברת הגמל החדשה של מור עקפה אותה ב־6% עם תשואה של 22% במסלול הכללי; מסלול המניות הניב תשואה של 50% - כפליים מהממוצע החזוי בענף
- המערכה החדשה בקרב בין מור השקעות ללידר: זהות הדח"צ הנוסף
- הרווח הנקי של מור השקעות נחתך ב־36%, אבל המניה דווקא עלתה
- מדוע מניית מור השקעות עולה למרות שהרווח יורד בהתמדה?
בית ההשקעות נכנס לפעילות גמל לפני שנה בדיוק, כשרכש את הפעילות הקטנה של חברת אינטרגמל, שניהלה אז נכסים בהיקף של 120 מיליון שקל. ההשקעה נעשתה בעיקר בשביל הרישיון והפלטפורמה ועל גביה גייס מור 100 מיליון שקל בקופות מנוהלות. בקופות הפסיביות שנרכשו מאינטרגמל מנוהלים 200 מיליון שקל.
הרכישה הטרייה יחסית משפיעה על פרסום התוצאות. כל עוד הגוף לא יכול להציג תשואות של 12 חודשים רצופים, ביצועיו לא מופיעים באתר משרד האוצר והגוף לא יכול להציג אותם כדי לשווק ללקוחות חדשים. לפיכך, תוצאות חברת הגמל של מור היו סמויות בשנה החולפת.
אורי קרן, שעזב את תפקידו כמנכ"ל משותף בחברת הקרנות של בית ההשקעות ילין לפידות, משמש כשותף בפעילות הגמל החדשה של מור (15%) וכמנהל ההשקעות הראשי.
הביצועים העודפים של מור מול המתחרים היו בעיקר הודות לאפיק המנייתי. מסלול המניות של פעילות הגמל של מור, שמשקף את ביצועי ההשקעות במניות, הניב תשואה גבוהה במיוחד של 50% ב־2019. לפי הערכות, המתחרים השיגו במסלול זה תשואה של 25% בממוצע, וגם אם ישיגו יותר מכך, האפיק המנייתי של מור צפוי לשמור על המקום הראשון - וככל הנראה בפער ניכר.
בהיותו בית השקעות קטן ביחס לשוק, הלקוחות של מור הגיעו בעיקר מפה לאוזן. ברגע שמור יוכל להציג את התוצאות - ב־15 בינואר, אז ידווחו התשואות למשרד האוצר - הוא יוכל למנף אותן לגיוסים.
הכניסה לגמל כמענה לתנודתיות של הקרנות
הפעילות המרכזית של מור היא ניהול תיקים וקרנות נאמנות. הכניסה לשוק הגמל נועדה לתת מענה לתנודתיות של ניהול הקרנות, שבהן מח"מ ההשקעה הוא לרוב כמה חודשים והן מתמודדות עם פדיונות כבדים בתקופות של ירידות בשווקים. בענף הגמל הלקוחות סבלניים יותר, ולהבדיל מקרנות הנאמנות, יש לחברה קשר ישיר מולם שמאפשר לשמר אותם.
בתעשיית קרנות הנאמנות ניכרת חולשה בשנתיים האחרונות. זאת על רקע תחרות מצד מוצרי השקעה מתחרים עם הטבות מס שאין בקרנות, כמו פוליסות החיסכון הפיננסיות שמשווקות חברות הביטוח וקופות הגמל להשקעה. מור גם מחזיק בקופות גמל להשקעה, שלמעשה מתחרות בפעילות הקרנות שלו והציגו ב־2019 תשואות דומות לאלה של קרנות ההשתלמות.
המבחן של מור יהיהבניהול מסת נכסים גדולה
בענף הגמל מוטרדים מהכוכב החדש. המתחרים טוענים כי למור שיחק המזל בזכות ניהול סכומים קטנים, שאפשר גמישות בקנייה ובמכירה ורכישת מניות יתר קטנות. בד בבד נכנס כסף חדש לקופות, ובזכות השוק החזק הושגה תשואה עודפת. לשם השוואה, בעוד במור מנוהלים נכסים בכ־23 מיליארד שקל, אלטשולר שחם מנהל 104 מיליארד שקל, אנליסט 8 מיליארד שקל וילין לפידות - 43 מיליארד שקל. המבחן של מור יהיה במסת נכסים גדולה יותר, שעשויה להגיע עם הגיוסים שיבואו בעתיד.