בלעדי לכלכליסט
ניצחון ראשון לרודב על בעלי השליטה בבזק
יו"ר בזק שלמה רודב הצליח למנוע מקרן סרצ'לייט ודוד פורר לחזק את כוחם בדירקטוריון: העביר החלטה המתירה תוספת של דירקטור אחד בלבד – ולא שניים כפי שדרשו. במקביל, הדירקטוריון הכריע נגד אישור הסכם שכר חדש עם העובדים, הצבעה שבה כבר נחל רודב הפסד
יו"ר בזק שלמה רודב רשם ניצחון ראשון על בעלי השליטה בחברה, הקרן האמריקאית סרצ'לייט ודוד פורר. דירקטוריון בזק החליט בשבוע שעבר על תוספת של דירקטור אחד בלבד לחברה ולא שניים כפי שדרשו בעלי השליטה.
- ועד עובדי בזק פתח בעיצומים: "נמנע את כינוס הדירקטוריון ונצא להפגנות"
- אחרי האישום בתיק 4000: שאול אלוביץ' ויתר על השימוע בפרשיות בזק
- זהות המנצחת בקרב על גולן תקבע לאן יצעד שוק התקשורת
כפי שנחשף ב"כלכליסט", סרצ'לייט ביקשה להוסיף שני דירקטורים לחברה, אחד כדירקטור עשירי, ושני כדירקטור בלתי תלוי במקומו של דב קוטלר שעזב לבנק הפועלים ומאז לא מונה לו מחליף. בכך ביקשה סרצ'לייט לבסס את שליטתה בדירקטוריון שבו יש שלושה דירקטורים מטעמה, אחד מהם אגב הוא רודב עצמו, ושני האחרים הם דארן גלאט ורן פורר.
הדירקטוריון קבע בישיבה כי לא יתווסף דירקטור נוסף, אולם השאיר לסרצ'לייט את זכות הווטו לקביעת הדירקטור הבלתי תלוי במקום קוטלר. כלומר, ועדה מטעם הדירקטוריון והמוסדיים תקבע חמישה שמות וסרצ'לייט תוכל לפסול שלושה לפחות מחמשת המועמדים.
מי שאמורה לאשר את הדירקטור הבלתי תלוי במקום קוטלר ואת כל רשימת הדירקטורים היא האסיפה הכללית של בעלי המניות באפריל. לאור האירועים האחרונים והקונפליקטים בין סרצ'לייט ופורר לרודב, מתרבות ההערכות כי סרצ'לייט תבקש למנות את מנכ"ל בי־קום שבה היא שולטת ואשר היא בעלת השליטה בבזק (26.3%), תומר ראב"ד, כדירקטור מטעמה על חשבון המקום של רודב, אם כי הדבר איננו ודאי.
"מנוגד לתקנון"
הנימוק של רודב הוא שסרצ'לייט לא יכולה להגדיל את כוחה בדירקטוריון מעבר לכוחה היחסי במניות החברה, מכיוון שהדבר מנוגד לתקנון החברה. לטענתו, אם היא מחזיקה ב־26% ממניות בזק זה שיעור הדירקטורים מהדירקטוריון שהיא יכולה למנות. בכך יימנע המצב שהיה בתקופת שאול אלוביץ' שעם שליטה בפחות מ־30% מניות בזק הוא קבע את התנהלות החברה, והצליח להעביר את עסקאות בעלי העניין שבעקבותיהן הוגש נגדו כתב אישום.
העמדה של רודב באה למרות שלטענת סרצ'לייט, ובצדק מטעמה, אין היום מגבלות של חוק הריכוזיות שהגבילו את מספר הדירקטורים בחברה מטעם בעלת השליטה בשל פירמידה של שלוש שכבות. זאת מכיוון שהפירמידה התפרקה והשכבה העליונה, אינטרנט זהב, כבר לא קיימת.
אם תחליט סרצ'לייט לשנות את הרכב הדירקטורים מטעמה ולהזיז את רודב לטובת דירקטור אחר, צפויים להיכנס לתמונה גופים מוסדיים שתומכים ברודב ומעוניינים בהישארותו כדי להוות גורם מאזן לשליטה של סרצ'לייט בחברה וכמי שיוביל את הממשל התאגידי החדש בחברה. לפני שנתיים מונה זאב וורמברנד כדירקטור בבזק מטעם המוסדיים ובהובלת פסגות, אבל היום יש הטוענים כי הוא איננו עונה לכאורה להגדרה לאור יחסי החברות בינו לבין פורר, כשהשניים נפגשים מדי יום שישי ל"פרלמנט" משותף.
ההערכות סביב דירקטוריון בזק הן כי סרצ'לייט עשויה שלא להעמיד את רודב להצבעה נוספת באסיפת בעלי המניות כדירקטור מטעמה. רודב עשוי להישאר בדירקטוריון כנציג של המוסדיים אם אלה יובילו מהלך כזה אולם סביב בזק סבורים כי לא בטוח שירצה להישאר בדירקטוריון וייתכן שיבקש לפרוש בעצמו. רודב הוא אדם אמיד בעל השליטה בקבוצת קירור ולקח על עצמו את תפקיד יו"ר בזק מתוך אתגר.
בהצבעה בדירקטוריון היו גלאט ופורר בדעת מיעוט. בסרצ'לייט מכחישים כי ביקשו להוסיף שני דירקטורים מטעמם ואילו בבזק סירבו להגיב.
הקרב מול העובדים
בינתיים מתפתחת זירה חדשה בין ועד עובדי בזק לדירקטוריון כשהוועד הכריז ביום חמישי על עיצומים. ל"כלכליסט" נודע כי הוועד הגיע להבנות עם הנהלת החברה על הסכם שכר חדש אולם דירקטוריון בזק לא אישר זאת והחליט להשאיר את ההסכם הקיים.
החלטת הדירקטוריון היתה הסיבה להכרזה של ועד העובדים בראשות שלמה כפיר על העיצומים בחברה, וההודעה כי לא יוכנו דו"חות כספיים שנתיים שאמורים להתפרסם במרץ, ותיעצר הכנת החשבונות ללקוחות החברה.
הצעד גרם ללחץ בהנהלת בזק שכן משמעות אי הכנת דו"חות כספיים היא פתח לתביעות נגד החברה ועצירת המסחר במניה. ההנהלה פנתה לבית הדין האזורי לעבודה בטענה כי ישנו הסכם קיים וכי מתנהל משא ומתן וביקשה תקופת שקט של חודש לסיים את המשא ומתן. זה הציע פשרה שהתקבלה על ידי הצדדים בדיון ביום חמישי בלילה, שלפיה העובדים לא ינקטו בעיצומים עד 1 במרץ, כלומר בשבוע הבא. נודע כי ההסכם החדש כלל הורדת מספר המפוטרים מדי שנה מ־200 ל־100 והסכם חדש לחמש שנים במקום זה שמסתיים ב־2021. הרקע לדרישות הוועד הוא החלפת השליטה בחברה לידי סרצ'לייט וחשש מצעדים אגרסיביים של סרצ'לייט.
כבר לפני שנה ביקשו העובדים להיכנס למו"מ על הסכם חדש על רקע כניסה של בעלי שליטה חדשים לחברה, והמו"מ התנהל בעצלתיים אולם בשבוע שעבר הגיעו העובדים להבנות עם ההנהלה. דירקטוריון החברה החליט ברוב גדול לדחות את ההסכם החדש ולהשאיר את הישן. ואילו רודב היה בעמדת מיעוט בהצבעה כשהיה מהבודדים שהצביעו בעד הסכם חדש עם הוועד.
מי שהיווה גורם משמעותי בישיבת הדירקטוריון היה אמנון דיק, לשעבר מנכ"ל בזק, שבתקופתו התעמת מול כפיר. דיק טען כי ההסכמים הנוכחיים טובים לעובדים וכי יש לשמור עליהם לצורך התייעלות נוספת אפשרית. בהסכם הנוכחי יש אפשרות לפיטורי 200 עובדים בשנה אולם בפועל המספר הרבה יותר נמוך מכיוון שההנהלה סברה כי לא נדרשת כמות כזו. בוועד מאיימים כי אם לא יהיה הסכם עד תחילת מרץ, העיצומים יהיו חריפים בהרבה מאלה שעליהם הוכרז ביום חמישי.