רווחי ענקית הנפט ארמקו התרסקו, אך היא תשלם דיבידנד נדיב במיוחד
חברת הנפט הלאומית של סעודיה רשמה נפילה של 44.6% ל-11.79 מיליארד דולר ברווחי הרבעון ה-3, ההכנסות ירדו ב-25% ל-53.3 מיליארד דולר; אך ארמקו התחייבה לשלם דיבידנדים רבעוניים בשווי 18.75 מיליארד דולר לבעלי המניות - סכום גבוה הרבה יותר מהרווחים; עם הנפקתה התחייבה לשלם דיבידנד בשווי 75 מיליארד דולר בכל שנה למשך תקופה של חמש שנים
רווחיה של חברת הנפט הלאומית של סעודיה ארמקו התרסקו ברבעון השלישי של השנה הנוכחית ב-44.6% ל-11.79 מיליארד דולר, בהשוואה ל-21.29 מיליארד דולר באותו רבעון של 2019. זאת, בהתאם לצפי האנליסטים. ההכנסות ירדו ב-25% לעומת הרבעון המקביל ל-53.3 מיליארד דולר.
- מחיר הקריסה בנפט: נפילה של 73% ברווחי ארמקו
- ארמקו פספסה את התחזיות; רווחיה צנחו ב-25%
- לראשונה: מניות ארמקו נפלו אל מתחת למחיר ההנפקה שלהן
הרווח הנקי של החברה במהלך תשעת החודשים הראשונים של השנה צנח בקרוב ל-49%. הירידה החדה מבטאת את הקושי של יצרנית הנפט הגדולה בעולם שנאלצת להתמודד עם שוק לא יציב בעידן זה של התפשטות נגיף קורונה. הירידה ברווחים הייתה צפויה להיות גדולה יותר אלמלא מכירות גבוהות יותר של גז במהלך הרבעון והפחתת התשלומים שארמקו צריכה להעביר בעיקר לממשלה כמו למשל "מס צדקה".
למרות הכל, ארמקו מנסה לשדר עסקים כרגיל. היא אמנם הודיעה מוקדם יותר השנה נוכח המשבר כי תקצץ במיליארדי דולרים את הוצאותיה, כולל ביטול או דחיה של פרויקטי הרחבה, אך היום עם פרסום התוצאות הרבעוניות התחייבה לשלם דיבידנדים בשווי 18.75 מיליארד דולר לבעלי המניות (בעיקר הממשלה). סכום זה גבוה הרבה יותר מהרווחים אך אחת ההתחייבויות של ארמקו עם הנפקת 1.5% ממניותיה בשלהי השנה שעברה הייתה כי היא תשלם דיבידנד בשווי 75 מיליארד דולר בכל שנה למשך תקופה של חמש שנים.
מובן כי בארמקו היו מעוניינים נוכח תנאי השוק להשתחרר מהתחייבויות מכבידה זו, אולם צעד כזה היה גורם לזעזועים באמון המשקיעים דבר שענקית הנפט הסעודית שואפת להימנע ממנו ככל האפשר.
למרות הירידה ברווחיות, הסעודים מדגישים ובצדק מבחינתם את נקודות האור החיוביות. ראשית, אם משווים את ארמקו לשאר יצרניות הנפט המובילות בעולם, הביצועים הכספיים שלה טובים הרבה יותר והיא צולחת את משבר הביקוש הנוכחי בצורה סבירה יותר. שנית, נתוני הרבעון השלישי מצביעים על שיפור לעומת ביצועי הרבעון השני, אז הסתכמו הרווחים בכ-6.5 מיליארד דולר.
השאלה הגדולה היא מה יקרה ברבעון האחרון של השנה. כרגע הסימנים אינם מראים שיש סיבה לאופטימיות מכיוון שגל תחלואה שני מכה במערב, דבר שיפגע בביקוש. בנוסף, ידיה של ארמקו מבחינת תפוקה כבולות לפחות עד סוף השנה הנוכחית וזאת בתוקף ההסכם שאותו הובילה עם רוסיה במה שידוע כאופ"ק+. לפי ההסכם, המכסה של סעודיה עד סוף השנה תעמוד על פחות מ-8 מיליון חביות ביום, כשכושר הייצור שלה עומד על 12 מיליון חביות ביום.
ארמקו היא הברומטר של הכלכלה הסעודית. ירידה בהכנסותיה משמעה ירידה בהכנסות הממשלה ובתקציבה. אלה חדשות רעות עבור יורש העצר מוחמד בן סלמאן, האיש החזק בממלכה, שמנסה לקדם את "חזון 2030" לגיוון מקורות ההכנסה של המשק מעבר לנפט. נכון לעכשיו, למרות הקשיים, הסעודים לא נראים כמי שמוכנים לוותר על המגה פרויקטים שהציג יורש העצר בשנים עברו ורק השבוע הודיעו על פרויקטים בשווי 4 מיליארד דולר למימוש פרויקט התיירות הענק בים סוף.
הירידה בהכנסות של ארמקו היא חדשות רעות גם למשלמי המיסים הסעודים שכן הממשלה תצטרך לממן את הגרעון ממקורות אחרים. המע"מ כבר שולש החל מתחילת יולי ל-15% והחששות הן כי מיסים נוספים בדרך.
הירידה בהכנסות וההוצאות הלא מתוכננות עקב הנגיף מעלים חשש כי הגרעון התקציבי הסעודי השנה יסתכם בכ-80 מיליארד דולר. למרות ששר הנפט הסעודי הכריז לפני ימים אחדים כי "הרע ביותר מאחורינו" בשוק הנפט, לא נראה שבסעודיה בכלל וארמקו בפרט יש מקום לנינוחות.
אמנם מחיר הנפט התאושש מאז השפל שלו באפריל (21 דולר לחבית) והיום הוא מדשדש סביב 40 דולר לחבית, אך זוהי רמת מחירים שאינה יכולה לאזן את התקציב הסעודי. כדי להבין את המגמות בשוק, כנראה לתוך 2021, ימתינו ראשי ארמקו כמו רבים אחרים בעולם לתוצאות הבחירות היום בארה"ב. לזהותו של הנשיא הבא בבית הלבן תהיה השפעה לא מבוטלת על שוק הנפט ועל סיכויי התאוששותה של ענקית הנפט הסעודית.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com