צחי נחמיאס ינעץ את המסמר האחרון בארון של אי.די.בי
הרוכש של דסק"ש צחי נחמיאס, איש נדל"ן, צפוי לחתור להישאר רק עם נכסים ובנין בידיו. אחרי שנוחי דנקנר הביא לפירוק אי.די.בי אחזקות ואדוארדו אלשטיין לפירוק אי.די.בי פתוח, נחמיאס יהיה חתום על פירוק השכבה האחרונה במה שהיה לפני עשור הקונצרן הגדול בישראל
מחזיקי איגרות החוב של אי.די.בי פתוח בחרו השבוע את ההצעה של מגה אור לרכישת מניות דסק"ש, והעדיפו אותה ברוב מוחץ על פני ההצעה שהגיש אדוארדו אלשטיין. בכך הופך צחי נחמיאס, בעל השליטה במגה אור, לרביעי בשרשרת בעלי השליטה בנכסים שהיו חלק מקבוצת אי.די.בי. אלא שמקבוצת אי.די.בי שהקימו המשפחות רקנאטי וקרסו ושזכתה לתואר הקונצרן הגדול בישראל, לא נשאר הרבה. הגברת לא אותה גברת, ועל האדרת אין בכלל על מה לדבר.
- הדיון המשפטי בהעברת השליטה בדסק"ש לנחמיאס יערך ברביעי הבא
- מחזיקי האג"ח באי.די.בי החליטו: דסק"ש תימכר למגה אור ונחמיאס
- ביהמ"ש: הצעת אלשטיין לדסק"ש גבוהה יותר מזו של נחמיאס, החלפת הדירקטוריון תידחה
בעשור האחרון קבוצת אי.די.בי איבדה את מרבית נכסיה. היו לכך שתי סיבות מרכזיות: האחת, חוק הריכוזיות שחייב להשטיח את הפירמידה ולהניח על המדף נכסים לצורך עסקאות בין קונה מרצון למוכר בכפייה. הסיבה השנייה היתה מצוקה פיננסית שלא הותירה ברירה מלבד מימוש נכסים, במהלכים שכל תכליתם לשרת את מפלצת החובות של אי.די.בי ולמלט את הקבוצה ממלתעות הסדר החוב.
שתי חברות, אותו השם וגורל דומה
האירוע המשמעותי ביותר בעידן נוחי דנקנר התרחש ב־2012, כשאי.די.בי מכרה את אחזקתה בכלל תעשיות ללן בלווטניק בתמורה ל־1.27 מיליארד שקל. בתקופת אלשטיין אי.די.בי נפרדה מכמה נכסי ברזל נוספים שלה, הבולטים שבהם הם שופרסל וגב ים, שעליה השתלט רק לאחרונה אהרון פרנקל.
האסטרטגיה הזאת לא הוכיחה את עצמה. במרוץ של הקבוצה בין האש - הצורך במזומנים - לבין מכירה תחת אש, פעמיים ניצחה האש, ופעמיים היא גררה את החברה לאבדון. זה קרה בעידן של דנקנר, שבמשמרת שלו בשלהי 2013 אי.די.בי אחזקות הגיעה לחדלות פירעון; וזה קרה גם בעידן אלשטיין, שתחת שרביטו הגיעה גם אי.די.בי פתוח לאותה חדלות פירעון. שתי החברות שנשאו את השם "אי.די.בי" חולקות גורל דומה, ובעתיד הקרוב אי.די.בי פתוח תיאסף למי שהיתה החברה־האם שלה, אי.די.בי אחזקות, ותהפוך גם היא לשלד.
יידרש להוכיח שהשלם גדול מסך חלקיו
מקבץ החברות שצחי נחמיאס מקבל לידיו מצומצם והוא כולל את החברות הציבוריות סלקום, נכסים ובנין, אלרון ומהדרין, ועוד כמה אחזקות בחברות פרטיות בשווי לא מהותי. מגה אור רוכשת את השליטה בדסק"ש במחיר שגבוה ב־25% משווי השוק של החברה בבורסה, ומשלמת מחיר שגבוה מהשווי הנכסי הנקי שלה. על מנת להצדיק את התמורה, נחמיאס יידרש להוכיח שהשלם גדול מסך חלקיו.
נחמיאס הוא איש נדל"ן. מה שאומר שהוא לא מבין גדול בתחום התקשורת כדי להחליט להתמקד בסלקום, ולא מומחה לחברות טכנולוגיה כדי להטיל את יהבו על אלרון. הנכס המרכזי שמגה אור מעוניינת בו הוא חברת הנדל"ן המניב נכסים ובנין, וסביר שאלמלא היתה חלק מהפורטפוליו, מגה אור לא היתה מתמודדת על רכישת דסק"ש. לפי ההערכות, במוקדם או במאוחר נחמיאס ישאף להישאר עם נכסים ובנין בידיו ולמכור את יתר האחזקות. ככל שיעשה זאת, אחרי שדנקנר הביא לפירוק אי.די.בי אחזקות ואלשטיין הביא לפירוק של אי.די.בי פתוח, נחמיאס יהיה זה שיחתום על פירוק השכבה השלישית והאחרונה במה שהיה רק לפני עשור הקונצרן הגדול בישראל. כך חולפת לה תהילת עולם.