$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

כך הופכים את מערכות המידע ליתרון בזמן משבר

המפתח להישרדות של עסק קטן טמון ביצירת יתרון במערכות המידע שלו. עם זאת, לא כל עצמאי יכול להעסיק איש מערכות מידע. מה עושים? קובי אלבז, מבכירי HP בישראל, מספק בראיון לכלכליסט כמה תובנות בנושא

אסף גלעד 11:0625.01.09

"אחוזי הנפילה של עסקים קטנים ובינוניים בישראל גדולים מאוד גדול לעומת המערב. רק 58% מהעסקים הקטנים והבינוניים בארץ שורדים יותר משנתיים, בהשוואה ל־83% בבריטניה ול־88% בשבדיה". כך מגלה קובי אלבז, מנכ"ל חטיבת המחשוב האישי ב־HP ישראל בשיחה עם "כלכליסט".

 

400 אלף עסקים קטנים ובינוניים פועלים בארץ. הם מחזיקים בכ־60% מכוח העבודה בישראל ואחראים לכ־40% מהתל"ג. על מערכות המחשוב של שוק זה, שידע בשנים האחרונות צמיחה מואצת, מתמודדות שלוש חברות מרכזיות: HP, דל ולנובו.

על פי ההערכות, אלבז ואנשיו שולטים בכשליש מהשוק, מה שמאפשר לו לגבש כמה תובנות עליו.

 

מחפשים פתרונות מימון

 

מהו המאפיין הבולט ביותר של עסקים קטנים ובינוניים בישראל?

"שם המשחק בעסקים קטנים ובינוניים הוא הגדלה מהירה של התפוקה. חשוב להם מאוד להגיע במהירות לפעילות יעילה ולחיסכון תפעולי, בעיקר בתקופה זו. עסקים קטנים דואגים לפתרונות מימון ומעדיפים לעבוד עם כמה שפחות ספקים, רצוי אפילו עם ספק אחד. העלויות הקבועות הרבות שנופלות על יזם שמקים עסק קטן בתחילת דרכו מחייבות אותו להגיע במהירות למסה קריטית של מכירות".

 

מה ההבדל בין עסקים גדולים לעסקים קטנים ובינוניים בהיבט של מערכות המידע?

"אחד ההבדלים המשמעותיים הוא שבעסקים הקטנים והבינוניים אין איש מערכות מידע, אף על פי שבאופן כמעט אבסורדי דווקא טכנולוגיות מידע יכולות לעזור מאוד בהגעה ליעילות תפעולית. דוגמה לכך היא רשת חנויות בינונית שדיווחה על שימוש מוגבר בצ'קים, תופעה האופיינית לעסקים קטנים ובינוניים, וביקשה פתרון ממוחשב לכך. עבור אותה רשת פותחה מדפסת המאפשרת הדפסת צ'קים בדיו מגנטי, המאושר על ידי בנק ישראל".

 

קובי אלבז קובי אלבז צילום: זיו קורן

לאחרונה אנו שומעים את צירוף המילים "עסק וירטואלי" או "עסק נייד". מה מאפיין את העסקים הללו?

"חברות לא מעטות נוטות להוציא את השרתים שלהן מחוץ לארגון בשל היעדר איש מערכות מידע בארגון. במקרה כזה השרתים עוברים לחוות שרתים המצויה אצל ספקיות התקשורת או הטלפוניה, והיא אחראית עליהם לכל אורך הדרך. מאפיין נוסף של עסקים אלה הוא המעבר למחשבים ניידים בשל צמצום פערי המחירים בין מחשבים נייידים לנייחים ובשל הנגישות הגבוהה לאינטרנט סלולרי ואלחוטי. קיימת העדפה של עסקים להעניק לעובד מחשב שישמש אותו גם מעבר לשעות העבודה, כחלק מסגנון חיים".

 

בזכות הנטבוקים

 

עם זאת, אלבז מדגיש כי השוק המקומי צריך לעבור עוד כברת דרך בכל הנוגע למחשבים ניידים. "ישראל נמצאת בפיגור לעומת מדינות המערב בחדירת מחשבים ניידים לשוק. הממוצע במדינות המערב הוא מעל 50%, ואילו בישראל הוא עומד רק על 35%. אני צופה שעד 2010 נדביק את היחס הזה. כיום לקוח יכול להרשות לעצמו לרכוש מחשב נייד במחיר של 3,000 שקל ואפילו פחות מזה".

 

להערכות של אלבז יש ביסוס, בעיקר בזכות הנטבוקים, אותם מחשבים קטנים וזולים שכבשו בסערה את השוק הישראלי. על פי הדו"ח האחרון של חברת המחקר IDC, כמות המחשבים הניידים שנמכרו בישראל ברבעון הרביעי של 2008 זינקה ב־33%, והקטגוריה הצומחת ביותר היא הנטבוקים.

 

בכל 2008 זינקו מכירות המחשבים הניידים בכ־37% בהשוואה ל־2007. הזינוק בא על חשבון הנייחים, שמכירותיהם ירדו ברבעון הרביעי של 2008 בכ־20% לעומת התקופה המקבילה. "מרבית הצמיחה בשוק הניידים מגיעה מהנטבוקים", מאשר אלבז. "15% ממכירות הניידים בארץ ברבעון הרביעי של 2008 מגיעה מנטבוקים. הרבה מאוד אנשים יכולים לראשונה להרשות לעצמם מחשב נייד, שהיה יקר מדי עבורם עד כה. הנטבוק קוסם גם לאנשי עסקים, שעכשיו יש להם משהו שהוא בין נייד לסמארטפון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x