שיעור בהגנה: איך להיערך לעליית הריבית הצפויה
עליית הריבית הצפויה בשנה הקרובה תגדיל את הרווחים במוצרי השקעה שונים, אך גם תעלה באופן דרמטי את מחיר האשראי. "כלכליסט" מגיש מדריך: באילו אפיקי השקעה צפוי רווח ולאילו מסלולים כדאי ללוקחי המשכנתאות וההלוואות לעבור
התחזיות לעליית ריבית בנק ישראל במהלך השנה הקרובה עשויות לגרום לרווחים או להפסדים במוצרי השקעה או אשראי שונים. לפי התחזיות השונות, עד סוף 2010 תגיע ריבית בנק ישראל לכ־3%, ויש הצופים שהיא תגיע אפילו ל־4% בקירוב. עם זאת יש לזכור שלמרות החשש מפני העלאות ריבית מהירות, אלה החלו רק באוגוסט 2009 והן נעשו בקצב אטי ובשיעורים נמוכים. העלאות אלה לא טלטלו את השווקים או את מחירי איגרות החוב הסולידיות המדורגות גבוה מאוד, -AA ומעלה.
מוצרי ההשקעה שיספגו פגיעה
1. אג"ח ממשלתיות שחר וגליל. אם יחלו עליות ריבית בתדירות גבוהה יותר ובשיעורים גבוהים יותר מכפי שהיה עד כה, עלולות איגרות החוב לסבול מתנודתיות. לדברי סיון ליימן, מנכ"ל כנען ייעוץ השקעות, המוצרים שעליית הריבית תשפיע עליהם לשלילה יהיו אג"ח ממשלתיות בריבית קבועה מסוג שחרים בריבית קבועה שקלית או גלילים בריבית קבועה צמודת מדד. "עם עליית הריבית אנשים יתחילו לדרוש לקבל תשואה גבוהה יותר באג"ח ממשלתיות. לדוגמה, שחר 2680 שנפדה באפריל 2011 מגלם היום תשואה נטו שנתית של 0.9% בלבד, הנתפסת כנמוכה מדי", אומר ליימן.
2. אג"ח עם מח"מ של יותר משבע שנים. לדברי רויטל דור־וילק, יועצת השקעות ויועצת פנסיונית פרטית, "אם הריבית במשק עולה, המשמעות היא שאפשר היה להשיג תשואות גבוהות יותר, למשל בפיקדונות ובתוכניות חיסכון. לכן, איגרות החוב אמורות להתאים את עצמן לנעשה בשוק ולהציע תשואה גבוהה יותר, שכן אחרת לא ירכשו אותן ויעדיפו חלופות אחרות.
תשואתה של איגרת החוב נקבעת בין היתר לפי מחירה והריבית שהיא משלמת, והמנגנון בה קובע שככל שיירד מחירה, תעלה תשואתה. אם כן, בעת עליית ריבית מהירה במשק עלול המחיר של איגרות החוב לרדת. יתרה מכך, מחיר איגרות החוב ארוכות הטווח אמור לרדת בשיעורים גבוהים מאלה של איגרות החוב קצרות הטווח. לכן משקיעים המחזיקים באיגרות חוב ארוכות טווח חשופים להשפעתה של עליית הריבית יותר מאשר מחזיקי איגרות חוב קצרות טווח", אומרת דור־וילק. לדבריה, "מחיר איגרות החוב אינו מושפע אך ורק משינוי בריבית אלא גם מפרמטרים נוספים, כגון אינפלציה, קצב הצמיחה של התמ"ג ושער החליפין של השקל לעומת סל המטבעות".
מוצרי ההשקעה שבהם צפוי רווח
1. מק"מ (מלווה קצר מועד). איתמר כסיף, מנהל יחידת ייעוץ ומחקר בבנק הבינלאומי, מוצא היגיון בהשקעה בטווח קצר במק"מים עד שנה או בשחרים עד שנתיים. "הרציונל שעומד מאחורי זה הוא שבהמשך עתידה להיות עליית ריבית, ולכן לא כדאי היום לקבע הפקדות לתקופה ארוכה מדי. אנחנו יוצאים היום מתקופה ארוכה בריבית אפסית, לכן זה נשמע מפתה לקבל 2% ריבית, אבל זה עלול להיהפך למלכודת, אם הריבית תמשיך לטפס". לעומתו, מדגיש ליימן את הבעייתיות שיש בהשקעה כזו. "היום מדובר במוצר מאוד לא אטרקטיבי, כי התשואה בו עדיין נמוכה מאוד וכשמחסירים ממנו את עלויות הקנייה והמכירה ודמי משמרת, נשארים עם תשואה של פחות מ־1%", הוא אומר.
2. גילונים. ליימן ממליץ להשקיע בגילון - אג"ח בריבית משתנה לא צמודה למדד. כיום יש חמישה גילונים, והתשואה בהם מבוססת על שינויים של שיעורי מק"מ בטווח פדיון שנע בין שלושה חודשים לשנה. הקופון (הריבית שמשולמת) באג"ח זו משולם בדרך כלל פעמיים בשנה, אך ישנן גם אג"ח שמשלמות קופון פעם בשלושה חודשים. "בגילונים נכון להיום הריביות נמוכות מאוד, בחלקם אפילו נמוכות יותר מאשר במק"מים עצמם. אפשר לרכוש גילונים ארוכים יותר, למשל ממשלתי משתנה 0520 שנפדה במאי 2020, וממשלתי משתנה 0817. התשואה בגילונים אלה נכון להיום היא 1.75% נטו לשנה. למרות היותם ארוכים, מומלץ להחזיקם כל עוד הריבית במגמת עלייה".
3. אג"ח קונצרניות לא צמודות. עוד מוצר שעליו ממליץ ליימן הוא אג"ח קונצרניות לא צמודות בריבית משתנה. לדבריו, "התשואות באג"חים אלו אמנם ירדו לאחרונה כיוון שהיו ביקושים גדולים, אבל בהתחשב בעובדה שהריבית תוסיף לעלות, התשואה עתידה בהתאם להמשיך לעלות ויהיה פיצוי בקופונים. באג"חים כאלה חשוב לשים לב שככל שהמח"מ שלהם ארוך יותר, כך הסיכון בהם גדול יותר ולכן הריבית שנדרוש תהיה גבוהה יותר".
4. אג"ח קונצרניות שקליות בריבית קבועה. "לאחרונה, לאחר השקת מדד תל בונד שקלי חוו אג"ח אלו ירידות שערים והיום אפשר למצוא אג"ח של חברות איכותיות בתשואות מעניינות", אומר ליימן.
5. אג"ח קונצרניות צמודות מדד. "חלק גדול מהציבור מעדיף השקעה צמודת מדד. ומי שמעריך שתהיה אינפלציה, השקעה כזו תוכל להתאים לו. אבל במקרה הזה חשוב מאוד לבחור בפינצטה חברות טובות ואיכותיות", מוסיף ליימן.
6. קופות גמל מבטיחות תשואה. "כחלק מלקחי המשבר ובעקבות דרישה של משקיעים רבים לעבור למסלולים סולידיים, החליטו חלק מחברות הביטוח להרים את הכפפה ולהציע קופות גמל במסלול המבטיח קרן ותשואה", אומרת דור־וילק. לדבריה, "קופת גמל במסלול מבטיח תשואה מאפשרת ללקוחות לקבל שמירה על הקרן, כולל הצמדה למדד המחירים לצרכן בדומה לתוכנית חיסכון בבנק. נוסף על כך מבטיחה קופת הגמל לשלם ריבית קבועה צמודה למדד המחירים לצרכן. הבטחת הקרן והתשואה ניתנת על ידי חברת הביטוח לתקופה מוגדרת מראש. כיום אפשר לקבל זאת לתקופה של שנתיים עד 30 שנה. שיעורי הריבית המוצעים בקופות גמל אלה נכון לינואר 2010 נמוכים למדי והם נעים בטווח של פחות מ־1%. עם זאת, בעת עליית ריבית יעלו גם הריביות המוצעות בקופות גמל אלה. כך יוכלו משקיעים סולידיים הקרובים לגיל הפרישה ובעלי קופות ותיקות ונזילות לקבל הבטחת תשואה ריאלית צמודה למדד על כספי החיסכון בקופת הגמל שלהם".
7. שורט אג"ח - למשקיעים מתוחכמים בלבד. גיא חזן, יועץ השקעות פרטי, מציע למשקיעים אלה לנסות לעשות שימוש בשורט או בתעודות שורט אג"ח וליהנות מרווח עקב ירידה במחירי איגרות החוב שנובעת מעליית הריבית.
מסלולי האשראי שיספגו פגיעה
1. מסלולי הריבית המשתנה וריבית הפריים. במסלולים אלו הריביות אמורות לעלות לפי העלייה הצפויה בריבית בנק ישראל, דבר שיוביל לכך שהתשלום על האשראי יהיה גבוה יותר. "מי שחייב כסף וחושב לבצע החזרים, פריסת חוב או מיחזורי משכנתה, כדאי מאוד שימהר לעשות זאת בימים הקרובים, כי כבר בעוד חודש יעלה מחיר הכסף", אומר דני ליבנה, מנכ"ל אובליגור, חברה שעוסקת בייעוץ ובמתן פתרונות לחייבי בנקים ולפושטי רגל. כדי לנסות לקבל הגנה מפני עליית הריבית הצפויה, ממליץ ליבנה לכל מי שלקח הלוואה לעבור ממסלול בריבית משתנה למסלול בריבית קבועה. הפערים יהיו בולטים במיוחד בתחום המשכנתאות שבו הריבית הקבועה, שנעה כיום בין 3%–4%, עתידה להגיע ל־5% לקראת סוף השנה.
מסלולי האשראי שכדאי לבחור
1. הלוואות בריבית קבועה. "הלוואה בריבית קבועה של 7%, כלומר פריים פלוס 3% או 4%, נחשבת להלוואה בריבית טובה, נכון להיום", אומר ליבנה. אמנון שוורץ, מנכ"ל שגיא חישובי ריבית, המתמחה בבדיקת חשבונות בנקים וייעוץ כלכלי, סבור שהלוואה בריבית קבועה של 4%–5% נחשבת לריבית מצוינת להלוואה. גם הוא מצטרף להמלצה לקחת הלוואה בריבית קבועה שמגלמת בתוכה את השינויים שצפויים לחול בפריים.
2. הריבית באוברדראפט. "העלאת הריבית ב־0.25% מייקרת את הריבית על האוברדראפט ב־2%–5% מהריבית הכוללת שהלקוחות משלמים על האוברדראפט", אומר שוורץ. בכל הנוגע לריבית האוברדראפט אין אלטרנטיבה אחרת, מכיוון שריבית זו תמיד צמודה לפריים. "היום המרווחים גבוהים מאוד באופן יחסי לפריים", אומר שוורץ. לדבריו, מומלץ להתמקח: "ההערכה שלי היא כי עם עליית ריבית הפריים אפשר יהיה בקלות רבה יותר לנהל משא ומתן על ירידת המרווחים ולהקטין את הריבית".
3. משכנתאות. רז גולדשטיין, מנכ"ל msc, המרכז לחיסכון במשכנתה, מדגיש: "עד לא מזמן היינו בתחתית של הפריים. בתקופה הנוכחית כל הדיבורים על מלכודת הדבש של מסלול הפריים מתחילים להישמע. השאלה היא כמה זמן ייקח עד שהפריים יגיע לרמה הרגילה שלו, שעומדת על 5%. לפי המסתמן, נראה שלשם מכוון הנגיד. בשלב ראשון, מי
שלקח משכנתה בריבית פריים בלי להביא בחשבון את התנודתיות ואת העליות הגבוהות שצפויות בהחזר החודשי בתקופה של עליית ריבית, צריך לדעת שעליו להתחיל להתארגן לקראת עלייה בתשלום החודשי".
לדברי גולדשטיין, "אף שהדעה הרווחת היא לרוץ ולעבור מסלול, לדעתי לא כל אחד צריך לעבור מסלול, למשל משפחה בעלת חוסן כלכלי לא צריכה בהכרח למהר ולעבור, הכל תלוי ביכולת ההחזר של המשפחה, בגובה המשכנתה ובתקופת ההחזר. מי שחושב שריבית הפריים עשויה להיות גבוהה מדי עבורו יכול לקבל משכנתה במסלול לא צמוד בריבית קבועה, שמציעים כיום בנק איגוד ובנק לאומי בריבית של כ־5%. אלטרנטיבה אחרת היא ליצור שילובים, למשל שילוב בין מסלול בריבית משתנה לבין מסלול בריבית קבועה לא צמודה. אופי השילוב תלוי במכלול שלם של נתונים שמאפיינים את המשפחה והכספים שלה שעתידים להשתחרר בעתיד".