עובדי המדינה בחוזה אישי זכו להגדלת ההפרשות לפנסיה
לפני החג התבשרו העובדים המועסקים בחוזה אישי כי יוכלו להפריש לפנסיה ממלוא שכרם. עד כה יכלו העובדים להפריש רק משכר בסיס ושכר עבודה נוספת ופרמיות, וכעת מתאפשר להם להפריש מהחזר ההוצאות האישיות, שמהווה עד 20% מהשכר הכולל
עובדי המדינה בחוזה אישי יוכלו מעתה להפריש לפנסיה ממלוא שכרם, כך עולה ממכתב שנשלח לעובדים על ידי סמנכ"לי משאבי אנוש במשרדי הממשלה לפני חג הפסח. 6,000 העובדים בחוזה אישי זכאים להפריש כעת לפנסיה גם את מרכיב החזרי ההוצאות, המהווה עד 20% מהשכר הכולל של עובדי המדינה והנו רכיב משמעותי אצל עובדים בעלי שכר נמוך.
עובדים בחוזה אישי שיצטרפו להסדר החדש עד סוף החודש, יזכו להפרשות רטרואקטיבית על החודשים שחלפו מתחילת השנה, כאשר על עובדים שיצטרפו מהחודש הבא, ההסדר יחול מרגע ההצטרפות. עובדים תחת הסכם קיבוצי, שהנם כ־90% מעובדי משרדי הממשלה, מפרישים כבר היום לטובת הפנסיה 5% מהחזר ההוצאות החודשי, כאשר המדינה מפרישה שיעור זהה. ההסדר המוצע לעובדים בחוזה אישי כעת זהה לזה של העובדים תחת הסכם קיבוצי.
בעוד שעובדי המדינה בהסכם קיבוצי מצורפים אוטומטית להסדר, הרי שעובדי החוזה האישי מחויבים להודיע אישית על רצונם להצטרף אליו. עם זאת, סביר להניח כי רוב העובדים יצטרפו להסדר, שלא רק מגדיל את ההפרשות שלהם לפנסיה אלא גם מגדיל את הטבת המס שלה זכאים עובדים המפרישים לפנסיה. הגדלת הטבת המס תקזז במעט את הירידה בהכנסה נטו כתוצאה מהגדלת ההפרשה לפנסיה.
עובדי החוזה אישי מושווים לעובדי ההסכם הקיבוצי
ההפרשות לפנסיה של עובדי החוזים האישיים כללו עד כה הפרשת מדינה בשיעור של 14.33% משכר הקובע לפנסיה והפרשת עובד של 6% עד 6.5% משכר הבסיס והשכר עבור עבודה נוספת ופרמיות. בקרב עובדי חוזים אישיים ברמות השכר הנמוכות, שכר הבסיס מהווה לרוב כ־60% מהשכר הכולל ורכיב השכר של עבודה נוספת ופרמיות כ־20% נוספים.
לפני חודשיים החליט הממונה על השכר במשרד האוצר אילן לוין לאפשר לעובדי החוזים האישיים להפריש גם מהחזר ההוצאות שהם מקבלים, כגון החזרי רכב. זאת כדי להשוות בין התנאים הפנסיוניים של עובדי המדינה בחוזה אישי לאלו של העובדים בחוזה הקיבוצי. עלות המהלך מוערכת על ידי משרד האוצר ב־7 מיליון שקל לשנה.
עובדי החוזים האישיים הם מגזר הולך וגדל בשירות המדינה. כמעט כל העובדים שמגויסים כיום לתפקיד שמוגדר אקדמי כיום בוחרים להצטרף לחוזה אישי ולא להסכם הקיבוצי - משום שהשכר שניתן בחוזה האישי גבוה לעתים באלפי שקלים בחודש. העובדים המצטרפים לחוזה האישי מוותרים על הזכאות לקביעות והגנות אחרות שמספק ועד העובדים, וכן על האפשרות לשפר את שכרם במו"מ מול המעסיק.
בארגון אחדות, המנסה לאגד את עובדי החוזים האישיים בשירות המדינה, המריצו את העובדים להצטרף להסדר החדש. "המדינה שממעטת לשפר את תנאי עובדי החוזים האישיים הסכימה במקרה זה להגדיל להם את החיסכון הפנסיוני", אמר אבירם ז'לוטי, יו"ר אחדות, ל"כלכליסט". "לצערנו גם בקרנות הפנסיה החדשות קיימת אי־ודאות גדולה באשר לסכומים שלהם יהיו זכאים החוסכים בעתיד, ולכן חשוב לנצל את ההטבה ולהגדיל למעשה את הפנסיה העתידית".
הנוהג במשק: הפרשה לפנסיה רק משכר הבסיס
באופן כללי נהוגה במשק נורמה שלפיה ההפרשות לפנסיה הן לא מכלל השכר, אלא רק משכר הבסיס של העובד. נורמה זו פוגעת בעובד פעמיים. ראשית, נוהג זה מקטין באופן משמעותי את קצבת הפנסיה שיקבל העובד בעת
הפרישה וזו עלולה לא לאפשר לו לשמור על רמת החיים שלה התרגל בשנות עבודתו. על פי כלל אצבע, על כל 10% מהשכר שעליהם לא מופרש לפנסיה, יורדת קצבת הפנסיה ב־10%.
בנוסף, ברוב המקרים הביטוח למקרה של נכות או מוות נגזר מגובה השכר שממנו מופרש לחסכון הפנסיוני. לדוגמה, אם קצבת אבדן כושר עבודה היא 75% מהשכר, אז ככל שהשכר המופרש אל קרן הפנסיה יהיה גבוה יותר, כך גם הקצבה. רעיון דומה תקף גם לגבי גובה הקצבה שמקבלים השארים במקרה של פטירת החוסך.
המעסיקים במשק מעדיפים פעמים רבות לאפשר לעובדים הפרשות פנסיוניות משכר הבסיס בלבד כברירת מחדל, שכן בכך הם מקטינים את ההשתתפות שהם מחוייבים לה בחיסכון. זאת אף שהמעסיק נהנה מהכרה בהשתתפות על חסכון פנסיוני של עובדיו לצורך מס.