שריג על התוכנית לחינוך פיננסי: "אנו מתכוונים להתחיל בגיל הרך"
הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון אמר בוועידת הסוכנים והיועצים כי התוכנית תפורסם תוך חודש
התוכנית האסטרטגית הלאומית לחינוך פיננסי תוצג תוך חודש ותועבר לאישור הממשלה, כך אמר הערב (ג') פרופ' עודד שריג הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון בוועידת הסוכנים והיועצים השישי של עדיף. הוועידה נערכה במכללה למינהל.
לדברי שריג, המידע הפיננסי אותו יבקש האוצר להעביר לציבור מתחלק לשלוש שכבות מרכזיות: רמה בסיסית - הכוללת כלכלת משפחה, ניהול תקציב, ניהול חשבון בנק, צרכנות נבונה, השקעה וחיסכון, חוב ואשראי, סיכונים, ביטוח וחיסכון פנסיוני - רמת ביניים למתעניינים ורמת מתמחים שמיועדים לאנשים ספורים בלבד.
"צריך לקחת בחשבון שרק חלק קטן מהתחומים הללו נמצאים תחת פיקוח האגף. לכן המטרה שלנו בתוכנית הפיננסית היא לא בהכרח לבצע ולהשגיח על כולם אלא לרכז ולראות שקיימת עקביות בהעברת הידע לציבור", אמר שריג.
החינוך הפיננסי מיועד, לדבריו, לכולם, אולם יש קבוצות שמענייינות את האגף במיוחד, החל מילדים. שריג אמר כי "התפיסה האומרת כי ילדים לא יכולים להבין היום בתחום הפיננסי לא מקובלת יותר בעולם. אנו מתכוונים להתחיל בגיל הרך ולהמשיך לצעירים בתקופת השירות הצבאי, סטודנטים, מבוגרים ערב פרישה ומי שנמצא בתחנה של לקיחת משכנתה. החינוך ייעשה כל הזמן אבל בעיקר בתחנות ובצמתים שבהם מקבלים החלטות: עזיבת בית, חתונה, לקראת לידה, לקיחת משכנתה וכדומה.
"היום האחריות המוטלת על כתפי הצרכנים גדלה, לא מפני שהממשלות משתמטות מאחריות אלא משום שהן אף פעם לא ידעו מה טוב לכל אדם ואדם ולכן רק הפרט יוכל לקבל החלטות".
"החלטות פיננסיות מהותיות נדרשות כיום כבר בגיל צעיר, השווקים הופכים להיות יותר מורכבים ואיתם גם המוצרים ברקע תוחלת החיים המתארכת. בנוסף, משברים פיננסיים נמשכים כיום הרבה זמן. גם היום אנו מרגישים את שאריות המשבר של 2008", אמר שריג, "כל אלה, חידדו את הצורך לעזור לאנשים לקבל החלטות נכונות. מספיק אם נזכיר את האנשים שבשיא המשבר משכו כספים פנסיוניים. הפערים החברתיים הולכים וגדלים. למרות שישראל מצטיינת בכך זה לא רק נחלתה של מדינת ישראל. חינוך פיננסי הוא רגולציה עצמית של כל אחד ואחד מאיתנו".
שריג שם דגש על שיתוף פעולה עם גופים אחרים כמו הצבא, הביטוח הלאומי וגופים פרטיים וציין, כי "בלי שיתוף פעולה התוכנית לא תקרום עור וגידים. תוך חודש נפרסם לציבור את התכנית, נערוך דיום פתוח בנוגע תכנית, נבנה אתר אינטרנט מרכזי לחינוך פיננסי שירכז פעולות שנמצאות בגופים שונים, כמו בנק ישראל".
לסיכום אמר שריג, כי "יישום התוכנית יהיה מדורג והכל כפוף כמובן למגבלות התקציב".