חמשת הגורמים החשובים ביותר להצלחת העסק
היערכות מנטלית, הגדרת מטרות, כדאיות עסקית, המשמעות התפעולית וההחלטה מי ינהל את העסק יכולים להגדיל בכ-60% את סיכויי ההצלחה של עסק קיים ועסק חדש
מזל טוב! החלטת להקים עסק, אבל מה ישפיע יותר מהכול על הצלחתו? אין לכך תשובה חד משמעית, שהרי ידוע שהצלחה עסקית תלויה במספר רב של משתנים. אבל הניסיון מלמד שלמרות שאין "נוסחת פלא" להצלחה עסקית, ישנם חמישה פרמטרים מובהקים שיכולים לשפר משמעותית את התוצאות העסקיות, ואלה הם:
1. היערכות מנטלית
2. הגדרת המטרות והיעדים של העסק
3. בדיקת כדאיות עסקית
4. בחינת המשמעות התפעולית
5. החלטה בנוגע לניהול העסק
פרמטרים אלה הם בעלי חשיבות מיוחדת בשלבי פתיחת העסק ובשיפור וייעול עסק קיים. מן הנתונים שלנו עולה, כי חמישה משתנים עיקריים אלה יכולים להגדיל ביותר מ- 58% את סיכויי ההצלחה של עסק קיים ועסק חדש.
- האם אתה מתאים להיות עצמאי?
- חדש בישראל: Elance - מפגש מקוון בין פרילאנסרים ומעסיקים
- כיצד להפוך תחביב לעסק
היערכות מנטלית
בעל עסק או יזם חייב להכיר בכך שלעסק מטרה אחת מרכזית - להרוויח כסף. אהבה לתחום העיסוק היא חשובה ותורמת אך אסור שהיא תסיט את תשומת-הלב מן העובדה שהמוטיבציה העיקרית להפעלת עסק היא להניב רווחים. יזמים ובעלי עסקים רבים מגיעים לייעוץ, כשמטרתם המוצהרת היא להפעיל את העסק לשם ההנאה שהם שואבים מהשילוב בין תחביב לעסק. כאשר בעל העסק אינו מגדיר את הרווח כיעד אליו הוא שואף, הוא מתקשה להפריד בין העיקר לטפל ולכוון את העסק להשגת המטרה.
היערכות מנטלית לכאורה אינה מדידה אך מיקוד נכון יבוא לידי ביטוי ברווחים ואלה ניתנים בהחלט לכימות. המיקוד המנטלי חשוב גם לעסק קיים – בעל עסק שאינו ממוקד במטרתו, ייעשה נכון אם יעצור ויגדיר לעצמו מהי מטרתו בהפעלת העסק.
הגדרת המטרות והיעדים של העסק
לאחר שהכרנו בכך שמטרת העסק הנה להניב רווחים, עלינו לבחון כיצד להשיג אותם ומהו רצף הפעולות שיסייע לנו להשיג את מטרות העסק. למרות שבעל עסק שואף להשיג את המרב, אין זה מספיק ויש להציג מטרות שניתנות למדידה.
בדיקת כדאיות עסקית
הערכת כדאיות עסקית אובייקטיבית, לפני הקמת עסק או בתקופות שונות במהלך פעילותו, עשויה להכריע את עתידו. בלא מעט מקרים, גם עסק מצליח אינו כדאי כלכלית. יש להבחין בין כדאיות כלכלית לרווחים, שכן רווחים הם נתון מספרי מובהק וברור וכדאיות, מנגד, צריכה להיבחן פעמיים: פעם אחת במבחן האלטרנטיבה להשקעה או למאמץ התפעולי ופעם שנייה באופן סובייקטיבי, באספקט של כדאיות אישית של היזם.
בחינת המשמעות התפעולית
בדיקה זו כוללת הערכה של המאמץ התפעולי, המשאבים הלוגיסטיים, לוחות הזמנים וכוח-האדם, אותם יהיה צריך לנהל. כל עסק צריך לבחון את נגזרותיו התפעוליות. בחינה מעמיקה של היבטים אלה, תעזור לזהות חסמים והזדמנויות ולהתוות את דרך הפעולה העסקית.
החלטה בנוגע לניהול העסק
רגע לפני שמתחילים, חשוב לבחון האם אתה, היזם או בעל העסק, הנך האדם המתאים ביותר לניהול העסק. לא כל איש מקצוע טוב או יזם, הוא בעל כישורי ניהול טובים או אופי מתאים. במקרה כזה, חשוב לבחור מנהל לעסק, תוך הקפדה על ניסיון מקצועי מוכח בניהול עסק. אין להתפשר בעניין זה, גם אם העלות המיידית גבוהה לעיתים, שכן אופן ניהול העסק, בסופו-של-דבר, הוא המכריע בהצלחת העסק. אל תהססו "לזוז הצידה" ולהעביר את המושכות למי שינהל את העסק טוב מכם ויוביל אותו לרווחיות ולהצלחה.
חשוב לציין כי יש גם מקום לפנות לגופים מקצועיים חיצוניים, במטרה לקבל חוות-דעת מקצועית ואובייקטיבית על העסק. פעמים רבות נמצא, כי בעל העסק מעורב רגשית ומנטלית בעסק או מניח הנחות מוטעות לגביו ומתקשה להתבונן בו במבט מקצועי ואובייקטיבי מבחוץ. בשל-כך, אבחון מקצועי וחיצוני יכול לספק תובנות רבות-ערך בתהליך של הקמת עסק או הבראת עסק קיים ולסייע בתהליך קבלת ההחלטות.
לסיכום, הצלחת עסק תלויה במשתנים רבים נוספים, בהם גם תנאי השוק, תחום העיסוק, מיקום העסק, תזמון, תקציב ועוד.
חמשת הפרמטרים שסקרנו, המשלבים שיקולים כמותיים ואיכותיים, יסייעו לך לקבל החלטה על המשך הדרך. אם החלטת להמשיך ולקדם את העסק שלך, יישומם של פרמטרים אלה, בסדר זה, יגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה של העסק שלך.
הכותב הינו יועץ בכיר בחברת Double Check.
המאמר פונה לגברים ולנשים כאחד.