מהו הון חוזר ומדוע הוא כה חשוב לעסק?
הון חוזר מספק איתותי אזהרה לגבי החמרת מצב העסק ומאפשר לנקוט בפעולות מתקנות בזמן. התעלמות מסימני האזהרה עלולה לחרוץ את גורלו של העסק ולדרדר אותו עד לנקודה בה לא יהיה ניתן להצילו מפשיטת רגל
כל עסק זקוק לכסף מזומן ונזיל, המהווה את החמצן שלו. הכסף זורם במעגל אל תוך העסק, בתוכו וממנו החוצה. אם העסק הוא רווחי, התהליך אמור להניב בעיקרון עודפי כסף. עודפי הכסף שמייצר התהליך, ושאינם נחוצים לצורך שימור הזרימה, מהווים את הרווחים של העסק ומאפשרים לו להתרחב. עסק שמפסיד כסף יגיע, בסופו של דבר, למצב בו לא יעמוד לרשותו כסף לצורך המשך הזרימה והפעילות השוטפת והוא יאלץ לסגור את שעריו.
לטורים הקודמים של יניב שלו:
רוכשים עסק קיים? אל תשכחו לעשות בדיקת כדאיות
החלטת להקים עסק חדש? מה כדאי לדעת
מקור הכסף הזול והזמין ביותר לעסק הוא ההון החוזר נטו שלו – ההון שנותר ברשותו לאחר הפחתת התחייבויותיו השוטפות (התחייבויות לטווח של שנה לכל היותר – חובות לספקים, הלוואות לזמן קצר, משכורות וכדומה) מנכסיו השוטפים (מזומן ושווי מזומן, ניירות ערך, חובות לקוחות שוטפים, מלאי וכן הלאה). ההון החוזר נטו של העסק מעיד על חוסנו הכלכלי ומאפשר גם לנבא את סיכוייו להגיע לפשיטת רגל. ניהול טוב של ההון החוזר של העסק ישפר את רווחיותו, יצור עודפי כסף מזומן ויצמצם את הסיכונים להם הוא נחשף.
כיצד לנהל טוב יותר את ההון החוזר?
ניהול נכון של ההון החוזר של העסק הוא אחד הדברים החשובים ביותר בניהול העסק. קיימים בעסק שני גורמים מרכזיים "שבולעים" מזומן – מלאי (מוצרים וחומרי גלם במחסן וחומרי גלם בתהליך עבודה) ובעלי-חוב. מנגד קיימים שני גורמים "שמייצרים" מזומן – בעלי חוב הפורעים את חובם וכן הון (הון עצמי והון שמקורו בהלוואות וגיוס מימון).
מרכיבי ההון החוזר תלויים בשני גורמים – זמן וכסף, וככל שהדברים נוגעים להון החוזר – זמן הוא כסף. אם חומרי הגלם של העסק שלך נמצאים במחסן זמן ארוך ללא שימוש למשל, כל יום בו אינך משתמש בהם פירושו הפסד כסף, כיון שיכולת להשתמש בסכום שהם שווים לצרכי מחזור הכסף של העסק שלך, כגון הקטנת חלקו של המימון הבנקאי בתקציב תפעול העסק ותשלום ריבית מופחתת. אם אתה מעמיד אשראי ארוך-טווח לבעלי החוב שלך – כל יום בו אתה "מסבסד" אותם שווה כסף. אם תצליח לקצר את הזמנים בהם הון העסק שלך נמצא מחוץ למעגל הזרימה שלו, תוכל להניע את הכסף מהר יותר ותאפשר לעסק שלך להרוויח יותר. באופן דומה, אם תצליח לשמר את הכסף ברשותך זמן ארוך יותר, כגון לקבל תנאי אשראי טובים יותר מהספקים שלך למשל, תרוויח יותר כסף פנוי להשקעה בגורמים כגון שיווק, ותוכל להגדיל את המכירות.
חשיבות ההון החוזר לעסק חדש ולעסק קיים
הון חוזר מעיד כאמור על חוסנו הכלכלי של העסק, מסוגל לספק לנו איתותי אזהרה לגבי החמרת מצב העסק ומאפשר לנו לנקוט בפעולות מתקנות בזמן. התעלמות מסימני האזהרה הללו עלולה לחרוץ את גורלו של העסק ולדרדר אותו עד לנקודה בה לא יהיה ניתן להצילו מפשיטת רגל.
הון חוזר חשוב מאוד גם לעסק החדש. כל עסק חדש דורש תכנון מדוקדק לפני פתיחתו וחלוקה נכונה של ההשקעות הנדרשות. חלק לא-מבוטל מן ההשקעה צריך להיות מוקדש לנכסי הון חוזר, כגון לחומרי הגלם ובניית המלאי המאפשר את ייצור המוצרים של העסק. רכישת מלאי מוגבל מדי למשל לא תאפשר לעסק לייצר את מוצריו בהיקף מלא ותקטין את תזרים המזומן שלו.
צעדים דרושים לשיפור יחס ההון החוזר
נקלעת למצוקת נזילות? לא נורא - אם תנקוט בצעדים הנכונים תוכל להפוך את ההון החוזר השלילי להון חיובי או לצמצם את המרחק מנקודת האיזון, ולשפר את סיכויי שרידותו וחוסנו של העסק. שיפור יחס ההון החוזר הוא אפשרי בעזרת פעולות כגון:
• בדיקת רמת המלאי וניצול או החזרה של מלאי שאינו מנוצל
• מכירת נכסים ומימושם
• התמקחות לצורך שיפור תנאי האשראי שניתנים לעסק
• צמצום הוצאות והתייעלות
• שיפור הגבייה מבעלי-חוב
• קבלת הלוואות לצורך שיפור הנזילות
מאידך, הון חוזר חיובי הוא רצוי אך הון חוזר גבוה מדי עלול להעיד גם הוא על בעיות בעסק כגון:
• קושי בגביית חובות
• עודפי מלאי לא מוצדקים
• עודפי מזומנים שאינם מושקעים ביעילות
לסיכום, הון חוזר הוא אחד המדדים החשובים ביותר לאיכות תפקודו של העסק. ביקורת קבועה על מצב ההון החוזר בעסק תאפשר לקבל התראות מוקדמות על בעיות בעסק ולנקוט בפעולות מתקנות, שיכולות להבריא את העסק ולהחזירו לפסי הצמיחה הנכונים.
הכותב הוא יועץ בכיר בחברת Double Check מקבוצת רוביקון