איזה עסק הכי מסוכן לפתוח בישראל?
לפי מדד דן אנד ברדסטריט חנויות פרחים מסוכנות יותר מאשר חנויות צעצועים; מספרות ומכוני יופי מסוכנים יותר מחנויות אלקטרוניקה; "היכולת של החנויות הקטנות להשפיע על התמחור ללקוח ועל ההכנסה מאוד קטנה"
חולמים לפתוח בית קפה או מסעדה? כדאי שתדעו שאלו העסקים המסוכנים ביותר בישראל מבחינה מסחרית, כך לפי מדד דן אנד ברדסטריט להערכת החוסן הפיננסי במגזר העסקי לחודש ספטמבר. המדד מתבסס על נתונים לגבי סגירת עסקים, מידע בנקאי שלילי ומידע משפטי מגוון כגון פירוקים ותביעות כדי לבדוק את החוסן הפיננסי של עסקים בענפים שונים, מסביר צח ברקי, סמנכ"ל אגף כלכלה מידע ומחקר בדן אנד ברדסטריט.
- אופטימיים למרות הכל: 75% מבעלי העסקים הקטנים צופים צמיחה בשנה הקרובה
- צו הקפאת הליכים לרשת האופנה סיגל דקל
- רוצה להקים עסק? 10 התכונות המשותפות ליזמים מצליחים
גם אם העסק שאתם חושבים לפתוח נחשב מסוכן, זה לא אומר שצריך לוותר מראש על הרעיון, אומר ברקי. "עסק לחיפושי נפט או גז טבעי נחשב למסוכן ביותר שקיים מבחינה מסחרית אבל זה לא מונע מאנשים להיכנס לתחום. זה שענף נמצא ברמת סיכון גבוהה לא אומר שלא נכנסים אליו, אבל כן מדובר בענף יותר תחרותי ולכן הניהול הנדרש בו צריך להיות יותר מקצועי וקפדני ודרושה היכרות מעמיקה עם הסביבה העסקית בה העסק מצוי", הוא אומר.
בתי קפה ומסעדות, כאמור, הם העסקים המסוכנים ביותר. אחד הגורמים לכך הוא שהתחרות בענף היא גבוהה. ישנם הרבה בתי קפה ומסעדות יחסית למספר התושבים בישראל. בנוסף, מסביר ברקי, חסמי הכניסה לענף הם נמוכים יחסית. "עלות הקמת בית קפה לא מהווה חסם כניסה מהותי כמו שאנחנו רואים במגזרים אחרים כמו תעשייה", הוא אומר. בנוסף, לדבריו, גם נאמנות הלקוחות לעסק הולכת ופוחתת, "אנשים רוצים חידוש וגם רואים את המחיר כפרמטר שעל בסיסו הם מחליטים אם ללכת לבית הקפה או המסעדה, או לא".
העסק השני מבחינת רמת הסיכון שלו הוא חנויות פרחים והשלישי הוא חנויות קמעונאות מזון, וכאשר מדברים על עסקים קטנים מדובר על המכולת השכונתית. חנויות מסוג זה נחשבות מסוכנות מכיוון שלעסקים קטנים יש יכולת מיקוח יחסית נמוכה יחסית לרשתות הגדולות ולכן גם יכולת השפעה נמוכה על הוצאות העסק.
"היכולת של החנויות הקטנות להשפיע על התמחור ללקוח ועל ההכנסה מאוד קטנה", אומר ברקי. לדבריו, העסקים הקטנים חייבים להתכנס למרווח רווח שהפך למקובל. בנוסף, במידה ובחנות אין תנועה מספקת של לקוחות על מנת להגיע לרווחיות - היא בבעיה, וגם היכולת שלה להשפיע על כך נמוכה. לדוגמא, אם מדובר בחנות פרחים שנפתח בסביבתה מרכז מסחרי עם חנות מתחרה, היכולת של העסק הקטן להשפיע על כמות הלקוחות שייכנסו היא נמוכה. החנות חתומה על הסכמי שכירות ולא יכולה לעזוב במידה ורמת התחרות באזור מסויים עולה או שיש ירידה בכמות הקונים. "העסק הקטן די לכוד ברמת ההוצאות וברמת התמחור ללקוחות", הוא אומר.
כמו כן, חנויות היום נסמכות בעיקר על רמת הצריכה הפרטית ועל ההחלטה שלנו כצרכנים אם לדחות קניות או לא. יש צרכנים שמחשיבים מוצרים כגון פרחים כמותרות ולכן כשהמצב הכלכלי פחות טוב יוותרו על קנייתם. "החנויות מרגישות מיד כאשר צרכנים מחליטים להפחית בקניות שלהם", אומר ברקי.
רובם המכריע של העסקים שנחשבים מסוכנים הוא חנויות מסוגים שונים, אך במקום השישי ברשימה מופיעים המספרות ומכוני היופי, השייכים למגזר השירותים. "בענף המספרות אנחנו רואים שכמות הסגירות והיקף העסקים שנכנסו לקשיים הוא מהגבוהים", אומר ברקי.
דירוג 10 העסקים המסוכנים ביותר:
1. בתי קפה ומסעדות
2. חנויות פרחים
3. קמעונאות מזון (חנויות מכולת)
4. חנויות צעצועים
5. חנויות רהיטים
6. מספרות ומכוני יופי
7. חנויות אופנה והלבשה
8. חנויות אופטיקה
9. חנויות אלקטרוניקה
10. משתלות