שיעורי נהיגה, בגרויות וחשבון בנק: לומדים על כסף בתיכון
בכיתות י' עד י"ב עולם המושגים הכלכלי וההחלטות הפיננסיות הופכים מוחשיים. זה הזמן להראות לילדיכם איך הם יכולים להשפיע על חייהם באמצעות התנהלות נכונה עם כסף
לימודי נהיגה, בגרויות, מסיבות וצו ראשון, כשהילדים שלנו מגיעים לתיכון הם כבר יכולים לפתוח חשבון בנק, להחזיק כרטיס אשראי ולעבוד. עולם המושגים וההחלטות הכלכליות מתקרב אליהם והופך למוחשי יותר. זה הזמן לנסות להראות להם איך הם יכולים להשפיע על חייהם דרך התנהלות נכונה עם כסף.
מחלקת החינוך הפיננסי במשרד האוצר פרסמה ביולי מסמך המפרט את המיומנויות הדרושות לילדים לפי חלוקה לגילאים החל מהגיל הרך ועד התיכון. במהלך השבוע הצגנו פעילויות וטכניקות שניתן לאמץ כדי להקנות לילדים ונוער ידע והרגלים להתנהגות נכונה עם כסף לפי הגילאים השונים. היום נתמקד בכיתות י' עד י"ב, הזמן בו הילדים שלכם יכולים להבין מושגים כלכליים מורכבים ונדרשים להתנהלות עצמאית ואחראית יותר.
לכתבות הקודמות בסדרה:
הגיל הרך: מקנים ידע והרגלים באמצעות משחקכיתות ב' עד ד': מתחילים עם דמי כיס
כיתות ה' עד ו': לחץ חברתי ומותגים
חטיבת הביניים: מתחילים להיות עצמאים יותר
בתיכון המסרים הם אותם מסרים של חיסכון, אחריות פיננסית וצרכנות נבונה אבל השפה כבר יכולה להיות הרבה יותר גבוהה, הם יכולים כבר לפתוח עיתונים כלכליים ולהבין מה כתוב, אומר רונן פשה, מוביל חוג "כלכלן צעיר" ומפתח תוכנית חינוך פיננסי לילדים ובני נוער.
לפי מחלקת החינוך הפיננסי במשרד האוצר בתיכון נערים ונערות צריכים, בין היתר, להבין שצריך להימנע מרכישה של מוצרים בכרטיס אשראי כאשר לא ניתן לרכוש אותם במזומן, להכיר את הבורסה לניירות ערך ולהבין את תפקידה בשוק ההון, להכיר שיקולים מרכזיים שיש לקחת בעת בחירת מקצוע ולהבין את חשיבות התאמת רמת ההכנסות וההוצאות בכל שלב בחיים.
כמה עולה המתנה שקיבלנו מהבנק?
"התקציב הפיננסי שלנו בחיים הבוגרים מורכב ממערך הכנסות והוצאות. ההכנסות מגיעות אל חשבון הבנק שלנו ולכן, חשוב כבר בגילאים האלו לפתוח חשבון בנק ולהבין מהי התנהלות נכונה", אומר ליאור סולטן, מנכ"ל כלכלן פרקטי, מכון ההכשרה לכלכלנים ולרו"ח. לדבריו, חשוב להסביר לילד שמערך הדפים שקיבל בעת פתיחת החשבון כולל עמלות שונות, שימשיכו ללוות אותנו לאורך החיים הבוגרים. אפשר כבר בעת פתיחת החשבון להקצות סכום, אפילו אם הוא סמלי, לטובת השגת מטרות כלכליות כמו טיול לפני הצבא, הופעה או נסיעה. כך, אומר סולטן, הילדים לומדים לדחות סיפוקים מיידיים לטובת השגת המטרה.
פשה ממליץ להסביר לילדים מה זה בנק ואת כל המושגים הבסיסיים. לבחון יחד איתם את המבצעים בבנקים השונים וכך לבחור באיזה בנק לפתוח חשבון. "תיכוניסטים נוטים לבחור בבנק בגלל שזה הבנק בו להוריהם יש חשבון. ניתן לבדוק יחד איתם את המבצעים ולראות באיזה בנק הם יכולים לקבל את ההצעה הטובה ביותר", הוא אומר.
כאשר הילדים יכולים להחזיק בכרטיס אשראי זה הזמן ללמד אותם את יתרונות העבודה במזומן, אומר סולטן. לדבריו, "מחקרים הראו שהדור הנוכחי נמצא במינוס גדול יותר משמעותית מדור ההורים עקב שימוש גדל והולך בכרטיסי אשראי. כדאי להרגיל את הילדים לעבוד על בסיס מזומן. להסביר שכרטיס אשראי אינו פתרון פלא. חברות האשראי יודעות שהעיניים שלנו גדולות הרבה יותר מהקיבה וממהרות לתת לנו שלל 'הנחות', 'הטבות' ופינוקים שונים, הכל כדי שנתשמש בכרטיס". כדאי לזכור גם שיש אפשרות לשלם באמצעות הסלולרי,. "אפלקציות המאפשרות תשלום דרך הסלולרי הן מסוכנות ועלולות להוביל לבזבוז חריג. לכן, יש להסביר לילדים עד כמה החווה הזו עשוייה לעלות ביוקר", הוא אומר.
בקשר לפרסומות שמעודדות אנשים לקחת הלוואה חשוב להסביר את נושא הריבית, אומר סולטן. ניתן לבנות סימולציה פשוטה באקסל או באתרים שונים המציעים מחשבון הלוואה ולראות כמה עולה ההלוואה. אפשר לראות בסימולטור משכנתאות כמה צריך להחזיר אם לוקחים משכנתא ל-15, 20 ו-25 שנה ולדון עם הילדים מה עדיף והאם תמיד כדאי לקחת משכנתא. בהקשר זה ניתן גם לנתח ביחד את משבר המשכנתאות בארה"ב, לחפש מידע ולראות מה קרה שם. "אנשים לקחו הלוואה, שהייתה גדולה ממה שהם יכלו להחזיר. אפשר לשאול את הילדים מה לדעתם יעשה הבנק כשמפסיקים לשלם ולנתח יחד את ההשלכות",הוא אומר.
לימודי נהיגה כמשל
"חשוב להסביר לתיכוניסטים את עולם התוכן של הכלכלה מעולם התוכן שקרוב לליבם. בגיל 17 בערך הם מתחילים ללמוד נהיגה ותיאוריה ואפשר להשתמש במושגים מתחומים אלו כדי להסביר להם מונחים כלכליים", אומר פשה. כך, למשל, השלב הראשון של כניסה למכונית וחגירת חגורת בטיחות מקביל לתכנון בעולם הפיננסי. כמו שצריך לדעת אם יש דלק במכונית שיספיק לנסיעה, כך צריך לדעת את הצרכים, את רמת ההוצאות וההכנסות, ולתכנן את ההתנהלות הכלכלית. באופן דומה, תחנת תדלוק היא כמו עבודה, כאשר בהקשר זה ניתן לדבר על הכנסה פאסיבית מול אקטיבית, ועל חיסכון. סכנת החלקה על הכביש מקבילה לסכנת פשיטת רגל בחיים הכלכליים - עלולים להגיע להחלקה או איבוד שליטה כאשר לוקחים אשראי מאוד גדול, נכנסים לגירעון וחובות וזה יכול להוביל להרס כלכלי של המשפחה או העסק.
עיתונים ותיקי השקעות וירטואליים
בתיכון ילדים כבר יכולים להבין את העיתונים הכלכליים ואת התוכניות הכלכליות בטלוויזיה. סולטן ממליץ לצפות ביחד איתם בתוכניות כלכליות ולדון בהבדלים הרבים בין הפרשנים, מה זה אומר על הבורסה והאם אפשר לסמוך על המומחים. המסר שצריך להעביר, לדבריו, הוא שהבורסה היא מקום של חוסר וודאות ושניתן לבחור ברמת הסיכון. כמו כן, הוא ממליץ להיכנס לאתר הבורסה וליצור תיק וירטואלי וחינמי תוך מעקב יומיומי. כך, ניתן להכיר מושגים בסיסיים, לבצע סקירה שבועית של תיק המניות ולהסתייע בעיתונות הכלכלית כדי להבין את הסיבות לשינויים במניות.
כמו כן, אפשר להשתמש בנושאים אקטואליים, כמו למשל ההנפקה של טוויטר כדי להסביר מושגים כמו הנפקה, שוק ההון ומניות, אומר פשה.
יזמים צעירים
יש ילדים שכבר עובדים במהלך הקיץ בתיכון, וחלקם כבר יודעים באיזה מקצוע ירצו לעסוק מאוחר יותר בחיים. אפשר בגילאים האלו להסתכל יחד עם הילדים על טבלאות שכר ולראות היכן ממוקם המקצוע בו הם מעוניינים ביחס למקצועות אחרים, אומר סולטן. בהקשר זה ניתן גם לדבר על ההבדלים בין עצמאי לשכיר ומהי צורת ההעסקה הנהוגה במקצועות הרלוונטים.
סיפורי הצלחה כגון זה של ווייז יכולים לשמש להסברים על הקמת עסק, על תרבות הסטארט-אפים בישראל, על יזמות, אומר פשה. לדבריו, תיכוניסטים מאוד מתעניינים בסיפורי הצלחה כאלה וחלקם מתעניינים בהקמת עסקים, וחושבים כבר על רעיונות ויוזמות.