היזמת שהקימה בגיל 14 עסק שמגלגל מיליונים - כי רצתה מכונית
איזבלה ווימס בת ה-17 ייסדה לפני שלוש שנים את אוריגמי אוול, חברת תכשיטים שצפויה לרשום השנה הכנסות של 250 מיליון דולר. את העסק הקימה לאחר שביקשה מהוריה מכונית לגיל 16 אך הם אמרו לה שתצטרך להרוויח את הכסף בעצמה
- "כדי להקים עסק לא צריך דבר מלבד החלום שלך"
- הם מפחדים: מחצית מהצעירים לא יקימו עסק - מחשש לכישלון
- רוצה להיות יזם? כך מאתרים הזדמנויות להקמת עסק
ווימס (17) היא המייסדת של אוריגמי אוול (Origami Owl), חברת תכשיטים שמודל המכירות הישיר שלה הופך יזמים פוטנציאלים לאנשי מכירות ומשווקים. החברה אותה הקימה ווימס בהיותה בת 14 בלבד, רשמה הכנסות של 24 מיליון דולר ב-2012, ולפי הערכות החברה השנה ההכנסות יטפסו כבר ל-250 מיליון דולר.
לפי המודל העסקי שאימצה החברה, היא חוברת לשותפים עצמאיים, הקרויים "מעצבים", שרוכשים את הפריטים בהנחה ואז מוכרים אותם הלאה במחיר גבוה יותר. אחת מצורות המכירה האהובות ביותר היא "בר תכשיטים" או מסיבות פרטיות בבתים של אנשים או באתר אחר שמארגנת "מארחת", שבעצמה יכולה לקנות פריטים במחיר מבצע ולעיתים אף מקבלת פריטים בחינם. לחברה יש 50,887 מעצבים.
העסק הוקם לאחר שווימס ביקשה מההורים שלה מכונית לגיל 16, אך בתשובה נאמר לה שהיא תצטרך להרוויח את הכסף למכונית בעצמה, ולא תוכל להסתמך עליהם. ההורים, וורן וכריסי הציעו לה בפשטות להקים עסק.
"התחלתי לחקור את הנושא ולחפש אחר רעיונות", היא סיפרה בראיון למגזין פורבס, שפרסם עליה כתבה. "הסתכלתי על תליון שהיה לי, וחשבתי שאולי אוכל להכין שרשרת עם תליונים". ווימס ביקשה מההורים שלה להשוות את 350 הדולר שחסכה מעבודות שמרטפות, והשתמשה בכסף כדי לקנות את החומרים להם הזדקקה כדי להכין את השרשראות. היא ניצלה את רשת החברים שלה כדי למצוא קונים. "התחלנו למכור את הפריטים במסיבות ביתיות ובבוטיקים, ומכרנו גם בכל תערוכת תכשיטים שהצלחנו למצוא. הפריטים פשוט התחילו למכור את עצמם". ב-2010 פתחה ווימס דוכן בקניון בצ'נדלר אריזונה, בדיוק בזמן לקניות החגים בארצות הברית ומבצעי בלאק פריידי.
החברה אימצה את פלטפורמת המכירות הישירות ב-2011, וההכנסות הסתכמו ב-280 אלף דולר. שנה לאחר מכן ההכנסות כבר זינקו פי 86.
הצמיחה של אוריגמי אוול היא אולי משמעותית, וההכנסות בהחלט מרשימות, אך הנתונים הללו מקוזזים בשל הצורך ברכיבים רבים וכוח האדם הנרחב, שמוודא שהעסקים ימשיכו לזרום. החברה אמנם לא חושפת את שולי הרווח שלה, אך לפי הנתונים שבידי פורבס החברה מעסיקה 373 עובדים, מרביתם עובדים במחסנים (החברה הקימה לאחרונה מתחם בגודל 7,430 מ"ר בצ'נדלר, שבו מרכיבים את החומרים שמגיעים מסין לפני המשלוחים של התכשיטים). אולם, לטענתה של המנכ"לית רובין קרוסמן, לרוב יש תנודתיות במספר העובדים.
קרוסמן, שבעברה ניסיון רב בתחום המכירות הישירות, אינה היחידה שתפקידה לסייע לווימס בניהול החברה שהקימה. למעשה, ווימס הקיפה עצמה ברשת קרובה של משפחה ואנשי עסקים. ההנהלה של אוריגמי אוול כוללת את אימה של ווימס, כריסי, שמוגדרת כמייסדת שותפה, אף שכיום התפקיד שלה מסתכם יותר בתמיכה.
קרובי משפחה נוספים שמסייעים לבלה לבנות את העסק שלה כוללים את הדוד ג'ון ווימס, שמחזיק בתואר סגן נשיא לענייני IT, והדודה ג'סיקה ריינהרט שעוזרת בצד השיווקי. המשפחה היא הבעלים של החברה, אך היא אינה חושפת את חלוקת אחוזי הבעלות.
פלטפורמת המכירות הישירות היא הבסיס של החברה, אך באוריגמי אוול מחפשים להתחזק גם בתחומים נוספים. בשלב זה, מתמקדים בחברה בפלטפורמת IT חדשה שתעניק ל"מעצבים" העצמאים של החברה כלים נוספים לנהל את העסקים שלהם. "המערכת הזו תאפשר להם להזמין מלאי", הסבירה קרוסמן לפורבס. "הם יעברו הכשרה, יש לנו מצגות מוכנות, סרטונים, ואפילו טבלאות שיעזרו להבין מה הצורך, ומה נקודות המכירה". המערכת תאפשר גם לשמור את רשימת המשתתפים במסיבות המכירה ולעקוב אחר המכירות. אפליקציה למכשירים ניידים כבר בעבודה.
ווימס עצמה נוקטת בגישה פרקטית ומדודה לקראת השגת השליטה המלאה בחברה שלה. מתוך הנחה שחשוב שתלמד להכיר את החברה מהבסיס ועד לדרגים הגבוהים, היא החלה לעבוד כמתמחה בחברה שלה עצמה. אחרי הלימודים היא מבקרת במטה של החברה ועוזרת ככל יכולתה. בחופשות הקיץ היא מבלה זמן בכל אחת מהמחלקות. "היא לגמרי מעורבת, אבל חשוב לנו שיהיו לה חיים רגילים ככל שאפשר, ושתהיה לה ההזדמנות ללמוד באוניברסיטה", מסבירה קרוסמן.
מה קרה למכונית שווימס כל כך רצתה? המייסדת שהחלה את העסק המשגשג היא הבעלים הגאה של ג'יפ לבן בשם אליס שרכשה ב-2012.