$
גיל הזהב

בלעדי לכלכליסט

מחצית מבני 65 ומעלה לא מגיעים לרף הקיום בכבוד

נתונים חדשים של המכון לאחריות אזרחית מראים שיותר מ־400 אלף ישראלים שחצו את גיל 65 סובלים ממצוקה קיומית. בני זוג מבוגרים זקוקים להכנסה של לפחות 6,600 שקל רק כדי לחיות בכבוד

מיקי פלד 07:1417.12.13

כמחצית מבני 65 ומעלה שחיים בישראל לא מגיעים אל סף הקיום בכבוד, כך עולה מנתונים חדשים שהגיעו לידי "כלכליסט". הבדיקה מעלה ש־400 אלף ישראלים שחצו את גיל 65 נמצאים מתחת לרף הקיום בכבוד, וחלקם משתייכים לעשירונים החמישי והשישי, שלכאורה רחוקים מלהיות מוגדרים כעניים אלא כמעמד הביניים.

 

הבדיקה נערכה במסגרת בדיקת מדד המחיה בכבוד על ידי צוות בראשות ד"ר עירית קינן, ראש המכון לאחריות אזרחית במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה, ובהשתתפות יפית אלפנדרי מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מטרת הבדיקה היא לבחון מהן ההוצאות המינימליות שנדרשות כדי לחיות בכבוד. מטרת המדידה היא להראות שגם מי שלא מוגדר כעני מבחינת הרשויות, סובל בפועל מקשיי פרנסה.

 

 

המדד הנוכחי קובע שההכנסה המינימלית שמאפשרת קיום בכבוד לזוג בני 65 ומעלה שהם בריאים וגרים בדירה בבעלותם היא 6,607 שקל. לשם השוואה, מדד העוני קובע שזוג מבוגרים יהיה עני אם הוא מכניס פחות מ־4,000 שקל לחודש.

 

בפועל, ההוצאה של בני זוג שחצו את גיל 65 צפויה להרקיע לסכום של כמעט פי שניים אם הם לא מחזיקים דירה בבעלותם ואחד מהם נעזר בסיוע של מטפלת סיעודית - ולהגיע ל־11,165 שקל בחודש. גמלת סיעוד של ביטוח לאומי לאחד מבני הזוג, לצד קצבת הזקנה לשניהם, מספקת הכנסה של כ־7,000 שקל בחודש, כך שהם נזקקים להכנסות נוספות כדי לעמוד בהוצאות המחיה.

 

פנסיונר. מצוקה קיומית פנסיונר. מצוקה קיומית צילום: shutterstock

  

מהמחקר עולה כי מצבם של המבוגרים שחיים לבדם מחמיר לעתים קרובות. 197 אלף בני 65 ומעלה גרים לבדם, כאשר חצי מהם מכניסים בכל חודש עד 2,935 שקל, אחרי מסים. החישוב של קינן מראה כי ההכנסה הזו היא 1,194 שקל פחות מהרף המינימלי לקיום בכבוד, וגם זה בתנאי שלא צריך לשלם שכר דירה או הוצאות מטפלת סיעודית. נשים מהוות 78% מהמבוגרים החיים לבדם.

 

הנתונים צפויים להגיע בקרוב גם לדיוני ועדת אלאלוף למלחמה בעוני שמינה שר הרווחה מאיר כהן, שאחת ממטרותיה היא להגדיר לראשונה מהו רף הקיום בכבוד הרשמי בישראל. המחקר עשוי להיות מוצג היום בכנסת באירוע של הפורום למלחמה בעוני. היום צפוי גם ביטוח לאומי לפרסם את דו"ח העוני הרשמי שלו ל־2012. על פי הערכות זהירות, התמונה שתעלה היום מהדו"ח היא של יציבות יחסית בשיעור העניים, שלפיה כל משפחה חמישית בישראל נמצאת מתחת לקו העוני.

 

שר הרווחה מאיר כהן. ועדת העוני שהקים תקבע מהו קיום בכבוד שר הרווחה מאיר כהן. ועדת העוני שהקים תקבע מהו קיום בכבוד צילום: חיים כץ

 

אולם כאשר משווים את קו העוני לקו הקיום בכבוד רואים פערים גדולים בין שני המושגים. בני זוג, ללא קשר לגיל, מוגדרים כעניים אם ההכנסה שלהם אחרי מסים וקבלת קצבאות קטנה מ־4,001 שקל לחודש, נכון לשנת 2011. מכאן עולה כי ביטוח לאומי מצא ששיעור העניים מקרב בני 65 ויותר דומה לזה של כלל האוכלוסייה. כאשר בוחנים את מדד הקיום בכבוד, עולה שיעור המבוגרים שלא מצליחים לקיים את עצמם באופן משמעותי.

הסיבה לשוני היא אופן המדידה של שני המושגים הכלכליים הללו. קו העוני הרשמי נמדד על ידי ביטוח לאומי על פי הכנסות בלבד, בעוד מדד המחיה בכבוד מנתח את סעיף ההוצאות, בעזרת נתוני הלמ"ס, ביטוח לאומי, וחברות האוטובוס והסלולר.

 

בדיקה נוספת שערכו קינן ואלפנדרי, לפני כחודש וחצי, בחנה מהו הסכום שמאפשר קיום בכבוד למשפחה עם שלושה ילדים. לפי הבדיקה, רף הקיום בכבוד, שיכול להבטיח לילדים מינימום של חינוך, תרבות, בריאות ואוכל מזין, עומד על 13,717 שקל בחודש. לפי מדד העוני הורים לשלושה מוגדרים כעניים כשהכנסתם אחרי מסים וקצבאות קטנה מ־7,500 שקל בחודש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x