$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

הכל נשאר במשפחה: כשהעסק הוא של אבא שלך - תשקיע פחות?

מחקר מצא שמנכ"לים בחברות משפחתיות שהם בני משפחה עובדים פחות שעות מעמיתיהם המנהלים המקצועיים; נאוה מיכאל צברי: "מנהלים מהמשפחה עובדים כל הזמן - גם בבית או באירועים חברתיים"

מעין מנלה 17:4509.03.14

כשהעסק שאתה מנהל הוא של אבא שלך (או של אמא, סבא או אח שלך) אולי תרשה לעצמך להשקיע פחות? מחקר חדש מצא שמנכ"לים בחברות משפחתיות שהם בני משפחה עובדים פחות שעות מעמיתיהם המנהלים המקצועיים.

המחקר, שערכו פרופסורים מאוניברסיטת הארוורד, לונדון סקול אוף אקונומיקס ואוניברסיטת קולומביה מצא שמנכ"לים ששייכים למשפחה שבבעלותה העסק עובדים 8% פחות שעות מאשר כאלו שאינם בעלי קשר דם לחברה. המחקר נערך בקרב 356 מנכ"לים בהודו ותוצאות דומות נמצאו גם בברזיל, בריטניה, צרפת, גרמניה, איטליה וארה"ב.

 

לפי אחת החוקרות, רפאלה סדון, הסיבה לכך שמנכ"לים שהם בני משפחה עובדים פחות היא שהתמריצים והסיכונים שמניעים מנכ"לים מקצועיים להשקיע שעות רבות במשרד אינם מהווים שיקול עבור מנכ"לים שהם בני משפחה. היא הסבירה ל"וול סטריט ג'ורנל" כי מנהלים שהם בני משפחה פחות מפחדים שיפטרו אותם אם הביצועים שלהם לא יהיו מספיק טובים. 

נאוה מיכאל צברי נאוה מיכאל צברי צילום: שירן כרמל

 

השאלה כמה שעות נמצאים המנכ"לים במשרד היא לא השאלה הנכונה, אומרת נאוה מיכאל צברי, מנהלת אקדמית של תוכנית העסק המשפחתי בלהב, הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב. לדבריה "אנשים שהם מנכ"לים אשר שייכים למשפחה שבבעלותה העסק עושים הרבה דברים מחוץ למשרד שקשורים לעבודה. הם יכולים לשחק גולף, להיות באירוע ספורט או במסיבת קוקטייל ולעשות נטוורקינג. גם כשהם בבית וגם כשהם באירועים חברתיים הם מנסים לקדם את העסק שלהם".

 

"בארץ מדברים כל הזמן על קשרי הון-שלטון. חלק מזה הוא שמנכ"ל צריך להתחכך, ללכת לכל מני מקומות ולפגוש כל אנשים. נטוורקינג זו פונציה מאוד חשובה של ניהול העסק. בגוון השלילי קוראים לזה הון-שלטון אבל בגוון החיובי קוראים לזה הון אנושי והון חברתי. מנכ"ל חייב לטפח את ההון החברתי והקשרים בקהילה", היא אומרת.

 

את תוצאות המחקר, שמנכ"לים מהמשפחה מבלים פחות זמן במשרד, מסבירה מיכאל צברי גם בכך שהם יותר יעילים. "מישהו שהוא מתוך המשפחה, מגיע עם ידע שלפעמים עובר מדור לדור. יכול להיות שבתור ילד הוא היה צריך להסתובב באתר בניה או להבין סודות מסחריים של העסק", היא אומרת.

 

בעצם, המחקר שבדק את כמות שעות העבודה של המנכ"לים בחברות המשפחתיות נועד להסביר את התופעה שעסקים משפחתיים מגיעים לביצועים פיננסיים יותר טובים מעסקים אחרים. לפי מיכאל צברי, מחקרים רבים מראים שהביצועים הפיננסיים של עסקים משפחתיים טובים יותר או לכל הפחות שווים לאלו של עסקים רגילים. בישראל, מחקר שערך דן וייס מאוניברסיטת תל אביב מצא שבחברות משפחתיות שהן חברות ציבוריות הביצועים הפיננסיים, בעיקר בדור הראשון, טובים יותר מאלו של עסקים שאינם משפחתיים. "שעות העבודה של מנכ"ל במשרד כמדד הוא לא מספיק מדויק ולא מספיק משקף", אומרת מיכאל צברי, "אין עדיין מספיק תשובות לשאלה למה עם כל הבלאגן וחוסר המקצועיות כביכול, עסקים משפחתיים מגיעים לתוצאות יותר טובות. הרבה פעמים חוקרים מודדים את מה שאפשר למדוד ולא את מה שחשוב".

 

יובל לנדסברג, מנכ"ל סנו, נכדו של מייסד החברה ברונו לנדסברג יובל לנדסברג, מנכ"ל סנו, נכדו של מייסד החברה ברונו לנדסברג צילום: איתן ברנט

 

יתרה מכך, לדבריה, אם תוצאות המחקר למעשה מראות שמנכל"ים בעסקים משפחתיים עובדים פחות שעות ומגיעים לתוצאות יותר טובות אז זה הופך את האנשים שהם מנכ"לים ולא מהמשפחה למנהלים גרועים - וזה לא המצב. "אנשים שהם לא מהמשפחה שעובדים בתוך עסק משפחתי מתייחסים למקום העבודה בצורה הרבה יותר רגשית ממה שאפשר לחשוב. הם עובדים הרבה מאוד שנים, מאוד מחוייבים ופחות מתכוונים לעזוב את העסק. לכן, להגיד שמנכ"ל מקצועי הוא מישהו קר ורציונאלי זה לא נכון. המחוייבות של אנשים שהם לא מהמשפחה לעסק המשפחתי היא מאוד גבוהה כי זה סוג של עסקים שאתה נדרש להזדהות איתם", היא אומרת. לדבריה, הניהול האמציונאלי בשילוב עם הרציונאלי הוא זה שמעניק לעסקים המשפחתיים יתרון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x