$
הכסף

ביטוח ישיר מיישרת קו עם רף השכר באוצר

במסגרת מדיניות שכר מתוקנת שפרסמה אתמול הצהירה החברה על הגבלת שכר בכיריה לתקרה של 3.5 מיליון השקלים שמתווה האוצר. ההצהרה תיושם רק עם חידוש החוזה של מנכ"ל החברה ב־2016

רחלי בינדמן 06:5923.06.14
ביטוח ישיר, חברת הביטוח שבשליטת משפחת שנידמן, היא הראשונה לקלוט את הרמז שמשדר בעקביות שר האוצר יאיר לפיד לגופים הפיננסיים בחודשים האחרונים. החברה, בניהולו של רביב צולר, פרסמה אתמול מדיניות תגמול מתוקנת לפי הוראות המפקחת על הביטוח דורית סלינגר על מגבלות שכר בגופים מוסדיים שפורסמו באפריל האחרון.

ביטוח ישיר היא הראשונה מקרב חברות הביטוח שפרסמה את מדיניות התגמול הנדרשת. לפי ההוראות, עד סוף יוני חייבות כל חברות הביטוח לפרסם מדיניות תגמול מתוקנת, אלא שעד כה אף חברת ביטוח - למעט ביטוח ישיר - לא פרסמה מדיניות כזו.

 

 

לפני כשבועיים גם פרסם משרד האוצר טיוטת תזכיר חוק שלפיה שכר בכירים בגופים פיננסיים שיעלה על 3.5 מיליון שקל בשנה לא יוכר לצורכי מס, ואם מדובר בחברה ציבורית, הוא גם יהיה כפוף לאישור בעלי מניות המיעוט. החקיקה אמנם לא תאסור על שכר הגבוה מ־3.5 מיליון שקל, אך גורמים באוצר הבהירו אתמול כי "עלות השכר הנקוב בטיוטת החוק משקפת תגמול מרבי נאות למנהלים בגופים פיננסיים".

 

במסגרת הדיווח על מדיניות התגמול המתוקנת חושפת ביטוח ישיר גם את כוונתה ליישם את תקרת השכר הנורמטיבית שקובעת טיוטת תזכיר החוק, כך שעלות השכר הכוללת של כל אחד מבכיריה לא תעלה על 3.5 מיליון שקל. זאת בזמן שהמנכ"ל שלה רביב צולר השתכר בחמש השנים האחרונות שכר בעלות מצטברת של כ־40 מיליון שקל (8 מיליון שקל בשנה).

 

רק בחוזה הבא ובתנאי שהחוק ייכנס לתוקף

 

אלא שהשינוי בתנאי ההעסקה של צולר - הבכיר היחיד בביטוח ישיר שמשתכר מעל 3.5 מיליון שקל - לא ייעשה באופן מיידי והוא ימשיך ליהנות מתנאי השכר הנוכחיים שלו גם ב־2015. צולר, שב־2013 זכה לעלות שכר של 11.9 מיליון שקל, ימשיך לשמור על תנאי העסקתו הקיימים וזאת עד תחילת 2016, אז יפוג הסכם ההעסקה שלו וחידושו יהיה כפוף להוראות החוק החדשות. אם החוק לא ייכנס לתוקף עד אז, תעמוד תקרת השכר של צולר על 4.2 מיליון שקל החל מ־2016 וזאת עד לכניסת החוק לתוקף.

 

במסגרת מדיניות התגמול החדשה נקבע כי עלות השכר החודשית למנכ"ל לא תעלה על 207 אלף שקל בחודש (2.5 מיליון שקל בשנה) לצד בונוס מקסימלי בגובה של 1.7 מיליון שקל. לא ידוע בשלב זה אם צולר יהיה מעוניין להמשיך לקדנציה נוספת.

 

המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

לפי הסכם ההעסקה של צולר, עלות השכר שלו עומדת על 135 אלף שקל בחודש לצד סכום נוסף של 3,000 דולר בחודש עבור התחייבותו לאי־תחרות במהלך 18 החודשים מתום תקופת העסקתו. עם התוספות הסוציאליות (כפנסיה וביטוח לאומי) מסתכמת עלות שכרו של צולר ב־2.5 מיליון שקל בשנה. בנוסף, זכאי צולר לבונוס שנתי שלא יעלה על 12 משכורות. לצד זאת הוא זכאי למענק אופציות ולבונוסים מיוחדים: ב־2013 הסתכם מענק זה לבדו ב־7.7 מיליון שקל וב־2014 הוא צפוי לעמוד על כ־3.5 מיליון שקל, כך לפי הערכות.

 

בנוסף, נהנה צולר ממענקים חד־פעמיים לאורך שנות כהונתו כמנכ"ל החברה. למשל, בעקבות השלמת עסקה מהותית של ביטוח ישיר בשנת 2012 הוא קיבל בונוס חד־פעמי של 7.5 מיליון שקל. תוצאות ביטוח ישיר תחת הנהגתו של צולר היו מעולות בהשוואה לחברות ביטוח מתחרות.

 

הצהרה דרמטית של בעלי השליטה בחברה

 

בקרב הגופים הפיננסיים המתחרים בביטוח ישיר, עלולה לעלות הטענה שזו לא חוכמה ליישם את המגבלות של משרד האוצר על חברה בינונית בשווי של 1.1 מיליארד שקל כמו ביטוח ישיר, זאת לעומת חברות ענק כמו מגדל עם שווי של 6 מיליארד שקל או בנק הפועלים עם שווי של 27 מיליארד שקל. עם זאת, מדובר בשינוי ראשון שמתבצע באופן וולונטרי מצד חברה עסקית שהנהיגה בעבר נורמות שכר גבוהות.

 

אם כן, ועל אף העובדה כי לא מדובר בחברת ענק וכי תחולת ההצהרה תשפיע על עלות השכר של המנכ"ל רק בעוד כשנתיים, ההצהרה של בני משפחת שנידמן היא דרמטית. משמעותה של האמירה הזו היא כי הם מאמינים שהם יכולים להמשיך לנהל את חברת הביטוח גם עם מנכ"ל שיסתפק בשכר של 3.5 מיליון שקל בשנה, מבלי שהדבר יפגע בכושר התחרות שלהם מול חברות ביטוח שאולי ימשיכו להתנהל לפי נורמות השכר הנוכחיות של בכיריהן.

 

בית היוצר של מנכ"ל הפניקס אייל לפידות

 

המשמעות הזו מתעצמת בהתחשב בעובדה שמדובר בשינוי כיוון מאוד חד מצד בני משפחת שנידמן שתגמלו בנדיבות את צולר ושמבית היוצר שלהם יצא גם המיליונר אייל לפידות שמכהן היום כמנכ"ל הפניקס, ושאיתו הם עשו את צעדיו הראשונים בעולם משכורות העתק של ענף הפיננסים.

 

לפידות, שהיה אז בתפקיד ניהולי משמעותי ראשון, נהנה במשך ארבע שנות כהונתו בביטוח ישיר מעלות שכר ממוצעת של כ־3 מיליון שקל בשנה. זהו שכר גבוה מאוד למנהל צעיר במונחים של אותה תקופה, שאף הביאו את לפידות להתברג בעשירייה השנייה של שיאני השכר של אותה העת.

מנכ"ל הפניקס גם קיבל בתקופת כהונתו כמנכ"ל ביטוח ישיר הלוואה לרכישת מניות של החברה, שאותן מכר בהמשך תוך גריפת רווח של כמיליון שקל.

 

לפידות אף הצליח לקבל ממשפחת שנידמן מצנח זהב יוצא דופן של 24 חודשי הסתגלות (בשווי של כ־2.2 מיליון שקל) לאחר שבאפריל 2005 הודיע על עזיבתו את התפקיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x