מדריך לעסקים: כך תתמודדו עם הלחץ התזרימי שיוצרת המלחמה בעזה
דרשו יותר מהספקים, ממשו קווי אשראי שהוצעו לכם בעבר על ידי הבנקים וחכו עם השקעות שאינן דחופות עד יעבור זעם. מדריך הישרדות לעסקים קטנים ובינוניים
המלחמה רעה לעסקים, והדבר נכון תמיד, למעט במקרים הבודדים שבהם העסק סוחר בנשק או בונה בונקרים. בחודש האחרון בישראל לא צריך להיות בעוטף עזה או בטווח ארבעים הקילומטרים כדי לחוש את נזקי המלחמה.
- מתווה הפיצויים לא מספק את בעלי העסקים בדרום
- משרד הכלכלה מפעיל מהיום תכנית סיוע לעסקים קטנים בדרום
- עסקים בדרום מזהירים מקריסה, הקניונים לא ממהרים לתת הקלות
המערכה בעזה - כמו כל קודמותיה - גוררת עימה ירידה אוטומטית בצריכה של הציבור, מה שמיתרגם תוך זמן קצר ללחץ תזרימי על בעלי עסקים. הראשונים שנפגעים הם אלה הפועלים ישירות בסחר מול הציבור (B2C), אבל תוך זמן קצר, הירידה בצריכה מורגשת גם בעסקים שעובדים מול עסקים אחרים (B2B). נשאלת השאלה, כיצד עסק קטן ובינוני יכול להתמודד עם הלחץ התזרימי שנוצר בעקבות המלחמה בעזה?
ישנם כמה פתרונות קצרי טווח שמומלץ לעסקים קטנים ובינוניים לנקוט כדי לא להיקלע לבעיה משמעותית:
דרשו יותר מהספקים - גם עסקים קטנים ובינוניים שבדרך כלל אינם מבקשים אשראי מספקים ומשלמים במזומן, יכולים בעת הזו לדרוש מעט יותר מהספקים שלהם. בין אם מדובר ברכישות מלאי בשוטף פלוס 30 או 60, ובין אם מדובר במעבר למכירה בקונסיגנציה, מוטב לחלק את הלחץ התזרימי של ימי המלחמה בין כל שרשרת הערך. זה לא בהכרח רע לספקים שלכם, שכן הדבר מבטיח גם להם המשך עסקים (ובעיקר מכירות) סדיר. נכון, הכסף יגיע מעט מאוחר יותר, אבל גם לספק הדבר עדיף על ביטול העסקאות לחלוטין.
ממשו קווי אשראי שהוצעו לכם בעבר על ידי הבנקים - בימי מלחמה, הבנקים מראים יותר נכונות לעזור ולהתגמש. בזמנים כאלה, ייתכן שמוטב יהיה לממש קווי אשראי שהוצעו לכם בעבר ודחיתם, או לבקש הלוואות קצרות טווח או פריסה מחודשת של הלוואות קיימות. הבנקים מבינים היטב את הלחץ התזרימי על עסקים, ובסופו של דבר, הם אלה שמחזיקים את הברז שבקצה צינור הכסף. וכמו בסעיף הקודם, הבנקים מבינים היטב שאין טעם להעמיס לחץ נוסף על עסקים קטנים ובינוניים בעת הזו. מוטב להם לסייע לעסקים עכשיו מאשר להתמודד מאוחר יותר עם עסקים הסובלים מנזקים ארוכי טווח.
השתמשו במקורות מימון חוץ בנקאיים - מקור נוסף שיכול להקל את הלחץ התזרימי בימי לחימה הוא מקורות מימון חוץ בנקאיים. היתרון המרכזי לעסקים קטנים ובינוניים איכותיים שנדרשים כעת לעזרה בדמות אשראי נוסף, הוא בטווחי הזמן הדרושים כדי להשיג את האשראי הזה. מוסד חוץ בנקאי יכול להעמיד לעסקים אשראי בטווחי זמן קצרים מאוד, לעתים אפילו פחות משבוע. במקרים דחופים של תשלום משכורות או החזרי הלוואות לבנקים שמגיעים למועד הפירעון, אשראי חוץ בנקאי יכול להיות פתרון.
דחו השקעות שאינן דחופות - כדאי לזכור כל עוד נמשכת הלחימה, וייתכן שגם בטווח הקצר שאחריה, היא שלא כל ההשקעות הן דחופות. כמובן, כל עסק חייב לבצע השקעות על בסיס קבוע על מנת להמשיך ולצמוח: בין אם מדובר בפתיחת סניפים, הרחבת מערכי ייצור או שכירת עובדים, הצמיחה היא נשמת אפו של עסק. עם זאת, בימים שבהם קיים לחץ תזרימי, השקעות עלולות להיות חרב פיפיות, גם אלה שנראות חיוניות ונכונות עבור העסק.
בימים כאלה מוטב לעצור לרגע ולהמתין עד שיירד מעט מפלס המים, ורק אז לשוב ולהשקיע בצמיחת העסק. ייתכן מאוד שביצוע פעולות אלו יאפשר לכם להמשיך לבצע תשלומים שוטפים ולנהל את העסק על מי מנוחות עד יעבור זעם.
הכותב הוא מנכ"ל חברת פנינסולה המספקת אשראי לעסקים קטנים ובינוניים