הלוואות משקי הבית מחברות האשראי זינקו ב־27% בשנה
נתוני חברות כרטיסי האשראי חושפים את המצוקה המחריפה של משקי הבית: היקף ההלוואות של הציבור מחברות אלה הגיע בחודש ספטמבר ל־6 מיליארד שקל — שיא כל הזמנים. במקביל, היקף הרכישות בכרטיסי אשראי עלה ב־6% מתחילת השנה
משקי הבית הגדילו את היקף ההלוואות שנטלו מחברות האשראי ביותר ממיליארד שקל מאז תחילת השנה. הר ההלוואות מחברות האשראי מסתכם נכון לספטמבר 2014 ב־6 מיליארד שקל, שיא כל הזמנים המהווה עלייה של 22% בהשוואה ליתרת האשראי בסוף דצמבר 2013. זאת כאשר יתרת האשראי הצרכני של ישראכרט ולאומי קארד זינקה ביותר מ־30%.
- "הלוואות הן כדור שלג. זו אשליה להגיד שנחזיר ויהיה בסדר"
- הקלות המטרידה של קבלת ההלוואות: 922 אלף שקל בפחות מ-72 שעות
- מגדל נכנסת לשוק האשראי הצרכני
אם בוחנים מה קרה להיקף החובות של משקי הבית לכרטיסי האשראי ב־12 החודשים האחרונים מתגלה עלייה של 27.3% שהיא 1.3 מיליארד שקל. אם משווים את הנתון לזה האחרון שהתפרסם לפני שלושה חודשים, עולה שהיקף החובות רשם עלייה של 400 מיליון שקל שהם 7.5%. סוגיה נוספת המחייבת התייחסות היא המחיר של ההלוואות אלו. מדובר בהלוואות חוץ־בנקאיות יקרות, שעל פי נתוני שלוש חברות כרטיסי האשראי — ישראכרט, לאומי קארד וכאל — נעות בין 7% ל־11%. חלק לא קטן מהלוואות אלו מיועד לרכישת רכב, שם מרווחי הריבית נמוכים יותר משמעותית. זאת משום שהרכב מהווה עבור החברה כבטוחה במקרה של כשל פירעון, כך שמחיר ההלוואות הצרכניות הרגילות אף יקר יותר.
העלייה בהלוואות שמעניקות חברות האשראי היא חלק ממגמה רחבה יותר במשק, המצביעה על הגידול באשראי שצורכים משקי הבית בישראל והעסקים הקטנים. על רקע ירידה באשראי הבנקאי לעסקים הגדולים — אם בגלל ירידה בביקושים ואם בגלל התגברות התחרות מהצד החוץ־בנקאי — מיקדו הבנקים את האסטרטגיה שלהם בשנה האחרונה בעסקים קטנים ובלקוחות פרטיים, וכתוצאה מכך נרשמה עלייה באשראי שניתן להם.
לאחר שבשנים האחרונות שוק הרכישות בכרטיסי האשראי רשם צמיחה עקבית של 7%–8% בשנה בהיקף העסקאות, את הרבעון השלישי סיימו חברות האשראי עם צמיחה של 4.5% בלבד בהשוואה ל־5.8% ברבעון המקביל אשתקד. הסיבה העיקרית לכך היא מבצע צוק איתן בחודשים יולי־אוגוסט, שהתאפיין בירידת מחזורים דרמטית. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכם היקף הרכישות שביצע הציבור ב־180 מיליארד שקל, המהווים עלייה של 6.2% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
בישראכרט — החברה־הבת של בנק הפועלים — ממשיכה להחזיק כחצי מנתח השוק. הגידול בהלוואות גם תרם לרווח הנקי של שלוש החברות, שבסיום תשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכם ב־512 מיליון שקל — עלייה של 4.8% בהשוואה לשנה שעברה. עם זאת, הרווח ברבעון השלישי בלבד עלה בשיעור מתון של 0.6% והסתכם ב־169 מיליון שקל.