$
בונים קריירה ומשפחה

לא מצליחים לחסוך? אולי זה סתם תירוץ

זה קשה לחסוך כסף. לכן, זה לא מפתיע שיש לנו סיבות טובות לכך שאנחנו לא חוסכים מספיק. סקר בארה"ב מצא מהם המכשולים העיקריים לחיסכון, אך האם מדובר בסיבות אמיתיות או בתירוצים?

מעין מנלה 15:4624.11.14

זה קשה לחסוך כסף. לכן, זה לא מפתיע שאנחנו מוצאים סיבות שונות שבגללן אנחנו לא יכולים לחסוך מספיק, או לא יכולים לחסוך כרגע, אבל בעתיד, כשהדברים ישתנו - בטוח נחסוך.

סקר שערכה חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם BlackRock מצא מהן הסיבות העיקריות שבגללן אמריקאים מתקשים לחסוך. בעוד שישנם מקרים בהם הסיבות האלו הן אמיתיות ולגיטימיות, יש גם מקרים שבהם מדובר בתירוצים ויש מה לעשות כדי לחסוך בכל זאת.

 

הסיבות העיקריות שבגללן האמריקאים שהשתתפו בסקר של BlackRock לא חוסכים הן:

 

1. "אני לא מרוויח/ה מספיק" (47%)

 

יש אנשים ששכרם באמת כה נמוך שהם פשוט מתקשים לגמור את החודש ואינם יכולים לחסוך, עבורם כל שקל שנכנס מופנה להוצאות מחיה. זה גם נכון שלפחות בתיאוריה, שכר גבוה יותר מאפשר חיסכון רב יותר. אבל ברגע שעוברים את רמות השכר ההישרדותיות רמת השכר אינה הגורם המכריע בכל הנוגע לחיסכון. בסופו של דבר מדובר בבחירה בין היום לעתיד. כמה אנחנו מוכנים לוותר על דברים שאנחנו רוצים היום לטובת חיסכון בעתיד. מכיוון שאנחנו לרוב בוחרים את הסיפוק המיידי על פני העתיד הלא נודע, רמת השכר אינה מנבאת את שיעור החיסכון.

 

לגבי מי שלא מרוויח מספיק, לכל אחד מאיתנו יש מספר אופציות, אומרת ד"ר אורלי רדליך, בעלת מכון רדליך לכלכלת המשפחה. אפשר לנסות לעבוד שעות נוספות, לבקש תוספת שכר, לחפש מקום עבודה אחר, ללכת ללמוד כדי לשפר את הסיכוי להתקדם בעבודה וברמת ההכנסה, או למצוא מקור הכנסה נוסף כמו חלוקת עיתונים, אבטחה, שירותי משרד מהבית, מכירות באיביי וכד'.

 

חיסכון, בלי תירוצים חיסכון, בלי תירוצים צילום: shutterstock

 

עבור מי שההכנסה שלו מאפשרת חיסכון ברמה כלשהי, אחת הדרכים הפשוטות ביותר להתחיל לחסוך היא להפוך את החיסכון לאוטומטי. החליטו על סכום שאתם יכולים לחסוך בכל חודש ודאגו שהסכום הזה יעבור בהוראת קבע לתוכנית חיסכון, כך לא תצטרכו להחליט מחדש בכל חודש אם לחסוך או לא.

 

2. "יוקר המחיה" (46%)

אורלי רדליך אורלי רדליך צילום: ליאור לייבוביץ

 

"יש תחומים אותם לא ניתן לשנות, כמו מחירי הדיור או הדלק, אבל כל אחד מאיתנו יכול לבחור ולשנות את אופן ההתנהלות שלו", אומרת רדליך. לדוגמא, אפשר להחליט על רכישת מוצרים בסיסיים זולים יותר ולהקטין את רכישת מוצרי המותרות (כגון: מוצרי קפה יקרים, משקאות קלים, מעדני חלב או גבינות מיוחדות). "אפשר לקנות בחנויות זולות יותר, לעשות סקר שוק לפני כל קניה, לא להתפתות למבצעים ולקנות רק את מה שחייבים", היא אומרת.

 

3. "יש לי הוצאות בלתי צפויות" (33%)

 

הוצאה חריגה של 8,000 שקל גדולה על 70% מהציבור בישראל, כך לפי סקר שערך כלכליסט ב-2013. השאלה היא מהי הוצאה חריגה, או בלתי צפויה והאם אפשר להתכונן מראש לכאלה הוצאות.

 

"אם נתנהל נכון, אז לא יהיה לנו דבר הוצאה בלתי צפויה כי לכל 'הפתעה' אפשר להתכונן. כולנו יודעים שבגיל 13 נממן בר מצווה לילד, וכמה שנים אחר כך הוא ירצה ללמוד נהיגה, ובהמשך הוא כנראה בשלב מסויים יתחתן וכן הלאה. מדובר בהוצאות ידועות מראש שבכל זאת מצליחות להפתיע אותנו מחדש", אומרת רדליך.

 

בנוסף, יש הפתעות ניתנות לחיזוי. אחת לשנה סביר להניח שיתקלקל לנו משהו – רכב, מכונת כביסה ואפילו השיניים. לכן, ממליצה רדליך, לחסוך כ-10% מההכנסה החודשית ולשמור לעת הצורך במקרה של 'הוצאות בלתי צפויות'.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x