עכשיו זה רשמי: צעירים עד גיל 35 לא חוסכים
דו"ח בארה"ב מראה שצעירים נמצאים בשיעור חיסכון של מינוס 2%, כלומר הם מוציאים יותר ממה שהם מכניסים. זאת לעומת חיסכון של 3% מההכנסה בקרב בני 35 עד 45; למה זה קורה ומה אפשר לעשות?
- לפיד לבכירי משרדו: "הצעירים שאנחנו עלולים לאבד הם דווקא המבריקים"
- עובדים, מה הם באמת רוצים?
- גם הצרכנים אשמים ביוקר המחיה
בישראל הצעירים אמנם לא חוו את המשבר הכלכלי באותו אופן כמו צעירי ארה"ב או אירופה, אך בארץ נכנסים מאוחר יחסים לשוק העבודה ונאלצים להתמודד עם יוקר המחיה ועם תרבות צרכנית שונה משל הדורות הקודמים. בסקר הוצאות והכנסות של משקי בית של הלמ"ס לא שואלים את הנסקרים כמה הם חוסכים אך ניתן לראות כי ההכנסה הממוצעת של צעירים נמוכה משמעותית: 7,671 שקל בחודש לעומת 11,177 שקל בחודש אצל בני ה-35 עד 45. ההוצאה הממוצעת למשק בית עומדת לפי הלמ"ס על 11,681 שקל בחודש. גם אם מניחים כי הוצאותיהם של צעירים נמוכות מהממוצע, הרי שלא נותר להם הרבה בסוף החודש לחיסכון.
"צעירים היום רוצים להשיג הרבה יותר כבר בשלבים מוקדים ומנסים להגיע לזה גם כשהם לא יכולים להרשות זאת לעצמם מבחינה כלכלית", אומרת נעמי שרון, מנהלת תכניות בארגון פעמונים. לדבריה, התרבות הצרכנית וסטנדרט החיים שעלה מובילים ליד קלה על הדק צריכת האשראי. לכך ניתן להוסיף את הוצאות הדיור הגבוהות גם בשכירות וגם בקנייה וכן הוצאות גבוהות על טיפול בילדים קטנים.
כיצד צעירים יכולים לחסוך?
השלב הראשון הוא להיות מודעים למצב. "הרבה פעמים אנשים נתקעים בשלב הזה. הם אומרים 'כולם במינוס', או שלא מאמינים שיש דרך אחרת או מאשימים את המדינה, את ביבי או לפיד או כל גורם אחר שנמצא בשטח", אומרת שרון. לדבריה, חשוב להבין שחלק מהבעיה היא התנהגות אישית ואותה אפשר לשנות.
צרכנות שוטפת: יש לנו הרבה שליטה על הדרך בה אנחנו עושים קניות בסופר ועל החלטות כגון אם ללכת לקניון או לרכוש בגדים. אמנם המחירים של מוצרים רבים גבוהים יחסית, אבל אנחנו יכולים להחליט מתי ומה לקנות.
הוצאות מיוחדות: "הסטנדרט היום לגבי חופשות ובילויים הוא מאוד גבוה. משפחה או זוג צעיר שלא יכול להרשות לעצמו חופשה בחו"ל מדי שנה או החלפה של הרכב, יכולים להחליט שהשנה אולי ינפשו בארץ, או שיישנו באוהל ולא בצימר מפואר", אומרת שרון.
מעבר לרצון לבלות ולנפוש, יש גם לחץ חברתי, או תחושה שכולם חיים כך, כולם טסים לחו"ל, מחליפים אוטו כל שנתיים ומסתדרים. "אפשר לקנות את האוטו החדיש ביותר כל עוד זה נכנס בתוך התקציב ויודעים לתעדף מה חשוב יותר או פחות. צעירים צריכים לחשוב מה זה אומר על החיים שלהם כאנשים בוגרים, ועל הילדים שלהם כאשר יגדלו, אם עכשיו יש להם חובות", היא אומרת.
ההחלטות הגדולות: שתי ההחלטות הפיננסיות הגדולות ביותר בחייו של אדם מתקבלות לרוב בגיל צעיר. הראשונה לקיחת משכנתא לרכישת דירה והשנייה היא הפנסיה. אנשים לוקחים לפעמים משכנתא בלי לבדוק, בלי להשוות מחירים ובלי להבין לעומק את המושגים. לפני שלוקחים משכנתא צריך לכל הפחות להבין במה מדובר, להבין את המושגים הבסיסיים ואפשר לעשות את זה באמצעות חיפוש באינטרנט.
הנושא השני, הפנסיה, הוא נושא שכל צעיר צריך לחשוב עליו ולשאול את עצמו כיצד ייראו החיים שלו לאחר שיפרוש לגמלאות. "המסלול שאתה בוחר, דמי הניהול שאתה משלם, המעקב אחת לרבעון אחר דו"חות הקרן הם קריטיים. מדובר במכפלות של סכומים שאנשים פשוט לא מבינים. גם במשכורות ממוצעות ומטה אפשר להשפיע בעשרות אחוזים על איך החיים שלכם ייראו בגיל הפרישה", אומרת שרון.