בלעדי לכלכליסט
נשיא להב במכתב לנגידה: לאן נעלמה אחריות בנק ישראל כלפי העסקים הקטנים?
אהוד רצאבי: "בנק ישראל מחוייב לשמירה על האינטרס הציבורי מול הבנקים ואל לו להסתפק בסיסמאות שחוקות על חשיבות העסקים הקטנים. הגיע הזמן לפעולות של ממש"
אהוד רצאבי, נשיא להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים, שלח היום מכתב לנגידת בנק ישראל , קרנית פלוג, והאשים אותה כי היא מתעלמת מאחריותה כנגידה ומאחריותו של בנק ישראל ושל המפקח על הבנקים לשיפור מצבם של העסקים הקטנים.
- כחלון: "3 בנקים מחזיקים ב-70% מהאשראי, זה לא הגיוני"
- משקי הבית והעסקים הקטנים משלמים ריבית גבוהה יותר על הלוואות
- האוצר מגבש תקנות להסדרת הלוואות מהמוסדיים לעסקים קטנים ולמשקי בית
רצאבי התייחס לנתונים שהוציא בתקופה האחרונה בנק ישראל וכתב כי "בשבוע שעבר פרסם בנק ישראל סקירה ממנה עולה, כי משקי הבית ועסקים קטנים משלמים ריבית כפולה על אשראי ומקבלים ריבית נמוכה על פיקדונות ביחס לעסקי הגדולים". הוא הוסיף כי "מנתוני בנק ישראל ניתן ללמוד גם, כי חלקם של העסקים הקטנים ברווח הנקי של הקבוצות הבנקאיות הגדולות גבוה משמעותית משיעורם בסך האשראי הבנקאי. נתונים אלה מעידים על שיעורי רווח גבוהים במיוחד אשר מניבים העסקים הקטנים לקבוצות הבנקאיות".
"אני חייב להודות שלא הופתעתי מהעובדות, אני מכיר אותם היטב", כתב רצאבי, "אך אני תמה לאן נעלמה אחריותך כנגידה ואחריותו של בנק ישראל לשיפור המצב ולנקיטת צעדים אופרטיביים לשינויו".
"הרי תפקידו של בנק ישראל זה לא להיות משקיף מהצד על הנעשה במערכת הבנקאית. אחריות בנק ישראל אינה מתמצאת רק בשמירה על יציבות הבנקים והאינטרסים שלהם, בנק ישראל מחוייב לא פחות לשמירה על האינטרס הציבורי מול הבנקים ואל לו להסתפק בסיסמאות שחוקות על חשיבות העסקים הקטנים. הגיע הזמן לפעולות של ממש!" רצאבי המשיך וכתב: "הייתי מצפה ממך כנגידת הבנק מיד עם פרסום הפערים הדרמטיים, לפרסם גם מה בכוונתך לעשות למען שינוי המצב וסיוע לעסקים הקטנים והבינוניים המהווים למעלה מ-99% מכלל העסקים במשק, המעסיקים מעל 1.2 מיליון עובדים ויש להם חלק נכבד בצמיחת המשק".
רצאבי ביקש מפלוג שלא לשכוח כי הבנק חויב לתמוך במטרות המדיניות והכלכליות של הממשלה "אין חולק על כך כי יש לשמור על יציבות מוניטרית על מנת להימנע ממשברים וראוי לשמור על התקנים הבינלאומיים בנושא ניהול סיכונים בגופים פיננסיים. אך בנק ישראל בכלל, והמפקח על הבנקים בפרט, מוכרחים לשכלל את המדיניות המוניטרית שהם מכתיבים למגזר הפיננסי ולא לשכוח את כובעם השני, המוגדר על פי חוק, והוא תמיכה במטרות המדיניות והכלכלית של הממשלה, במיוחד צמיחה, תעסוקה וצמצום פערים חברתיים. על כן, יישום חוק המעודד את הבנקים לתת אשראי לעסקים קטנים בתנאים טובים ככל הניתן, יכול להוות מנוע צמיחה למשק בכך שיביא לשיפור הפריון בעסקים הקטנים שיוביל לשיפור באיכות החיים של כל אזרחי מדינת ישראל".
דובר בנק ישראל מסר בתגובה: "רצאבי מתפרץ לדלת פתוחה. הרגולציה של בנק ישראל בשנים האחרונות פעלה, בדרכים שונות, להגדלת הקצאת האשראי לעסקים קטנים ולשיפור תנאיהם הבנקאיים. בין הצעדים ניתן למנות את החלת רגולציית באזל (באזל II בקובע משקל סיכון של 75% לעסקים קטנים נכנס לתוקף בשנת 2009), אשר מגדילה את כדאיות הענקת אשראי לעסקים קטנים מבחינת הבנק (ואכן, נראה גידול במשקל האשראי לעסקים קטנים), הגדלת הרף להגדרת עסק קטן אשר נהנה מהתעריפון המפוקח, החלת מסלולי העמלות, המפחיתים את עמלות ניהול חשבון עובר ושב לעסקים קטנים בעשרות שקלים, ועוד. יצוין, שהסקירה עליה מדבר רצאבי מציינת שאחד הגורמים למרווחים הגדולים יותר במגזר העסקים הקטנים הנו העובדה שהעלות במתן שירות למגזר זה גבוהה יותר, היות והיא מחייבת מערך משאבי אנוש וסינוף נרחב".