סיגרו חשבונות והגדירו מראש את התקציב - כך תעברו בין דירות שכורות
עוזבים דירה שכורה ושוכרים במקום אחר? היעזרו במחשבון שכירת דירה ובצ'ק ליסט לעזיבת דירה באתר "האוצר שלי" וחשבו כמה זה יעלה לכם
- לקנות דירה או לשכור
- לראשונה: תוכנית של "דירה להשכיר" אושרה להפקדה
- הצעת חוק שכירות הוגנת תעלה להצבעה רק בנובמבר
עזיבת דירה
- בתוך הדירה: בדקו מה סוכם בחוזה והאם עליכם לצבוע את הדירה לפני עזיבתה. אל תשכחו לצלם את הדירה אחרי שצבעתם, ניקיתם וסידרתם אותה בכדי למנוע טענות בנוגע לנזקים שנגמרו לה אחרי עזיבתכם.
- עדכון כתובת: דאגו לשנות את כתובתכם לכתובת החדשה בכל מקום רלוונטי – מקום העבודה, בנק, חברת הביטוח, ספקי שירות, קופת חולים וכמובן לעדכן במשרד הפנים. השתמשו בשירות 'דואר עוקב' של דואר ישראל שיעביר לכתובתכם החדשה את דברי הדואר והחיובים שנשלחו לכתובת הקודמת. דעו, כי שירות זה ניתן בחינם למשך 4 חודשים.
- סגירת חשבונות: כדי לסיים לשלם את כל החשבונות במועד בו אתם יוצאים מהדירה, יש לכם שתי אפשרויות: הראשונה, לבקש מהחברות השונות (חברת החשמל, חברת הגז ותאגיד המים המקומי) להנפיק לכם חשבונית לתאריך קריאת המונה; השנייה, לרשום את המונה באופן עצמאי ולהתחשבן מול בעל הבית או השוכר החדש. כדי להסדיר את תשלום הארנונה מול העירייה עד למועד העזיבה, עליכם לצרף מסמך סיום התחייבות מבעל הדירה.
- מול בעל הדירה: אל תשכחו לבקש מבעל הדירה את צ'ק הביטחון, כתב הערבות או הפיקדון שנתתם בתחילת השכירות. באותה ההזדמנות, בקשו ממנו לחתום כי הוא מאשר שקיבל את כל התשלומים, אין לו דרישות נוספות וכי מילאתם את כל התחייבותכם בנוגע לדירה. וודאו כי כתוב תאריך סיום שכירת הדירה – מסמך זה ישמש אתכם גם עבור תשלום הארנונה מול העירייה.
כדי לוודא שלא דלגתם על שום שלב, היכנסו לצ'ק ליסט לעזיבת דירה באתר האוצר שלי.
שכירת דירה
החלטתם שאתם רוצים לצאת לדרך חדשה ולשכור דירה? בין אם זאת הדירה הראשונה שאתם שוכרים ובין אם אתם כבר ותיקים בשוק השכירות, לפני שאתם מקבלים החלטה, בדקו אם אתם יכולים לעמוד בהוצאות הכרוכות בכך.
- הגדירו את התקציב שלכם - קבעו כמה כסף אתם יכולים להקצות מדי חודש לשכירת דירה, וזכרו כי לרוב מדובר בהתחייבות למשך שנה שלמה לפחות.
- הכינו רשימה של הדברים שאתם מחפשים בדירה החדשה - נסו לבדוק אילו מאפיינים הכי חשובים לכם ועל אילו אתם מוכנים להתפשר. רשימה זו יכולה לכלול מאפיינים כמו אזור מגורים מועדף, גודל הדירה, מצב הדירה, מספר שותפים ועוד.
- ערכו סקר שוק ראשוני - מצאו מהו טווח המחירים של דירה המתאימה להעדפותיכם. ניתן לבדוק מחירים בלוחות מודעות באינטרנט, בעיתונים ואפילו ברשתות חברתיות. בשלב זה מספיק לקבל רושם כללי לגבי טווח המחירים שאתם צפויים לשלם בעת השכירות.
- בדקו כמה יעלה לכם לשכור דירה - חשוב לזכור כי דמי השכירות הם רק ההתחלה, ומעבר להם יש עלויות רבות שמתווספות. ניתן לחלק את ההוצאות להוצאות חד פעמיות והוצאות שוטפות:
הוצאות חד-פעמיות – הובלה, תשלום למתווך, תשלום כפול עבור שכר דירה אם קיימת תקופה חופפת בין מועד עזיבת הדירה הנוכחית לבין מועד הכניסה לדירה החדשה, ריהוט ורכישות לבית, סיוד, ועוד. כדי להוזיל את ההוצאות החד-פעמיות, שקלו לקנות ריהוט מיד שנייה או לבדוק אצל קרובי משפחה וחברים האם יש משהו שתוכלו לקחת.
הוצאות שוטפות צפויות בכל חודש – שכר דירה, ארנונה, ועד בית, מים, גז, חשמל, אינטרנט, טלוויזיה, טלפון ומזון. גם אם כבר שכרתם דירה בעבר ואתם חושבים שאתם יודעים כמה בערך אתם מוציאים על חשמל וגז כל חודש, קחו בחשבון שהוצאות אלו יכולות להשתנות באופן משמעותי בין דירה לדירה אם למשל אין בדירה החדשה דוד שמש וכו'. תוכלו לברר עלויות אלו עם בעל הדירה, עם הדיירים הקודמים או להעריכן בעזרת חברים וקרובי משפחה בעלי ניסיון.
היעזרו במחשבון שכירת דירה באתר האוצר שלי כדי להזין את ההוצאות הצפויות ולקבל תמונת מצב מלאה של כל ההוצאות אליהן תידרשו.
הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי".