$
גיל הזהב

בג"ץ: להגדיל הפנסיה של עשרות אלפי גמלאים באלפי שקלים

מדובר ב-2,637 גמלאים שעבדו גם בשירות המדינה וגם במקום אחר בו חסכו לפנסיה בקרנות הפנסיה הוותיקות; השופטים דחו את טענת המדינה וקרנות הפנסיה הוותיקות שביטלו חד- צדדית הסכם מ-1973 על בעלי פנסיה תקציבית ופנסיה ותיקה

מיקי פלד 18:4414.10.15

עשרות אלפי גמלאים של שירות המדינה צפויים לקבל אלפי שקלים בחודש יותר בפנסיה שלהם, כך קבע שלשום (ג') בג"ץ.

 

 

המחלוקת שעליה פסק בג"ץ אמנם עוסקת ב-2,637 גמלאים שעבדו גם בשירות המדינה וגם במקום אחר בו חסכו לפנסיה בקרנות הפנסיה הוותיקות, אך לדברי שופטי בג"ץ עשויה הההחלטה שלהם להשפיע על עשרות אלפי גמלאים אחרים.

 

 

מקור הסכסוך בין ההסתדרות לקרנות הפנסיה הוותיקות הוא בהסכם רציפות מ-1973 שקבע כי קרן פנסיה ותיקה תשתתף במימון הפנסיה החודשית של שמי שעבד במדינה והיה זכאי לפנסיה תקציבית אך גם מחוץ לשירות המדינה וחסך בקרן פנסיה ותיקה.

 

ב-2003, אז הולאמו קרנות הפנסיה הוותיקות, הורה האוצר לשנות את שיטת חישוב הפנסיה כך שתיעשה לפי המשכורת של העובד כאשר עבר לעבוד בשירות המדינה ולא לפי המשכורת שלו בעת הפרישה. בג"ץ פסק למעשה כי החלטה זו נוגדת את הסכם הרציפות ולכן על הקרנות להגדיל את השתתפותן בפנסיה של העובד.

 

בעקבות ההחלטה פנו 3 מהגמלאים לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים שקיבל את התביעה שלהם. המדינה ערערה לבית הדין הארצי לעבודה שב-2009 קיבל את הערעור, בניגוד לדעתו של נשיא בבית הדין דאז, סטיב אדלר. על פסק הדין הזה הוגשה עתירה של הגמלאים, באמצעות עוה"ד ארנה לין ואורלי אבן זהב, יחד עם ההסתדרות.

 

עתה בג"ץ קבע שעל המדינה לקיים את פסק הדין. זאת למרות חוות דעת של הקרנות שהדבר עלול להביא להגדלת הגירעון האקטוארי שלהן ב-2.7 מיליארד שקל. אך בג"ץ בהרכב של שלושה שופטים – חיים מלצר, יצחק עמית ואורי שהם – קבע כי טענות הקרנות והמדינה לא הוכחו עובדתית וגם מבחינה נורמטיבית אין הן צריכות לשנות את פסק הדין משום שהזכות לפנסיה על פי הסכם הרציפות היא זכות קניינית של העובד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x