$
הכסף

"מעסיק קטן ישלם רק שקל על סליקת הפנסיה של עובד בחודש"

מנכ"ל המסלקה הפנסיונית עמיר טל דוחה את טענות סוכני הפנסיה כאילו הרפורמה שהאוצר מקדם תפגע בעסקים הקטנים והוא אף מאשים אותם בהטעיה של ועדת הכספים: "למעסיק לא יהיה יותר סוכן, רק מישהו שיטפל בהעברת הפנסיה כמו במשכורות"

שאול אמסטרדמסקי 07:0319.10.15

"עובדים רבים חושבים שהם הלקוחות של סוכני הפנסיה, אך הלקוח האמיתי שלהם הוא המעסיק. הסוכנים זיהו שכשהמעסיק מרוצה מהשירות שהם נותנים לו, הם משיגים באופן אוטומטי את רוב העובדים שלו בתור לקוחות שבויים", כך אמר אתמול ל"כלכליסט" מנכ"ל המסלקה הפנסיונית עמיר טל. המסלקה, שהיא גוף פרטי בבעלות חברת סוויפטנס, הוקמה ב־2012 ביוזמת משרד האוצר כדי להיות תחנת מעבר לכל המידע הפנסיוני שמגיע מהחוסכים, הסוכנים, חברות הביטוח ובקרוב גם מהמעסיקים. בעתיד היא תהפוך למסלקה כספית, כשהתהליך הידני של העברת כספי הפנסיה יהפוך לממוחשב.

 

אחת הדרכים של הסוכנים לרצות את המעסיקים היא לא לגבות מהם כסף עבור תפעול הפנסיה, כלומר עבור הבירוקרטיה שכרוכה בהעברת הכסף לחסכונות העובדים. במקום זאת, הם גוזרים את הרווחים מדמי הניהול שמשלמים העובדים.

 

התוצאה היא שהעובדים מסבסדים את עלויות הביטוח של המעסיקים שלהם. "הקשר בין הסוכן למעסיק עתיר אינטרסים לטובת המעסיקים והסוכנים, והבעיה היא שלאורך השנים הוא נהיה בלתי פתיר", אומר טל. "מה שהממונה על הביטוח (דורית סלינגר) עושה כעת הוא הדבר היחיד האפשרי. הקשר כל כך מסובך שדרוש ניתוק עם מאצ'טה. כל הפתרונות שניסו עד היום לא הצליחו".

 

"הסוכן של העובד יהיה בקשר עם המעסיק, והוא יכול לעשות זאת דרך המסלקה. ממילא הסוכנים כבר מחוברים אליה" "הסוכן של העובד יהיה בקשר עם המעסיק, והוא יכול לעשות זאת דרך המסלקה. ממילא הסוכנים כבר מחוברים אליה"

 

סוכני הביטוח טוענים שאם לא יורשו לתת שירות גם למעסיק וגם לעובד, יהיה כאוס וכספי החוסכים יילכו לאיבוד.

"זה לא יקרה. המעסיק בכלל לא צריך להחזיק סוכן. כמו שיש לו רואה חשבון, הוא צריך מישהו שיתפעל לו את פנסיה - שיחשב את ההפקדות, ישלח את הכסף ויוודא שהתקבל. זה תהליך טכני ואין סיבה שהמעסיק יהיה מעורב במוצר הפנסיוני של העובד ויחליט בשבילו מה טוב לו, בעיקר לנוכח הניצול לרעה של הפוזיציה שלו. מטעים את חברי ועדת הכספים: למעסיק לא יהיה סוכן אלא לעובדים, וצריך שיהיה קשר בינו למעסיק. את זה המסלקה יכולה לעשות כמו גם גופים אחרים. כמעט כל הסוכנים כבר מחוברים למסלקה".

 

ואיך זה ייראה מהצד של העובדים?

"תאר לעצמך שכשאתה מצטרף לחברה, אומרים לך 'לך לחדר הסמוך, יש שם נציג של בנק שיסגור איתך לאן להפקיד את המשכורת. אתה לא יודע להשיג עמלות נמוכות ואנחנו דואגים לך'. אבל מהר מאוד אתה מגלה שהנציג שוחט אותך בעמלות, אבל הם מפעילים עליך לחץ להישאר. בדיעבד אתה מגלה שהמעסיק שלך מקבל ממנו טובות הנאה. היית מתפוצץ. אבל ככה זה עובד בעולם הפנסיה.

 

 

"אחרי הרפורמה לא יהיה כאוס. למעסיק יהיה מי שיפעיל את הפנסיה, ואם העובד ירצה, הוא יוכל להחזיק סוכן שיוודא שהכסף מגיע. המעסיק לא מתערב לך באיזו קופת חולים להיות ואיזה ביטוח רכב לעשות. אם הוא רוצה לעזור לך באופן וולונטרי כמו שהוא משיג כרטיסים להצגות של הילדים לחנוכה, אתה והסוכן תחליטו אם לקבל את ההצעה".

 

בדיוני ועדת הכספים הובעה דאגה מצד העסקים הקטנים, שלא יוכלו להיעזר יותר בסוכן הפנסיה להעברת כספי הפנסיה לעובדים, אך גם אין להם סוכנות פנסיה ועתה התפעול יהיה מסובך ויקר עבורם. טל אומר כי הוא מתכוון לתת להם מחיר נמוך במיוחד לביצוע הפעולות. "כל מעסיק שיש לו עד 20 עובדים יוכל להפקיד את כספי הפנסיה באמצעות המסלקה בעלות של עד שקל לכל עובד בחודש", אומר טל. "המערכת הממוחשבת אינה מסובכת גם אם ייקח זמן עד שתוטמע, והיא נותנת פידבק מחברות הביטוח אם הכסף הגיע למקום".

 

יו"ר הוועדה לביטוח פנסיוני בלשכת סוכני הביטוח, יובל ארנון, הבהיר אתמול בשיחה עם "כלכליסט" כי הלשכה כלל אינה מתנגדת להעברת סליקת הכסף לגופים שאינם סוכני הביטוח כדי להפחית את ניגוד האינטרסים, אולם לטענתו יש קושי גדול מאוד להבדיל בין התפעול שיישאר באחריותם, לסליקה. "מה יהיה בעת עזיבת מקום עבודה? זה תפעול או סליקה? מי יבצע את הפעולה הזו?".

 

ארנון הוסיף כי הלשכה גם לא מתנגדת להמלצות אחרות ברפורמה, כמו לתת לעובדים לבחור את סוכן הביטוח שלהם, או שהסוכן לא יוכלו לקבל עמלות גם מחברות הביטוח וגם מהעובדים - אולם רק בכל מה שקשור למוצרי פנסיה. לדבריו, סלינגר תצטרך להגדיר באילו מקרים הסוכנים יוכלו להמשיך לקבל תגמול כפול.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x