$
בונים קריירה ומשפחה

הפנסיה מבלבלת אתכם? חמש תשובות לשאלות נפוצות

רוצים למצוא רישום של כל החסכונות הפנסיוניים שלכם במרוכז ולא יודעים איך? קיבלתם את דו"ח הפנסיה אך אינכם יודעים כיצד לקרוא אותו? קבלו תשובות לשאלות החשובות על החיסכון הפנסיוני

ליאורה הירשהורן 12:3829.11.15

כולם יודעים שחשוב לחסוך לפנסיה אך לעיתים המוצרים השונים מבלבלים וכך גם הפרוצדורות של החיסכון. מדי שבוע מתקבלות עשרות פניות לתיבת 'האוצר שלי' במגוון רחב של נושאים. השבוע נשתף אתכם בכמה מהשאלות הנפוצות שהגיעו לידינו בנושא חסכונות פנסיוניים ובתשובות שעשויות להיות מעניינות ומועילות גם עבורכם.

 

1. הבנתי שיש אופציה למצוא רישום של כל החסכונות הפנסיוניים שלי במרוכז. איך עושים את זה?

על מנת לקבל תמונה מלאה של כל החסכונות הפנסיוניים שלכם תוכלו להיעזר במסלקה הפנסיונית. במסלקה ניתן למצוא במרוכז את כל הנתונים אודות החסכונות הפנסיונים שלכם, פעילים ושאינם פעילים. השירות כרוך בתשלום של 40 שקלים ובהליך זיהוי.

 

כמו כן, תוכלו לערוך חיפוש במנוע לאיתור חסכונות פנסיונים לא פעילים באתר של משרד האוצר. באתר זה ניתן לקבל במהירות וללא עלות מידע ראשוני בלבד על חסכונות פנסיונים שאינם פעילים, כלומר, שלא בוצעה בהם הפקדה או משיכה בשנה האחרונה. על מנת לברר את סכומי החיסכון עליכם לפנות לחברת הביטוח, קרן הפנסיה או קופת הגמל ולבקש פרטים או דוחות מפורטים. למידע נוסף על איתור חסכונות פנסיוניים וכספים אבודים, היכנסו לאתר האוצר שלי.

 

2. המעסיק שלי לא מוכן להעביר את התשלומים לפנסיה לחברה אחרת לבקשתי. מה אוכל לעשות?

בהתאם לסעיף 20 בחוק הפיקוח על קופות גמל, מעסיק לא רשאי לסרב לבקשת עובד להפריש כספים למוצר חיסכון פנסיוני לפי בחירתו של העובד. מידע נוסף על הנושא תוכלו למצוא באתר האוצר שלי ולהפנות את תשומת ליבו של המעסיק אל הוראות החוק.

 

אם המעסיק מסרב לבקשת העובד, ניתן להגיש פניה אנונימית דרך 'קו הצדק הפנסיוני' באתר אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון. לחלופין, תוכלו להגיש תלונה מפורטת לפיקוח על הביטוח באמצעות מערכת הפניות המקוונת להגשת תלונה.

 

חיסכון פנסיוני, אילוסטרציה חיסכון פנסיוני, אילוסטרציה צילום: שאסטרסטוק

 

3. האם המעסיק מחויב להפריש עבורי כספים לטובת חיסכון פנסיוני?

התשובה לשאלה אודות חובת המעסיק להפריש לחיסכון פנסיוני תושפע מהתשובה לשאלה: "האם יש לכם חסכונות פנסיונים קודמים?" עובד שהתקבל לעבודה ויש לו חסכונות פנסיוניים קיימים, יקבל לאחר שלושה חודשי עבודה הפרשות רטרואקטיביות החל מיום העבודה הראשון. לעומת זאת, עובד שאינו מבוטח בביטוח פנסיוני, יהיה זכאי להפרשות לביטוח פנסיוני שישה חודשים לאחר מועד תחילת עבודתו.

 

קראו עוד על צו ההרחבה לפנסיית ישראל באתר משרד הכלכלה. אם לדעתכם הפרשות המעסיק שלכם אינן עומדת בכללים אלו, באפשרותכם לפנות ליחידה ליחסי עבודה במשרד הכלכלה.

 

4. עבדתי במספר מקומות עבודה וכל עבודה ביטחה אותי באמצעות חברת ביטוח אחרת. איך אוכל להעביר את כל החסכונות למקום אחד?

לכל חוסך יש זכות לנייד את החיסכון הפנסיוני שלו בין תכניות וחברות מנהלות שונות. דעו כי ניוד יכול לסייע בהוזלת דמי הניהול ושיפור התנאים, אך לפני שמניידים כדאי לבדוק שלא מאבדים בדרך זכויות חשובות. קראו עוד על רשימת הצעדים לניוד חיסכון פנסיוני. שקלו להיעזר בגורם מקצועי מורשה בהתאם לרשימה של בעלי הרישיון.

 

5. ניסיתי להבין את הדו"ח השנתי של הפנסיה. בסעיף ג', פירוט הפקדות, יש המלצה לבדוק שההפקדות לחיסכון אכן תואמות את ההפקדות במשכורת. לא מצאתי מספר אחד שתואם את ההורדות במשכורת שלי, ואיני יודע איך להתחיל.

 

אם אינכם מוצאים התאמה בין הסכומים בדוח השנתי לבין הסכומים המפורטים בתלושי המשכורת שלכם, עליכם לפנות למעסיק שלכם כדי לנסות להבין את ההסבר לנתונים. כמו כן, עליכם לפנות לחברת הביטוח, קרן הפנסיה או קופת הגמל לצורך השלמת הבירור. קראו עוד על הדוח השנתי על הפנסיה והיעזרו בטיפים נוספים.

 

גם לכם יש שאלה? מוזמנים לגלוש לאתר האוצר שלי ולכתוב לנו.

 

הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי ".

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x