$
מתבססים בקריירה

"הרפורמה בפנסיה תקשה על מציאת השקעה חלופית טובה"

לטענת מנהלי השקעות, הרפורמה של האוצר להקטנת רכיב האג"ח המיועדות בתיקי החוסכים הצעירים לא תנותב להשקעה במניות, אלא בעיקר לאג"ח ממשלתיות עם תשואה נמוכה ולהשקעות אלטרנטיביות כמו נדל"ן. "יהיה קשה לפצות על הפער"

רחלי בינדמן 08:1815.12.15

"מרכיב האג"ח המיועדות בתיקי החוסכים מהווה היום סוג של עוגן בתיק שמייצר תשואה מובטחת של 4.86%. מנהל ההשקעות יצטרך לשאול את עצמו מה הוא מחפש כחלופה להשקעה הזו, האם הוא רוצה להגדיל את הסיכון בתיק החוסכים או למצוא חלופה שתנסה לייצר עד כמה שניתן תשואה מקבילה באותה רמת סיכון וזה משהו שבלתי אפשרי למצוא היום". כך אמר אתמול (ב') מנהל של קרן פנסיה גדולה בענף הפנסיה בעקבות החשיפה ב"כלכליסט" כי ניהול השקעות כספי הפנסיה עתיד לעבור שינוי מרחיק לכת בשנים הקרובות.

 

"התחרות לא תסייע"

 

לפי הרפורמה של האוצר שצפויה לצאת לדרך, ישתנה הרכב הקצאת האג"ח המיועדות בתיק החוסכים. הרכב הנכסים בתיק הפנסיוני שעד כה 30% ממנו הושקעו באג"ח מיועדות שמנפיקה המדינה ומעניקות תשואה מובטחת ללא סיכון, עתיד להשתנות דרמטית. זאת כך שחוסכים צעירים יקבלו הקצאה נמוכה מאוד של אג"ח מיועדות (10%–15%), חוסכים מבוגרים יותר (50–65) יזכו להקצאה של 30%–45% מיועדות ואילו בין 60%–70% מתיקי הפנסיונרים יהנו מאג"ח מיועדות.

 

בשוק מעריכים כי ההשלכות של המהלך יהיו אחת משתיים – או הגדלת רמת הסיכון בתיקי החוסכים, דרך הגדלת רכיב המניות בתיקים, או התפשרות על תשואה נמוכה יותר משמעותית. כיצד אם כן יפצו מנהלי ההשקעות של כספי הפנסיה על אובדן המיועדות שמעניקות תשואה מובטחת גבוהה וחסרת סיכון? גם שוק האג"ח הממשלתיות מהווה היום חלופה בעייתית לאג"ח המיועדות וזאת בצל תקופה ארוכה של ריבית אפסית. האג"ח הממשלתיות הקצרות מספקות היום תשואה אפסית שלא מדגדגת אפילו את התשואה חסרת הסיכון שמעניקות המיועדות ואילו האג"ח הארוכות טומנות בחובן סיכון מהותי להפסדי הון במקרה של העלאת הריבית.

 

בשורה התחתונה, אומר מנהל השקעות בחברת ביטוח, "אין לנו היום השקעה חלופית שנותנת תשואה צמודה מעל 4% בסיכון אפס, ולא תהיה לנו ברירה אלא לחלק את הכסף שישתחרר בין חלופות שחלקן יתנו תשואה נמוכה יותר בסיכון נמוך כמו אג"ח מדינה לבין חלופות אלטרנטיביות שיתנו תשואה גבוהה יותר ובסיכון מוגבל כמו השקעה בנדל"ן, תשתיות וקרנות השקעה. ללא ספק יהיה קשה לפצות על הפער. כי גם היום קשה למצוא השקעות בתחום הנדל"ן שיתנו תשואה של 8% שיפצו על התשואה הנמוכה באג"ח מדינה וגם אי אפשר להגדיל בצורה בלתי מוגבלת את ההשקעות בנדל"ן. משמעות של מהלך כזה היא בפירוש פגיעה בתשואה של הצעירים. הצעירים ניזוקים חד־משמעית".

מנהל השקעות בחברת ביטוח אחרת הציף בעיה שצפויה להיגזר מהגדלת רכיב ההשקעות האלטרנטיביות בתיקי החוסכים לפנסיה. "עולה השאלה איך ננהל את מרכיב הנזילות בתיקים. יש גבול לכמה אנחנו יכולים להגדיל השקעות אלטרנטיביות כשבמקביל יש אפשרות לחוסכים לנייד את החיסכון לחברות מתחרות. בגמל למשל, אנחנו מחזיקים מעט מאוד השקעות לא סחירות מכיוון שהניוד שם גבוה. ברגע שחוסך עובר לחברה מתחרה אנחנו צריכים למכור את התיק שלו ולכן נדרשת רמת נזילות גבוהה. המפקחת על הביטוח פתחה עכשיו את שוק ביטוחי המנהלים לניוד ובקרנות הפנסיה באוצר מעודדים תחרות וניוד, וזה לא בהכרח עולה בקנה אחד עם הצורך להגדיל השקעות אלטרנטיביות שהן בהגדרה לא סחירות ויותר קשה לממש אותן".

 

מנכ"ל האוצר שי באב"ד. בראש הצוות שיגיש את מסקנות הרפורמה מנכ"ל האוצר שי באב"ד. בראש הצוות שיגיש את מסקנות הרפורמה

 

איך ייראה התיק

 

כיצד אם כן ייראה תיק ההשקעות של חוסך צעיר שצפוי לאבד נתח משמעותי מהחלק היציב ביותר היום בתיק שלו – האג"ח המיועדות? ניתוב האג"ח המיועדות לחוסכים המבוגרים עתיד לשחרר למנהלי ההשקעות הרבה מאוד כסף להשקעות הן בשוק הסחיר והן בשוק הלא סחיר.

 

הצצה להתפלגות הגילאים בקרן הפנסיה הגדולה בישראל מבטחים החדשה מעלה כי מתוך 554 אלף חוסכים פעילים רק 150 אלף נמצאים מעל גיל 50, כלומר כ־70% מהחוסכים הפעילים (שטרם פרשו לפנסיה) נמצאים בשכבת הגיל הצעירה שתקבל הקצאה נמוכה משמעותית של אג"ח מיועדות במסגרת הרפורמה. מהנתונים הלקוחים מהדו"ח השנתי של מבטחים ל־2014 עולה עוד כי רק 1,293 עמיתים מקבלים היום קצבת פנסיה – אותה שכבת גיל שתזכה להיקף האג"ח המיועדות הגבוה ביותר. מבחינת היקפי צבירות (סכומים מנוהלים) מתוך 54 מיליארד שקל של החוסכים הפעילים רק 19 מיליארד שקל שייכים לחוסכים מעל גיל 50 – כלומר מעל 60% מהכסף נמצא אצל החוסכים הצעירים. קרנות הפנסיה החדשות מגלגלות היום סכום של 215 מיליארד שקל. מכיוון שמבטחים החדשה מייצגת את תמהיל החוסכים והצבירות של כלל הענף, אפשר להניח שבהערכה גסה, לפחות כ־20 מיליארד שקל מתוכם עתידים לחפש השקעות אלטרנטיביות בעקבות הרפורמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x