6 צעדים פשוטים לבניית תקציב אישי
תקציב הוא כלי פשוט שמקל עליכם לעקוב אחר הכסף שנכנס ויוצא מהכיס שלכם, ולאזן בין הדברים שאתם חייבים ורוצים לקנות לבין השאיפה לחסוך. איך משתמשים בו בצורה נכונה?
ניהול תקציב הוא הצעד הראשון בדרך להתנהלות פיננסית נבונה. מה זה אומר לנהל תקציב? תקציב הוא כלי פשוט שמקל עליכם לעקוב אחר הכסף שנכנס ויוצא מהכיס שלכם ולאזן בין הדברים שאתם חייבים ורוצים לקנות לבין השאיפה לחסוך. בניהול תקציב הכוונה לשמירה על תקציב מאוזן ותכנון כך שההוצאות יהיו נמוכות מההכנסות.
למי זה מתאים?
ניהול תקציב מתאים לכולם: לבני נוער שזה עתה פתחו חשבון בנק, לחיילים ובני השירות הלאומי שמרוויחים משכורת צבאית, לסטודנטים שיצאו מהבית ומתמודדים לראשונה עם ניהול משק בית עצמאי, לזוג צעיר שלומד להכיר את יתרונות וחסרונות ניהול חשבון משותף, למשפחה המתרחבת שהוצאותיה גדלות וגם לאנשים לקראת פרישה המתכננים את שגרת חייהם בפנסיה. ניהול תקציב היא מיומנות רלוונטית בכל מצב חיים, שכן כולנו משתמשים ומתנהלים באמצעות הכסף ביומיום.
- בחזרה לעתיד: ההחלטות הכלכליות שתתחרטו עליהן כל החיים
- איך מתנת בר מצווה התניעה אימפריית קפה ששווה 10 מיליון דולר
- חובות מתים: מתי הלוואות של נפטר עוברות בירושה?
מתי כדאי להשתמש בזה?
ניהול תקציב מאוד שימושי בשגרת היומיום. רובנו מוציאים כסף אפילו בלי לשים לב, ברכישות קטנות שבסוף החודש אנחנו כבר לא זוכרים אותן. יש גם הוצאות רבות שאנחנו לא לוקחים בחשבון בכלל, כמו למשל חתונות של קרובי משפחה או קניית מתנות לחגים. כל אלו הן הוצאות שצריכות להיות חלק מהתקציב החודשי שלכם.
פרט לשגרה, ניהול תקציב יכול להיות מועיל במיוחד לקראת התרחשותם של אירועים גדולים כמו למשל חתונה, הולדת ילד או רכישת דירה. כל אחד מהאירועים האלו מביא עמו פרט לשמחה גדולה, הוצאות רבות במיוחד שיש לתכנן מראש, לקבוע סדר עדיפויות, להתייעץ עם בעלי ניסיון, לחשוב על חלופות זולות יותר ולוודא שההוצאות בסופו של יום לא יעלו על ההכנסות.
איך בדיוק בונים ומנהלים תקציב?
היום, אפשר לבנות תקציב באמצעות מחשבון ניהול תקציב או על ידי כמה פעולות פשוטות:
- רשמו את כל ההוצאות והכנסות שלכם בהווה ובעתיד: רשמו כל הוצאה שאתם מוציאים כיום, הוצאה עתידית שכבר התחייבתם אליה וכן כל מטרה שתרצו להגשים וכרוכה בכסף, בין אם התחלתם לחסוך עבורה ובין אם לא. מטרה יכולה להיות החזר חובות, מסיבת בר מצווה לילד, שדרוג הרכב או כל דבר אחר. שימו לב שלא שכחתם אף הכנסה והוצאה – כולל הוצאות במזומן, בכרטיסי אשראי, הוראות קבע ובשיקים.
- בחנו מהם סדרי העדיפויות שלכם: דרגו את ההוצאות לפי מידת הדחיפות ודרגת החשיבות בעיניכם. יש הוצאות שלא ניתן לוותר עליהן לחלוטין כמו הוצאות מחיה (מזון, חשמל, מים) והתחייבויות (דבר מה שקניתם בתשלומים). בחנו את יתר ההוצאות – מה ניתן לצמצם, לדחות ועל מה ניתן לוותר לחלוטין כדי להגשים מטרה חשובה בעיניכם ולעמוד במסגרת ההכנסות?
- קבעו סכום מקסימלי עבור כל הוצאה: מומלץ להתחיל מקביעת סכום עבור כל אחת מההוצאות ההכרחיות (הוצאות מחיה, החזרי חובות), להמשיך בהקצאת סכומים להוצאות שהגדרתם כחשובות יותר וליתר ההוצאות. כדאי להשאיר גם סכום כסף לחיסכון לטובת המטרות שהגדרתם לעצמכם וכן על מנת להתכונן מראש להוצאה בלתי צפויה (כגון: הוצאה משמעותית לתיקון הרכב, החלפת מכשיר חשמלי יקר שמתקלקל). בכל שלב לאחר שהחלטתם כמה כסף להקצות לכל סוג הוצאה, חשבו כמה נשאר לכם לצורך ההוצאות האחרות. למשל, אם הקצתם 500 שקל למזון מתוך 1,000 שקל של ההכנסות שלכם, יישארו לכם 500 שקל נוספים לשאר ההוצאות.
- ודאו שיצרתם תקציב מאוזן: סכמו את סכומי ההוצאות המקסימליות שקבעתם ובדקו כי כלל ההוצאות המתכוננות, כולל החזר הלוואות וחיסכון, אינו עולה על סך ההכנסות הצפויות.
- לנוחיותכם גם מחשבון חתונה
ומחשבון הכנה ללידה
שיעזרו לכם לתכנן תקציב גם בעבור אירועים גדולים.
מה אחר כך?
אחרי שיצרתם את התקציב, יש שתי אפשרויות:
- אם אחרי חישוב ההכנסות וההוצאות גיליתם שאתם בפלוס, זה הזמן לשים קצת כסף בצד לחיסכון. צפו בסרטון 'דבר ראשון – כסף לחיסכון'.
- אם אחרי חישוב ההכנסות וההוצאות גיליתם שאתם במינוס, כך שההוצאות גדולות מההכנסות שלכם – זה הזמן לטפל במינוס. קראו איך לצאת מהמינוס באתר
האוצר שלי.
הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי"