בנק ישראל תוקף את סלינגר: "מגבלת דמי הניהול פוגעת בתשואות החוסכים לפנסיה"
הבנק המרכזי מגיב היום להכרזת המפקחת על הביטוח אתמול כי לא תאפשר העלאת דמי ניהול לטובת השקעות כספי הפנסיה בהיי טק בבנק וטוען כי יש לאשר את השינוי בתקופה של ריבית אפסית
בנק ישראל תוקף את המפקחת על הביטוח דורית סלינגר על מהלכים שעלולים לפגוע בחסכונות הציבור בדו"ח השנתי שלו שצפוי להתפרסם במלואו ביום רביעי וחלק ראשון שלו כבר פורסם היום (ב').
רק אתמול חשף "כלכליסט" כי סלינגר הבהירה שלא תסכים להגדלת דמי הניהול שמשלמים חוסכי הפנסיה עבור השקעת חלק מכספם בחברות היי טק והנה בנק ישראל משיב אש וטוען כי צעדיה של המפקחת "עלולים לפגוע במוטיבציה וביכולת של הגופים המוסדיים לפתח תשתיות מתאימות להשקעה בנכסים לא סחירים ו/או בנכסים מורכבים, המשמשים חלופת השקעה חשובה, בפרט בתקופה של ריבית נמוכה".
מדובר במהלך שיצא לדרך על ידי סלינגר בשנת 2015 והגביל לראשונה את יכולת גופי הפנסיה לגלגל על הציבור עלויות ניהול נוספות מעבר לדמי הניהול "הרגילים" שמשלמים החוסכים. סלינגר הגדירה את התופעה כ"כפל דמי ניהול" כאשר גופי הפנסיה גלגלו על החוסכים עלויות מנהלים חיצוניים בעיקר בעת השקעות בקרנות נאמנות, תעודות סל וקרנות השקעה בחו"ל והגבילה את הגבייה שלהם ל-0.25% מסך הנכסים בשנה. תחילה ביקשה סלינגר להציב את המגבלה על 0.15% אך ברקע לחץ אדיר שהופעל מצד קרנות השקעה בארץ ובחו"ל שהגיעו עד לפתחו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הסכימה לפשרה של 0.25%. הטענה של סלינגר הייתה שאין הוכחה שהבחירה של מנהלי הפנסיה הישראלים להעביר חלק מההשקעות למנהלים "מומחים" תמורת עלויות נוספות באמת משפרת את התשואה לחוסכים והיא טענה כי המגבלה שהציבה מספקת את האיזון ההולם בין הצורך בהשקעות אלו למניעת מצב שגופי הפנסיה יגלגלו עוד ועוד עלויות על החוסכים דרך שימוש במנהלים חיצוניים.
אלא שבבנק ישראל מסתבר, חושבים אחרת "ההתמקדות הרגולטורית בשנים האחרונות הייתה בניסיון להגדיל את התחרות ולהפחית את דמי הניהול באמצעות צעדים כ"פנסיית ברירת המחדל", שהתמקדו בקביעת "סמן" בשוק לדמי ניהול נמוכים, לצד הטלת מגבלה ישירה על דמי ניהולן של השקעות חיצוניות ("כפל דמי ניהול") בשיעור שעד 0.25% בשנת 2015.
הדו"ח כוללת עוד רמיזה בכיוון תוך ביקורת על כך שרק 3% מתיקי גופי הפנסיה מופנים להשקעה בקרנות השקעה. לפי הדו"ח רוב הקרנות הללו הן בחו"ל בעוד שהיקף ההשקעה במכשירים אלה בארץ נמוך יותר כשלפי הדו"ח "פיתוחים של חלק ממכשירים אלה בארץ מתעכב בגלל מגבלות רגולטוריות".
בבנק ישראל מתארים בדו"ח כיצד בשל סביבת הריבית הנמוכה במשק, השקעות באגרות חוב, שמהוות את עיקר ההשקעה של תיק הפנסיה מניבות היום תשואה אפסית ולפיכך יש צורך בגיוון תיקי ההשקעות של החסכונות וחיפוש השקעות אלטרנטיביות וכי המגבלות שמציב הפיקוח על גלגול דמי הניהול של השקעות מסוג זה שהן מורכבות יותר ודורשות תשומות ניהוליות גבוהות יותר מצד גופי הפנסיה, פוגעות בתמריץ של הגופים לבצע אותן לטובת ציבור החוסכים.