בלעדי לכלכליסט
הראל רוצה לשלם למבוטחיה דרך ביט של הפועלים
אם המגעים יבשילו, אפליקציית התשלום תשמש את הראל לתשלום סכומי תביעות קטנים למבוטחים ולקיזוז תשלומים; הסכומים יועברו ישירות לחשבון הלקוח ולא יעברו דרך כרטיסי האשראי; בשלב זה התשלום חד־כיווני, והמבוטחים לא יוכלו לשלם לחברת הביטוח באמצעות האפליקציה; המגעים להסכם המסחרי הראשון של ביט מתבצעים ברקע מאבק בין הבנקים לחברות כרטיסי האשראי סביב התרחבות אפליקציות התשלום לעסקים
ברקע המאבקים בין הבנקים הגדולים לחברות כרטיסי האשראי סביב אפליקציות התשלום, בנק הפועלים מנהל מגעים להסכם מסחרי ראשון לאפליקציית ביט שבבעלותו.
ל"כלכליסט" נודע כי הפועלים מנהל משא ומתן עם חברת הביטוח הראל, שבשליטת משפחת המבורגר, להתקשרות עסקית ראשונה לאפליקציית ביט, שעד כה שימשה רק להעברות כספיות בין אנשים פרטיים ללא כל עלות.
- הגבלות מופרכות על ביט ופפר פיי: גזרה שאין דרך לעמוד בה
- חברות כרטיסי האשראי: "ביט ופפר פיי ידחקו אותנו מהשוק"
- פפר פיי וביט מקבלות רוח גבית לעקיפת חברות האשראי
ההתקשרות שעל הפרק עשויה לחולל מהפכה באופן שבו מבוטחים בחברות ביטוח מקבלים החזרים. ההתקשרות תהיה בשלב זה חד־כיוונית - מהראל אל הלקוחות, כלומר בית העסק רק ישלם באמצעות ביט אך לא יקבל בעזרת האפליקציה תשלומים. במסגרת המחלוקת בין הבנקים וחברות כרטיסי האשראי על היקף ההתרחבות של אפליקציות התשלום - ביט של הפועלים, פפר פיי של לאומי ופייבוקס של דיסקונט - עיקר הטענות של חברות כרטיסי האשראי היו סביב היעד להפיכתן כאמצעי תשלום לבתי עסק, וכמוצר מתחרה לכרטיס האשראי מהפלסטיק.
שוב הצ’ק לא הגיע
המודל שבו ביט תשמש פתרון תשלום לחברת הביטוח, יחול עבור החזרים וקיזוזים שהראל נדרשת לבצע מול המבוטחים שלה, וכן כאמצעי תשלום לתביעות קטנות וחד־פעמיות. למשל, כאשר המבוטח מפסיק את ביטוח הרכב במהלך השנה. כיום חברות הביטוח משלמות בדרך אנכרוניסטית ושולחות צ'ק בדואר. הצ'ק לא פעם אינו מגיע ליעדו או לא נפדה וחברת הביטוח נדרשת לשלוח צ'ק חדש. לפי הערכות, מדובר בעשרות מיליוני שקלים בשנה.
הסיבה שחברות הביטוח פועלות כך היא שלא פעם אין ברשותן את פרטי התשלום של המבוטח כמו כרטיס האשראי שלו או חשבון הבנק שלו לצורך העברת התשלום, שכן ההתקשרות מתבצעת דרך סוכן ביטוח שמחזיק בפרטים. לאחרונה הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית של 100 מיליון שקל נגד החברות מגדל, כלל ביטוח והפניקס בגין צ'קים שנשלחים ולא מגיעים ליעדם.
כעת, במסגרת ההתקשרות הנבחנת, הראל תעביר לביט את רשימת הטלפונים של הלקוחות שמגיעים להם צ'קים, ביט תשלח הודעת SMS לאותם לקוחות שמגיע להם כסף מהראל שאותו הם יכולים למשוך דרך ביט, והכסף יגיע מיד לחשבון הבנק שלהם גם אם אינם לקוחות של הפועלים. במקביל, הראל מקיימת מגעים מול ביט גם לבצע דרך האפליקציה תשלומי כסף קטנים כמו טיפול שיניים. התשלום למבוטח כזה בוצע עד כה בהעברה בנקאית שלקחה כמה ימים, ואילו כעת הראל תעביר את פרטי המבוטח לביט, והיא תשלח למבוטח הודעה על כך שהוא יכול למשוך את הכסף מיידית בביט.
המלחמה על העמלה
חשוב להדגיש כי המגעים בין הראל להפועלים כוללים התקשרות שלא מערבת כרטיס אשראי. היום אפליקציית ביט מבוססת על כרטיס אשראי. הלקוח מזין את הכרטיס שלו, והתשלום שהוא מעביר לאדם אחר נסלק על ידי כרטיסי האשראי של השניים. ביט נדרשת לשלם היום עמלת סליקה לחברת כרטיסי אשראי בכל פעולה כזו ומפסידה עליה כסף. ברגע שיתקבל אישור של בנק ישראל לביט לשמש כאמצעי תשלום מול בתי עסק, היא צפויה להתחיל לגבות מהם עמלה.
ההתקשרות מול הראל היא אחרת. הראל תיתן הרשאה לחיוב חשבון הבנק שלה עבור ביט לצורך ביצוע העברה בנקאית לחשבון הלקוח, כך שהפעולה תתבצע ישירות מחשבון לחשבון ותחסוך לביט את העמלה לחברת כרטיסי האשראי. בהתקשרות עם אנשים רבים שישלמו דרך ביט אין אפשרות כזו, שכן ביט לא יכולה לפנות למשלמים ולבקש מכל אחד הרשאה לחיוב החשבון שלו. לכן היא חייבת, לפחות בינתיים, עד שתיווצר תשתית שתאפשר העברות ישירות של כספים מחשבון לחשבון, להיעזר בחברת כרטיסי אשראי.
בכוונת ביט לגבות מהראל תשלום שנתי עבור השירות הזה שייגזר מהיקפי השימוש בו אך ישולם לא כאחוז מהעסקאות אלא על בסיס מודל שייקבע. ככל הנראה, לא יהיה מדובר בתשלום גבוה שכן ביט תיהנה בעקיפין מהשירות דרך הרחבת היקף המשתמשים באפליקציה. להראל יש יותר מ־2 מיליון מבוטחים, וחלקם יורידו את האפליקציה כדי לקבל כסף שמגיע להם.
בשבועות האחרונים מנהל בנק הפועלים קרב מאסף מול בנק ישראל סביב כוונתו של הפיקוח על הבנקים להגביל את השימוש בביט כאמצעי תשלום לבתי עסק ואשר יתחרה בחברות כרטיסי האשראי. זאת על רקע לחצים של חברות כרטיסי האשראי המופרדות - ישראכרט ולאומי קארד (שנתמכת בקרן שרכשה אותה ורבורג פינקוס). כפי שחשף “כלכליסט”, התוכנית היא להגביל את השימושים בביט, פפר פיי ופייבוקס למחזור שימושים שנתי של 2 מיליארד שקל כל אחד בשנה הראשונה, 2.5 מיליארד שקל בשנייה ו־3 מיליארד שקל בשלישית. מחזר העסקאות בכרטיסי אשראי בשנה הוא כ־280 מיליארד שקל.
הראל קיימה לפני כמה חודשים מגעים מול קרן ההשקעות ורבורג פינקוס לרכישת נתח מלאומי קארד (כ־10%, לפי הערכות). אלה לא צלחו ומתנהלים מגעים מול המתחרה מנורה מבטחים. כעת הראל מנהלת מגעים לצורך התקשרות עסקית עם אפליקציית התשלום של הפועלים, שכנגד התרחבותה נלחמת ורבורג פינקוס.
מהפועלים ומהראל לא נמסרה תגובה.