$
נדל"ן עולמי

תפרנים? דירת סטודנט ב-20,000 שקל לחודש

"בחרתי את המקום ואז שאלתי את ההורים שלי אם זה בסדר", מספר סטודנט אינדונזי ששכר דירה ובה ריהוט של מעצב העל פיליפ סטארק. כך משתלטים הילדים של עשירי העולם על דירות היוקרה של לונדון

סוכנויות הידיעות 22:4109.07.12

דירות להשכרה בשכונות היוקרה של לונדון שמורות לרוב לבנקאים. אולם ככל שהעוצמה של הסקטור הפיננסי הולכת ודועכת, הדירות הללו מושכרות לילדים של עשירי העולם שלומדים באוניברסיטאות ברחבי העיר. סומירו, סטודנט בן 21 מאינדונזיה שכר לאחרונה דירה שבה חלונות ענקיים, כיסאות בעיצובו של פיליפ סטארק, 4 מיטות והיא במרחק הליכה קצרה מחנות לואי ויטון ברחוב בונד בלונדון.

 

"בחרתי את המקום ואז שאלתי את ההורים שלי אם זה בסדר", מספר סומירו שיתגורר לבדו בדירה, עבורה ישלם 895 ליש"ט (כ-5,400 שקל) לשבוע כשיתחיל את לימודיו בספטמבר.

 

מגורי סטודנטים בשכונת היוקרה נייטסברידג' בלונדון מגורי סטודנטים בשכונת היוקרה נייטסברידג' בלונדון צילום: בלומברג

 

סיבה נוספת שבחר בדירה הזו הייתה שמרבית חבריו מתגוררים בקרבת מקום. בניגוד לסטודנט הבריטי המצוי, שנאלץ להידחק לדירה פצפונת ולעשות את כל הקניות שלו ברשתות המוזלות, ילדי עשירי העל מציגים אהבה לריהוט יוקרה, חדרי כושר בתוך הבניין ומנקות שבאות פעמיים בשבוע.

 

"הם בעצם מחפשים חדר במלון", אומרת לסוכנות רויטרס נעמי היטון, מנכ"לית חברת ניהול בתי המגורים לונדון סנטרל פורטפוליו (LCP), דרכה שוכרים סטודנטים מרוסיה, סין וסעודיה. "רבים מהם חוו אורח חיים מתוחכם למדי, נסעו ברחבי העולם במחלקת עסקים. הדרישות שלהם זהות לאלה של דיירים עסקיים".

 

נדין, בתו של איש עסקים לבנוני הסכימה לפרט את דרישות המגורים שלה: "לא רציתי דירת סטודנטים טיפוסית, אלא העדפתי משהו גדול למדי וסביר, כך שיהיה מקום לארח את ההורים והחברים שלי כשהם מגיעים לביקורים", היא מספרת. בזמן לימודיה בשנה שעברה התגוררה בדירה בשכירות של 2,400 ליש"ט (כ-14,600 שקל) לחודש.

 

השכרת דירות היוקרה לסטודנטים הזרים והעשירים מגיעה במקביל לפיטורים וקיצוצים בחברות בסקטור הפיננסי, שמופעל עליהן לחץ מבעלי המניות ופוליטיקאים.

 

שכונת היוקרה נייטסברידג' בלונדון שכונת היוקרה נייטסברידג' בלונדון צילום: בלומברג

 

גם הצמיחה הכלכלית החזקה בסין ובמדינות נוספות באסיה יצרה מתעשרים חדשים רבים. בשנה שעברה, לראשונה מספר המיליונרים באסיה היה גבוה מהמיליונרים בצפון אמריקה. כתוצאה מכך חל זינוק בביקוש לבתי יוקרה מלונדון מקונים זרים, שתופסים זאת כהשקעה בטוחה. המחירים לנכסים המבוקשים ביותר בלונדון עלו ב-44% בשלוש השנים האחרונות, שיעור הגבוה פי 2 מעליית המחירים בלונדון כולה. "העושר המתלווה לשוק הסטודנטים חזק מהעושר המתלווה לשוק הדיירים העסקיים", אומרת היטון.

 

פריז וניו יורק הם גם יעדים פופולאריים לסטודנטים. בפברואר, האוליגרך הרוסי דמיטרי ריבולובלב שילם 88 מיליון דולר עבור הדירה היקרה ביותר בניו יורק, פנטהאוז בגודל שניים וחצי מגרשי טניס המשקיף לסנטרל פארק. הדירה נועדה לבתו הסטודנטית, והיא נרכשה ממנכ"ל סיטיגרופ לשעבר סנדי וויל.

 

הורים המעוניינים להשיג את הדירות הטובות ביותר עבור הילדים שלהם, מוכנים אפילו להתחרות בבנקאים, מוסיפה היטון. הם גם מוכנים לעיתים קרובות לשלם מראש את שכר הדירה לשנה כולה, מכיוון שלילדים שלהם אין היסטוריית אשראי בבריטניה.

 

על פי ממצאי המחקר של LCP, אחוז הבתים בשכונות יוקרה כמו מייפייר ונייטסברידג' שמושכרים לסטודנטים זרים הוכפל ל-23% בשש השנים שהסתיימו ביוני 2012, הסטודנטים הזרים שניים רק לאנשי הסקטור הפיננסי, ששכרו 45% מהבתים. "עם שיעורי הצמיחה הנוכחיים, סטודנטים בינלאומיים יהוו 50% עד 2020", מסר לרויטרס יו בסט מ-LCP.

 

סטודנטים זרים באזור סיטי אוף ווסמיניסטר, שכולל כמה מהרחובות היקרים ביותר בעיר, משלמים שכירות שנתית ממוצעת של 28,878 ליש"ט (כ-176 אלף שקל). זאת בהשוואה לסטודנט הבריטי הממוצע ששילם ב-2011 3,490 ליש"ט בלבד (כ-21 אלף שקל).

 

26% מהסטודנטים בלונדון מגיעים מחוץ לבריטניה, כשסין, הודו וניגריה שלחו בין 2009-2011 את המספר הגבוה ביותר של סטודנטים לבריטניה, כך על פי נתוני המועצה הבריטית לסטודנטים בינלאומיים.

 

ומה לגבי הבנקאים שנפגעו מקיצוצים בשכר? הם מעדיפים לעבור לבתים זולים יותר בשכונות פחות מרכזיות בלונדון, כמו פולהם או בייסווטר, מסביר מתיו הובס מחברת ייעוץ הנדל"ן סאבילס. "במקום להוציא אלף ליש"ט בשבוע, הם יוציאו 800 ליש"ט. הם מקצצים. אפשר לשכור בית נחמד באיילינגטון תמורת 80% ממחיר של בית נחמד בקנסינגטון".

 

שכירות לעיתים קרובות סוללת את הדרך לקנייה, אומרת היטון. שכן סטודנטים רבים ישכנעו את ההורים שלהם לרכוש נכס בלונדון לאחר שילמדו להכיר את העיר. "זו אחת הפונקציות של הגלובליזציה", היא מסבירה. "דור אחד מרוויח את הכסף, בעוד שהדור הבא נשלח לאוניברסיטה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x