ניסיון מחטף בגליל ים? הוועדה רצתה לאשר את התוכנית בזמן שהוגש צו לעצירתה
בעוד שעשרות תושבים ביקשו צו ביניים לעצירת תוכנית גליל ים, הודיעה הוועדה לדיור לאומי שבכוונתה לתת לה תוקף בימים הקרובים
הוועדה לדיור לאומי (וד"ל) של מחוז תל אביב מנסה לתת תוקף לתוכנית גליל ים בכל מחיר, כך טוענים מתנגדי התוכנית. לטענתם, במקביל להגשת תגובה לצו ביניים הודיעה הוועדה כי "בשל חשיבות האצת התוכנית" בכוונתם לתת לה תוקף בימים הקרובים.
סוגיית החוקיות של תוכנית גליל ים כתוכנית וד"לית נחשפה לראשונה ב"כלכליסט" לפני כמה חודשים כאשר כמה עשרות מתושבי הרצליה, המיוצגים על ידי עוה"ד רונן צ'ינאו ומשה לוי, וכן חבר מועצת העיר דרור עזרא טענו כי במקרה של גליל ים המדינה מפרה את הקריטריון שלפיו יקודמו תוכניות שבהן המדינה מחזיקה בלפחות 80% מהקרקע. בתוכנית גליל ים המדינה מחזיקה רק ב־24% מהקרקעות, ו-66% מהן בחכירה לדורות של קיבוץ גליל ים. כך שבפועל, מתוך כ־1,057 יחידות דיור צפויות לעבור 660 יחידות דיור לידיו של הקיבוץ. את עיקר ההקמה מתכנן הקיבוץ להעביר לחברת רננות שבבעלות אפריקה ישראל. 293 יחידות נוספות יועברו למינהל מקרקעי ישראל וישווקו באמצעותו, והיתר - כ־104 יחידות דיור - יועברו לבעלי קרקעות פרטיים.
לפני כשבועיים הגישו מתנגדי התוכנית עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בתל אביב בטענה שיש לדון מחדש בתוכנית ,ואף הגישו בקשה לצו ביניים אשר ימנע את קידומה. היום (ד') הוגשה על ידי הוועדה יחד עם מחוז מרכז במינהל מקרקעי ישראל תגובה בת 70 עמודים לצו הביניים, אך במקביל הודיעה הוועדה כי היא מתכננת לתת לתוכנית תוקף.
"אני מודאג מהתנהלות הוועדה לא כעו"ד אלא כאזרח. זו התנהלות כוחנית אשר מתעלמת מבית משפט במדינת ישראל" אומר עו"ד רונן צ'ינאו. בעקבות תגובת הוועדה הגישו עוה"ד בקשה דחופה לבית המשפט לעכב את התוכנית, ובית המשפט קבע כי יש להימנע מפרסום מתן התוקף עד ל-16 לאוגוסט.
תוכנית גליל ים משתרעת על שטח של כ־800 דונם בין רחוב הרב קוק בהרצליה לנתיבי איילון. התוכנית יצאה לדרך כבר ב־1996 ואושרה על ידי הוועדה המקומית ב־2002. ב־2008 נכנסה לתוכנית הווד"לים כדי להאיץ את התקדמותה. התוכנית בשלמותה תכלול בנייה של 4,016 יחידות דיור, אך החלק שנכנס לתוכנית הווד"לים ושעליו הוגשו ההתנגדויות כולל כ־1,057 יחידות דיור.