הלמ"ס: ירידה של 16% בהתחלות הבנייה במחצית השנה הראשונה
בתקופה זו החלה בניית 19,270 דירות חדשות, והסתיימה בניית 17,940 דירות - עלייה של כ-4% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (ה') נתונים על התחלת הבנייה וגמר הבנייה במחצית הראשונה של 2012. בסוף יוני 2012 היו כ-83 אלף דירות בבנייה פעילה, המספר הגבוה ביותר מאז יוני 1999.
במחצית הראשונה של 2012 הוחל בבנייתן של כ-19,270 דירות חדשות. מספר הדירות שהוחל בבנייתן בתקופה זו היה נמוך בכ-16% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ונמוך בכ-14% בהשוואה למחצית האחרונה של 2011.
- "המחירים ימשיכו לעלות אם המדינה לא תשחרר קרקעות"
- ניתוח "כלכליסט": מחירי הדירות עולים, ועוד לא רואים שינוי באופק
- בלעדי ל"כלכליסט" - בת ים: 14 מגדלים, 2,200 דירות
המספר הגבוה ביותר של דירות שהוחל בבנייתן בתקופה זו היה בתל אביב-יפו (כ-1,220), ירושלים (כ-1,000) ויבנה (כ-750). השינוי הגדול ביותר בתקופה זו בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד חל ביישובים אשדוד (פי 2.9), בית שמש (פי 2.8), קריית אתא וקדימה-צורן (פי 2.5 בכל אחד מהם).
עוד עולה מהנתונים כי במחצית הראשונה של 2012 הסתיימה בנייתן של כ-17,940 דירות, עלייה של כ-4% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. המספר הגדול ביותר של דירות שבנייתן הסתיימה במחצית הראשונה של 2012 היה במחוז המרכז – כ-35% מכלל הדירות היו במחוז זה, בעוד שבמחוז ירושלים כ-8% בלבד.
במחוז הדרום נרשמה עלייה של כ-57% במספר הדירות שבנייתן הסתיימה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בעוד שבמחוז תל אביב נרשמה ירידה של כ-18%.
במשרד הבינוי והשיכון רואים בחיוב את הקצב של התחלות הבנייה, קצב שנתי נוכחי של כ-40 אלף דירות, למרות הירידה ממספר השיא ב-2011. במשרד מסבירים את הירידה בעיקר בבעיות האשראי שבהן נתקלים יזמים וקבלנים רבים - בשל מגבלות המפקח על הבנקים על האשראי לנדל"ן – ובהאטה יחסית בפעילות הכלכלית במשק.
שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר בתגובה לנתוני הלמ"ס: "הגדלת היצע הקרקעות ממשיכה להניב נתוני שיא של התחלות בנייה – וזהו הנתון החשוב ביותר להקלת מצוקת הדיור של הזוגות הצעירים והמשפחות. הקושי בליווי בנקאי נותן את אותותיו על האטה יחסית של קצב הבנייה, אולם אני מאמין כי גם בנושא זה תבוא הקלה בזכות אישורו של הצעד שיזמתי לפיו הקבלנים לא ידרשו לספק ערבויות עבור מרכיב המע"מ במחיר הדירה – מה שיביא להגדלת האשראי ליזמים במיליארדי שקלים. השיא של גמר הבנייה מלמד כי למרות הקשיים ענף הנדל"ן ממשיך להגביר את הקצב".
"הממשלה העבירה את משבר הנדל"ן למשק כולו"
אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אמר בתגובה כי "הנתונים החדשים מצביעים על כך שלא ניתן לנסות ולהאכיל בגזר ובאותו הזמן ממש לחבוט בראש באמצעות המקל. מצד אחד יש הצהרות ממשלה על ירידות מחירים תלולות, מצוקות אשראי וכוח אדם, ומצד שני אומרים 'הנה הקרקעות בואו בהמוניכם לבנות ולקנות'. מדיניות והצהרות בנק
ישראל ובכירים אחרים במערכת הכלכלית הביאו את היזמים לבחור פרויקטים בפינצטה ולצמצם פעילות עד יעבור זעם".
בכך, מוסיף דנוס, "העבירה ממשלת ישראל במו ידיה את משבר המחירים בענף הבנייה למשבר וגירעון במשק כולו, כשההכנסות לה הורגלה מענף הבנייה קטנו בצורה משמעותית ופעלו להגדלת את הגירעון. אם זה לא לכרות את הענף שאתה יושב עליו, אז אני לא יכול לחשוב מה כן".
לדבריו, "את התוצאות, לצערי, בדמות קיצוצים ורמת מחירי דירות גבוהה, ישלם שוב הציבור הרחב".