הבנקים הספרדיים נפטרים מהנדל"ן הרעיל במחירי רצפה
אחרי שבמשך שנים בנקים נמנעו ממכירת פרויקטים נדל"ניים שערכם צנח בגלל השפל בשוק, הם החלו להיפטר מהם בהנחות ענק. הספרדים, שחוששים לשים את כספם בחיסכון, נוהרים לדיל מהחלומות
ערי הרפאים שנותרו בספרד בעקבות התפוצצות בועת הנדל"ן, שהובילה למשבר הכלכלי החמור בתולדותיה, מתחילות להתמלא בחודשים האחרונים. הסיבה: הבנקים נכנעו והבינו שעליהם להיפטר מהנכסים הרעילים שברשותם גם אם עליהם לעשות זאת במחירי הפסד קיצוניים.
- סתימת פיות בספרד? הממשלה פועלת להגבלת חופש ההפגנה
- ספרד: מרבית הבנקים עמדו במבחני העמידות; זקוקים ל-60 מיליארד יורו
- לקראת הקמת מדינה חדשה באירופה? המשבר הכלכלי מעודד בדלנות בקטלוניה
"הניו יורק טיימס" מדווח כי הבנקים הספרדיים, שישבו במשך שנים על ערימות הנדל"ן האלו או העמידו אותן למכירה בהנחה מזערית בלבד, מתחילים לחתוך מחירים.
כך למשל, 308 יחידות דיור בקומפלקס יוקרתי בעיירת הנופש קאנט דה ברבנגר נמכרו באביב האחרון בתוך פחות מחודש. רוב הרוכשים היו ספרדים שמצאו סוף סוף את הדיל מהחלומות: דירת נופש במחיר נמוך במחצית מנכסים דומים שמוצעים למכירה בשוק — 3 חדרים עם מרפסת וחניה ב־92 אלף דולר בלבד.
ססניה, אחת מערי הרפאים המפורסמות בספרד שנמצאת בפאתי מדריד, עמדה ריקה כמעט לחלוטין מאז המפולת של 2008. אולם לפני כמה חודשים בנק סנטאנדר, שבבעלותו כמעט 500 יחידות בססניה, התחיל לחתוך את המחירים. בינואר הוא מכר את הדירות האחרונות בשליש מהמחיר המקורי.
מומחים חוששים כי הבנקים חוזרים על טעויות העבר מפני שהם שוב מוכרים נכסים בזול ומהר ומעניקים ללווים משכנתא של 100% כמעט ללא תנאים מקדימים. אולם ספרדים נלהבים רבים — אלה שעוד יש להם עבודה בתקופה של כמעט 25% אבטלה — נוהרים לרכוש את המציאות.
איש אינו מצפה באמת שהמצבור האדיר של נדל"ן נטוש ייעלם בקרוב מהנוף הספרדי. במדינה יש כיום 1.2 מיליון בתים חדשים שלא נמכרו והממשלה רחוקה מלמצוא את המסלול שיעשה סדר אמיתי בכאוס הפיננסי שמטביע את ספרד בשנים האחרונות. ואולם, להפתעתם של רבים, הספרדים לא איבדו את החשק הגדול לרכוש נדל"ן במחיר הנכון, וחלקם מעדיפים לרוקן את חסכונותיהם על בית חדש מאשר להפקיד אותם בידי אחד הבנקים המקרטעים.
בתקופת האופוריה של בועת הנדל"ן, הבנקים העניקו ללא הבחנה הלוואות לבנקים וליזמי נדל"ן, ולאחר שמשבר 2008 היכה הם נותרו עם חובות רעילים של מיליארדי יורו. תחילה, אומרים מומחים, הבנקים עשו כל שביכולתם כדי לטשטש את הנזקים שנגרמו, בין היתר על ידי הימנעות ממכירת הנכסים כדי שההפסדים עליהם לא יתועדו.
אולם בחודשים האחרונים רבים מהבנקים אולצו על ידי פקחים חיצוניים לבצע הערכה מחודשת של הנכסים, צעד שסלל את הדרך למכירתם בהנחות גדולות. הקמתו בהמשך הדרך של מה שמכונה "בנק רע", שיספוג אליו את כל הנכסים הרעילים, אמורה להגדיל את שוק מציאות הנדל"ן אף יותר.
עם זאת, למרות המספר האדיר של הנכסים הריקים, מחירי הנדל"ן בספרד ירדו רק ב־23% מאז 2007. לדברי מומחים זו ירידה לא ריאלית, ואם הבנקים באמת ירצו להיפטר מכל הנכסים יהיה עליהם לתת הנחה כפולה ממה שהם מציעים כיום.