עמוד ענן
יו"ר לשכת השמאים: "סבב הירי הפיל אצל רבים את האסימון בעניין תמ"א 38"
דנוס הוסיף: "בלידתה היתה התוכנית ל'ברווזון מכוער' ואיש לא היה מעוניין לעסוק בה. עם השנים הברווזון המכוער הפך ל'ברווז עיתונאי' וכעת הוא נהפך לברבור בדמות תמ"א 38 סוג 2"
"תמ"א 38 נולדה בחטא, על מנת להעביר האחריות על מיגון האזרחים מהסקטור הציבורי - ממשלה וכדומה, לסקטור הפרטי". כך אמר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, בכנס לבחינת עתיד תמ"א 38 של לשכות השמאים, האדריכלים, המהנדסים ועורכי הדין המתקיים ביפו. הוא הוסיף, "סבב הירי הזה הפיל להערכתי את האסימון אצל הרבה מאוד אנשים, ובהם מקבלי החלטות, שהתמ"א היא הדרך הזולה והמהירה לאפשר מיגון והצלת חיים של אזרחים".
- דיירים נגד יזם התמ"א: "מימן ג'קוזי לשכנים"
- הנזק לבניין שנפגע בראשל"צ: 6 מיליון שקל
- מבקר המדינה בוחן את יישום תמ"א 38 עקב תלונות קבלנים
תוכנית המתאר הארצית של משרד הפנים, תמ"א 38, נועדה לאפשר חיזוק בניינים מפני רעידות אדמה, תוך מתן זכיוית בנייה של תוספת דירות לבניין לבעלי הדירות בו, שבהן הם יכולים "לשלם" לקבלן שיבצע את החיזוק. בימים האחרונים נחשף כי בעקבות חוסר הצלחת הממשלה להביא לכך שהתוכנית תהפוך להמונית, החל מבקר המדינה להכין דו"ח מיוחד שיבחן את התנהלותה בתחום זה.
האצבע המאשימה של פעילי שוק הנדל"ן, מופנית כיום בעיקר נגד ועדות ורשויות מקומיות שתוקעות מקלות בגלגלי התוכנית, לדבריהם. בפועל, נתוני משרד הפנים מצביעים על כך שרק תוכניות מתוך יותר מ-740 שהוגשו לאישור הוועדות המקומיות אושרו. זאת, לצד אלפי תוכניות שכלל לא הצליחו להגיע לוועדות בשל התנגדות שכנים.
דנוס הוסיף בכנס, "בלידתה היתה התוכנית ל'ברווזון מכוער' ואיש לא היה מעוניין לעסוק בה. דירות גג על בנינים ישנים ולעשירים בלבד. עם השנים הברווזון המכוער הפך ל'ברווז עיתונאי' וכעת הברווז הזה הופך לברבור בדמות תמ"א 38 סוג 2".
לאורך שלוש האחרונות הוסיפה המדינה פעמיים תוספות לתוכנית כדי לקדם אותה. התוספת הראשונה – תמ"א 38/2 קובעת כי ניתן במקרים בהם הוועדות מאשרות, להרוס לחלוטין בניין ולבנות אותו מחדש עם התוספת של אחוזי הבנייה המקוריים של התמ"א. בהמשך נקבעה תוכנית שלישית שבה הגדילו את תוספת זכויות הבנייה מקומה וחצי בממוצע לשתיים וחצי. ולפני כחודש הוחלט במשרד הפנים לאפשר גם החלפת שטחים בין המדינה לקבלן ובכך לאפשר לו לבנות על שטחים של המדינה הכלואים בתוך איזור שעובר תמ"א או בסמוך אליו.
העיריות מקשות
למרות כל אלה, עיריות עדיין מתמהמהות או אפילו מצהירות שאין בכוונתן לאשר פרויקטים כאלה. קבלנים מעידים על כך שעיריית תל אביב מקשה מאוד על קבלת אישור לתוכניות תמ"א. בעירייה אומרים בתגובה לאורך השנה האחרונה כי היא דווקא אינה פוסלת אותה ואף מינו את חברת עזרא וביצרון העירונית לטפל בתחום.
בגבעתיים, מודה ראש העיר כי הוא מוכן לקדם תוכניות תמ"א 38 מסוג 2. וקבלנים מספרים כי בוועדה המקומית לא מוכנים לשמוע על שום שיטה אחרת של תמ"א. בתל אביב אף אישרו לאחרונה תוכנית מתאר שקובעת כי יש לכלול ברחבי העיר תוכניות לתמ"א 38 מסוג 3.
בעקבות הדברים, עו"ד דוד בסון, המתמחה בנדל"ן אמר בשיחה עם "כלכליסט", "אני סבור כי על רקע התממשות איום הטילים על ערי גוש דן יהיה זה חוסר אחריות מצד ערים כגבעתיים ותל אביב לדבוק במדיניותן נגד תמ"א 38". בסון אף סיפר כי משרדו בוחן בימים אלה הגשת בג"ץ בעניין זה נגד שתי הערים.