"אם הייתי בונה בארץ את מה שבניתי בחו"ל - זה היה לוקח לי אלפיים שנה"
מנכ"ל אלרוב נדל"ן בכנס של גזית גלוב: "צ'יץ אמר לי שפרויקט מגדלי אקירוב יארך שנתיים - סיימתי אותו אחרי 14 שנה". בינת שוורץ: "עד 2014 יש קרקעות במלאי, השאלה מה יקרה אחר כך"
"אם הייתי בונה את מה שבניתי בחו"ל בארץ זה היה לוקח לי אלפיים שנה" - כך אמר מנכ"ל אלרוב נדל"ן אלפרד אקירוב בכנס של מכון גזית גלוב לחקר הנדל"ן במרכז הבינתחומי בהרצליה.
- "האוצר מתעלם מהצורך להוריד מסים על בנייה"
- "כדי שתהיה תחרות בשוק הנדל"ן - צריך פי 4 יותר קרקעות לבנייה"
- היזמים בוחרים חופים
אקירוב אמר עוד, כי המדינה לא מעוניינת שהדירות יימכרו בזול - "זה בית חרושת לכסף, הם צריכים כסף. נושא התכנון הוא פוליטי. כשיש תכנון משרד הפנים ממנה עשרות ומאות אנשים, חלק גדול מהם לא אנשי מקצוע. אני עובד בכל העולם ואין דבר כזה תכנון של 10 שנים. צ'יץ אמר לי שהתכנון של מגדלי אקירוב ייקח שנתיים וזה לקח 14 שנה. אני לא אבנה בארץ ואחכה 20 שנה לתוכנית כי אין לי 20 שנה לחיות".
אקירוב התייחס לתמ"א 38 ואמר כי צריך לחייב אותה בחוק "שתהיה תוכנית ארצית וככה נרוויח מאות אלפי יחידות דיור חדשות ומחוזקות. אם הייתי בונה את מה שבניתי בחו"ל בארץ זה היה לוקח לי אלפיים שנה".
ראובן קוגן, סגן הממונה על התקציבים באוצר דיבר על הביקורת על מינהל מקרקעי ישראל ואמר, "מי שחושב שניתן להפריט את הקרקעות הללו בצורה מהירה פשוט טועה. עד היום מקב"תים (קרקעות ששווקו ללא תכנון) לא הצליחו והתקדמו בקצב איטי יותר מקרקעות שתוכננו על ידי המדינה".
"לוקח 20-8 שנה להוציא תוכנית אל הפועל"
לדברי בינת שוורץ, ראש מינהל התכנון, "מרגע שיזם מגיע אלינו ועד שהתוכנית מאושרת ונכנסת למלאי התכנוני חולפות בממוצע 6 שנים. אבל לאחר מכן יש עוד שנים רבות בצנרת שכוללות הסכמי פיתוח ברשויות המקומיות, היתרי בניה ובסך הכל מרגע היוזמה אנחנו מדברים על 20-8 שנה להוציא תוכנית אל הפועל".
עם זאת, שוורץ הביעה חשש לגבי העתיד ואמרה, "עד 2014 יש לנו מספיק קרקעות במלאי התכנוני, השאלה היא מה יהיה אחר כך. מדיניות העבר הייתה לייצר מחסור במרכז כדי לדחוף אנשים לפריפריה, בפועל תכננו שמספר מסוים של תושבים יאכלס אזורים מסוימים של הארץ אבל באזור המרכז מספר התושבים זינק לעומת זאת באזור הצפון והדרום מספר התושבים רחוק מלהגיע למספר התושבים שצפו. הנתון המעניין נוגע דווקא לאזורים של חדרה, אשדוד ואשקלון שכבר לא התנהגו כמו פריפריה וקרובים ליעדי האוכלוסייה שצפו להם, אנחנו רוצים להמשיך ולמתוח את אזורי הביקוש", הסבירה שוורץ.