השמאי הממשלתי: זינוק של 5% במחירי דירות 4 חדרים
זאת בהשוואה למחירים ברבעון המקביל ב-2011. בתל אביב ובבאר שבע עלה מחיר הדירה הממוצעת ב-9%, וברחובות ובהרצליה - ב-7%; רק באשקלון נרשמה ירידת מחירים, של 1%
מחירי הדירות עלו ב-1.6% ברבעון הרביעי של שנת 2012 בהשוואה לרבעון השלישי באותה השנה, כך עולה מסקירת מחירי הדירות שביצע השמאי הממשלתי, טל אלדורטי שפורסמה היום (ג'). לפי הנתונים המחירים עלו בשיעור של כ-5% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2011.
- משרד האוצר: זינוק של 18% ברכישת דירות ב-2012
- הטבות והקלות למוכרי הדירות, לא לרוכשים
- מחפשים אלטרנטיבה: מי יהיו הערים החמות ב-2013?
בסקירה נותחו כ-5500 עסקאות ב-16 ערים גדולות. מדובר בדירות 4 חדרים חדשות ויד שנייה בנות 4 חדרים בלבד. השמאי הממשלתי מדגיש כי עסקאות אלה אינן מייצגות בהכרח את כל היישובים במדינה.
עליות המחירים המשמעותיות ביותר היו בין הרבעון הרביעי לרבעון השלישי של 2012: עליות בשיעור של 4% נצפו בערים הרצליה, ראשון לציון ורחובות. עליות בשיעור 3% נרשמו באשדוד, חולון חיפה, כפר סבא ומודיעין. בבאר שבע נרשמה עלייה של 2% ובירושלים ורמלה נרשמו עליות בשיעור 1%. ירידות מתונות בשיעור 1% נרשמו באילת, אשקלון ותל אביב. בנתניה ופתח תקווה לא נצפו שינויים כלל.
בהשוואה בין הרבעון הרביעי ב-2012 לרבעון המקביל אשתקד נצפו עליות משמעותיות יותר. בתל אביב ובבאר שבע עלה מחיר הדירה הממוצעת ב-9%. ברחובות והרצליה נצפתה עלייה בשיעור 7%. בחולון כפר סבא ומודיעין נצפתה עלייה בשיעור 6%. ירידת מחירים בין רבעונים אלה נצפתה אך ורק באשקלון בשיעור מתון של 1%.
על פי הסקירה מחיר הדירה הממוצע הגבוה ביותר ברבעון הרביעי של 2012 נצפה בתל אביב והוא עומד על כ-2.49 מיליון שקל. בהרצליה המחיר הממוצע הוא 1.85 מיליון שקל. בירושלים המחיר הממוצע הוא 1.74 מיליון שקל. בחולון המחיר הממוצע הוא 1.47 מיליון שקל. בכפר סבא המחיר הממוצע הוא 1.61 מיליון שקל. במודיעין המחיר הממוצע הוא 1.46 מיליון שקל. בראשון לציון המחיר הממוצע הוא 1.43 מיליון שקל. בפתח תקווה המחיר הממוצע הוא 1.35 מיליון שקל. ברחובות המחיר הממוצע הוא 1.32 מיליון שקל. באילת המחיר הממוצע הוא 895 אלף שקל ובבאר שבע המחיר עומד על כ-778 אלף שקל.
אלדורטי מסר בשיחה עם "כלכליסט" כי הסקירה מעידה על סוג של האצה בסגירת עסקאות. "בסיכום מצטבר של הנתונים בשנת 2012 ראינו עלייה במחירי הדירות ועלייה בקצב סגירת עסקאות. יכול להיות שלולא ההנחיות של בנק ישראל היינו רואים עלייה גבוהה יותר, אבל בכל מקרה הנתונים הקיימים לא מצביעים על ירידה במחירי הדירות".
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין אוהד דנוס מסר בתגובה: "נתוני הסקירה של השמאי הממשלתי הראשי מתיישבים היטב עם נתוני לשכת השמאים על כך שמחירי הדירות ממשיכים, לצערנו, להפגין עוצמה ויציבות. זאת מאחר שהממשלה אינה יכולה לנהל מערכה נגד שוק הנדל"ן רק באמצעי התקשורת. הממשלה אינה מתחייבת באופן אמיתי לייצוב השוק באמצעות כלים תכנוניים עדכניים והתערבות ממשלתית הולכת וגוברת בשוק הדיור להשכרה, בדרך של בנייה להשכרה לטובת הזוגות הצעירים והאזרחים שידם אינה משגת לרכוש דירה בבעלות. אנו תקווה כי הממשלה החדשה תשכיל לטפל במשבר בדרך עוצמתית וממוקדת יותר מזו שהחליפה. אנו מזמינים את ראש הממשלה ושר האוצר לשמוע את תוכנית לשכת השמאים להורדת מחירי הדיור ולהצבתם ביעד הראוי של 80 משכורות לדירה".
בעקבות הדו"ח וכן נתוני הלמ"ס מסוף השבוע שמעידים על המשך עליית מחירי הדירות, מציין היום ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ (הקבלנים) כי מחירי הדירות ימשיכו לעלות במהלך שנת 2013 בשיעור מתון. "אנו שוב חוזרים ורואים שכל הפעילויות שמנסות לצמצם את הביקושים לדירות אינן עוזרות וללא טיפול בהגדלת היצע הדירות, מחירי הדירות לא ירדו". הוא אומר ומוסיף כי חרף פעולות אלה, היצע הדירות לא גדל ואף ישנה נסיגה בפעילות שבאה לידי ביטוי גם בירידה בשיווקים של קרקעות, בעיקר באזורי הביקוש וגם בירידה חדה בהתחלות הבניה.
"הבטחות הממשלה להגדלת האשראי בענף ולהגדלת מספר העובדים המקצועיים המהווים חסם בהגדלת ההיצע של הדירות טרם מומשו, והמגבלות שהטיל בנק ישראל על נוטלי המשכנתאות, לא מסייעות בהקטנת הביקושים, אלא רק ממשיכות לפגוע בזוגות הצעירים שאינם יכולים לרכוש דירה".
לדבריו, אם תמשיך הממשלה בדרכה היא תפגע בשוכרי הדירות: "אנו שומעים על תוכניות האוצר להטיל מגבלות נוספות על המשקיעים, אבל פעולה זו כבר הוכחה בעבר כפעולה שרק תביא לעליית מחירי השכירות. יש לזכור כי בשנת 2012 במקביל לעלייה של כ-6% במחירי הדירות, מחירי השכירות עלו אף הם בכ-6% , והנפגעים העיקריים הם אותם צעירים שממשיכים לשלם סכומי עתק על שכירות וחלום הדירה רק הולך ומתרחק מהם".