האוצר: צניחה של 15% במספר הדירות שנרכשו בחודש ינואר
ירידה בשיעור דומה נרשמה גם בשיעור הזוגות אשר רכשו את דירתם הראשונה; בקרב המשקיעים נרשמה ירידה של 23% ומשקלם בשוק הינו הנמוך ביותר בשנים האחרונות
ירידה חדה בשיעור רכישת הדירות בחודש ינואר, בהשוואה לחודש הקודם, כך עולה מדו"ח אורות אדומים שפרסם היום משרד האוצר. בחודש ינואר נרכשו כ-9.1 אלף דירות (חדשות ויד שנייה), ירידה של כ-15% בהשוואה לחודש דצמבר, זאת לאחר עלייה רצופה במספר העסקאות בשלושת החודשים הקודמים. כמו כן דיווחו באוצר כי נתונים ראשוניים לחודש פברואר מצביעים על המשך הירידה במספר העסקאות.
- איך בוחרים את המשכנתא הנכונה?
- הפטור ממסים לבעלי הדירות לא מקל על ציבור השוכרים
- משרד השיכון מפרסם מחירי דירות חדשות ויד שנייה ב-76 יישובים
באוצר בחרו להשוות את הנתונים לחודש הקודם כיוון שלטענתם בחודש ינואר הקודם השוק רק החל להתאושש מהקיפאון שאפיין את תקופת המחאה החברתית, כך שהנתונים היו נמוכים במיוחד ובהשוואה להם חודש ינואר 2013 מציג עלייה של 22% בהיקף העסקאות. בתוך כך, מהנתונים עולה כי בשקלול שנתי לא מדובר בנתון הנמוך ביותר ולפחות ב-6 חודשים (לא כולל ינואר 2012) מספר הדירות שנמכרו היה נמוך יותר מנתונים חודש ינואר האחרון.
עוד עולה מהנתונים, כי הירידה במספר העסקאות הקיפה את כל האזורים, למעט חדרה. בולטת במיוחד ירידה של 27% במספר העסקאות באזור באר-שבע.
בחינת נתוני הרכישה של מה שמגדירים באוצר כ"זוגות צעירים" (בני זוג שעבורם מדובר ברכישה ראשונה של דירה) מצביעה על קושי הולך וגובר לרכישת דירה ראשונה בישראל. בחודש ינואר חלה ירידה של 15% לעומת החודש הקודם, בדומה לשיעור הירידה בסך העסקאות. בהשוואה לינואר אשתקד מדובר עדיין בעלייה של 10%. עיקר הירידה בחודש האחרון נובעת ממיעוט עסקאות באזור השרון.
מלבד מספר העסקאות בשוק ניתן לראות כי מאז חודש דצמבר חלה ירידה מתמדת במספר העסקאות המבוצעות על ידי משקיעים, כמו כן, משקלם בתוך ההיקף הכולל של העסקאות שבוצעו הוסיף לרדת בחודש זה החודש הרביעי ברציפות ועומד על שיעור של 21.2% מסך העסקאות, השיעור הנמוך ביותר בשנים האחרונות. בהשוואה לחודש דצמבר מדובר בירידה של 1.7% במשקל המשקיעים. נתון זה ניתן להסביר בין היתר בגזרות האחרונות של בנק ישראל ובהן הקשחת תנאי המימון של משקיעים המחייב אותם להביא "מהבית" 50% משווי הדירה, בניגוד למקובל בעבר אז ניתן היה לקבל משכנתאות בשיעור גבוה יותר מערך הנכס.
עם זאת, מהנתונים מסתמן כי המשקיעים לא ממהרים למכור את הדירות שבחזקתם, בחודש ינואר ירד היקף מכירת הדירות על ידי משקיעים ב-14% בהשוואה לחודש הקודם. בהשוואה לינואר 2012 נרשמה עלייה של 35% במכירת דירות על ידי משקיעים. בניגוד למגמה הכלל ארצית באזור ת"א בו נרשם גידול של 9% במכירת דירות על ידי משקיעים ועלייה של 61% אחוזים לעומת ינואר 2012. עוד מסתמן מהנתונים כי כמחצית מהמשקיעים נחשבים ל"חדשים", כלומר כאלה שרכשו את הדירות במהלך 4 השנים האחרונות נהנו מעליות המחירים ומוכרים אותם כעת. שיעור זה גבוה משמעותית באזורי הפריפריה והוא נע בין 56% בחיפה ל-65% באזור טבריה. מנגד, במרכז הארץ משך תקופת ההחזקה בנכס ארוך יחסית. כך למשל, באזור השרון 37% מהמשקיעים שמכרו את דירתם בינואר רכשו את הנכס בארבע השנים האחרונות. באזור ת"א עומד שיעור זה על 42% .