בעקבות נאום "גדרה־חדרה": "מה אריאל רוצה, לנתק בין הורים לילדיהם?"
דברי שר השיכון בוועידת "כלכליסט" כי "אי אפשר לבקש לגור במרכז וגם ליילל", עוררו את זעמם של קבלנים. "במקום לדבר כמו קאובוי הוא צריך לטפל בבנייה במרכז", אמר סמי מצלאווי. יעקב אטרקצ'י: "הוא צודק בהפניית הצעירים לפריפריה"
"למה שזוג צעיר שההורים שלו גרים בראשון לציון יעבור לגור בחדרה? אם השר בא ומתחיל לדבר כמו קאובוי אז אני לא יודע מה ייצא מזה. הוא צריך לטפל בבנייה דווקא במרכזי הערים. בין חדרה לגדרה אפשר לבנות היום עשרות אלפי יחידות דיור בפינוי־בינוי ואפשר לעשות את זה בלי עלויות של המדינה בכלל". כך אמר אתמול ל"כלכליסט" סמי מצלאווי, קבלן ותיק שמתמחה בעיקר בפרויקטים של פינוי־בינוי, בתגובה לדבריו של שר השיכון אורי אריאל שלשוםבוועידת הנדל"ן של "כלכליסט".
- שר השיכון: "מי שאין לו כסף לא יכול גם לבקש לגור במרכז וגם ליילל כמה זה יקר"
- משימה בלתי אפשרית 2013
- "הממשלה זורה חול בעיניים - מחיר הדירה גבוה כי פועל סיני עולה אלף שקל ליום"
אחד הבכירים אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי הוא לא מתפלא שאריאל מפנה את הצעירים לגור במקומות מרוחקים: "יכול להיות שמי שגר בקרוואן על גבעה חשופה במשך שנים מחייו לא מבין שלאנשים יש צרכים אחרים".
"זה גורם להזדקנות הערים הגדולות"
לדברי מצלאווי, במקום להפנות את הזוגות לפריפריה צריך שר השיכון להקים רשות שתעסוק בהתחדשות עירונית ותעניק זכויות בנייה עודפות לקבלנים, בתמורה לכך שזוגות צעירים זכאים יוכלו לקנות דירות במחיר שממנו ינוכה מחיר הקרקע - הנחה שיכולה להגיע לכ־30%. "הפתרון הזה של מעבר לפריפריה אפשר להציע אותו לחלק מהמשפחות, אבל לך תגיד לאשה שעובדת ושאמא שלה שומרת לה על התינוק שתעבור לצד השני של המדינה. מה הוא רוצה, לנתק משפחות?".
גם ירון ביבי, מנהל מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, סבור שהפניית הצעירים לפריפריה היא מוטעית מיסודה. "מדובר באמירות שהן בגדר חזרה לאמירות שיצאו מממשלת אולמרט ב־2007–2008, כאשר הקפיאו את אישור תוכניות המגורים במרכז והחליטו לעודד תוכניות בפריפריה", הוא אומר. "מה שקרה בגלל המדיניות הזו זה שהמחירים במרכז עלו באופן דרמטי כי היצע הדירות קטן והביקושים רק המשיכו לעלות".
תופעה שלילית נוספת שעליה מצביע ביבי, שנוצרה כתוצאה ממדיניות עידוד הפריפריה על חשבון המרכז, היא הזדקנות הערים הגדולות. "כשאתה אומר 'צעירים, צאו מרעננה ותל אביב ולכו לפריפריה', אתה יוצר מצב שרק מבוגרים ובעלי ממון יכולים לקנות בעיר, וכתוצאה מכך הערים הופכות לפחות הטרוגניות. זה יוצר בעיה חברתית וזה לא נכון מבחינת תכנון ערים", הוא אומר.
לצד זה הוא מאמין כי אם מעודדים הגירה לפריפריה צריך לעשות כמה פעולות מקדימות ולא להכריז על כך באופן סתמי: "אם היו אומרים שעכשיו אנחנו משקיעים בכבישים, רכבות, מערכת חינוך - כל החלומות הרטובים של הפריפריה - אז הייתי מבין את ההפניה של משפחות צעירות לשם. כל עוד זה לא קרה, הביקושים נשארים במרכז. הממשלה צריכה לצאת מהראש הזה שהיא יכולה להגיד לאנשים מה לעשות. היא צריכה להתאים את המוצר לביקוש. היום למשל מוכרים בעיקר דירות גדולות, אז צריך לדאוג גם לדירות קטנות. הרי אם היו מוכרים בארץ רק מרצדס אז כולנו היינו בוכים שאנחנו לא יכולים לקנות רכב. הממשלה צריכה להחליט אם היא עוזרת לאזרחיה לרכוש מרצדס או שהיא מייצרת מלאי של מכוניות זולות. זה אותו דבר בשוק הדיור".
גם היזם משה גינדי, הפעיל בשוק הנדל"ן משנות השבעים, מאמין כי לא ניתן ליצור שינוי בשוק על ידי הפניית הצעירים לפריפריה. "אנשים רוצים לגור בדרך כלל סביב המשפחה שלהם שבה הם גדלו וחונכו, וקשה להגיד לאדם שרגיל לגור בתל אביב 'לך ותקנה דירה בקריית גת'. לדעתי זה לא יקרה. אם הוא רוצה להצליח הוא צריך לשחרר קרקעות במרכז הארץ, לזרז את הליכי התמ"א 38 ופינוי־בינוי. אם יעשו את זה ישחררו עשרות אלפי יחידות דיור בשנה, ואז המחירים יירדו".
גינדי מאמין שהישועה תגיע מכיוון איש הליכוד משה כחלון שאמור להתמנות לתפקיד יו"ר מועצת מקרקעי ישראל. "מקווים שהוא יצליח להוריד את מחירי הדירות", הוא אומר. "הוא עשה מהפכות בשוק ואנחנו מצפים שהוא יעשה מהפכה גם אצלנו".
בצד היזמים יש גם כאלה שראו בחיוב את אמירותיו של אריאל: "אני חושב שמגיע לו כל הכבוד על אמירה שהיא לא פופוליסטית ונשענת על עובדות גם אם היא לא נעימה לאוזן הציבורית", אומר חיים פייגלין, מנכ"ל חברת הבנייה צמח המרמן. לדבריו, "המחירים במרכז לא יירדו ולא יכולים לרדת. יש בעיה אמיתית של קרקע בפרט במרכז, וזה לא רק בעיה של זמינות קרקע. המצב לא הולך להיות קל בתחום הקרקע. האמירות של השר החדש הן נכונות ושפויות יותר מכל כל מה ששמעתי בשנים האחרונות".
פייגלין הוסיף: "אני מוכרח להגיד שהנאום הפתיע אותי כי לא ציפיתי שאדם חדש יגיד אמירות כל כך שונות מקודמיו. כשאריאל אטיאס נכנס לתפקידו הוא הכריז הכרזות חסרות אחריות שלא ניתנות ליישום על הורדה דרסטית של מחירי הדיור. ההכרזות האלה יוצרות ציפיות שאין דרך לעמוד בהן. פה בא שר ואומר, 'אני לא מספר לכם סיפורי בדים. המחירים לא יירדו באזור המרכז'. זו אמירה קשה להגיד לציבור אבל נשענת על דברים נכונים".
גם יעקב אטרקצ'י, הבעלים והמנכ"ל של חברת אאורה ישראל, מסכים עם דבריו של אריאל. "בראייה לאומית אני חושב שראוי שאנשים יגורו בכל האזורים במדינה מכיוון שבגוש דן אין דירות בפחות ממיליון שקל, אני חושב שהוא צודק", הוא אומר. לדבריו, כיום 80% מהרוכשים בפרויקט שהוא משווק בפרדס חנה מגיעים מגוש דן והם עובדים בתל אביב. "אני חושב שהוא צודק בהפניית הצעירים לפריפריה ושצריך לשחרר שם יותר קרקע, אבל חשוב לדאוג שהקרקעות האלה יהיו במקומות שיש בהם תחנות רכבת ותשתיות מתאימות שמאפשרות להם לעבוד במרכז", הוא אומר.
"דברים שרואים משם לא רואים מכאן"
ביום שני, בראיון שהעניק אריאל לערוץ 10, הוא הכריז כי מחירי הדיור יירדו בתוך שנה, אך ביום שאחרי הוא כבר היה מתון יותר בנאומו ודיבר על שינוי מזערי בשנת 2013. בקרב היזמים דווקא נשמו לרווחה, ואמרו אתמול בשיחות עם "כלכליסט" כי טוב שהשר התפכח ולא משחרר לאוויר הצהרות שלא יוכל לעמוד בהן. "נראה שדברים שרואים משם לא רואים מכאן", אומר אטרקצ'י. "אני מאמין שברגע שהוא נכנס למשרד השיכון הוא הבין שלא השאירו לו מספיק עתודות קרקע מתוכננות לשיווקים. הוא מבין שהתקציב ייסגר רק באוגוסט, אז הוא מיתן את דבריו ואמר ש־2013 היא כבר שנה אבודה. אנחנו התרגלנו בממשלה הקודמת ששר השיכון אומר הרבה ועושה מעט. אני מקווה שאצלו זה יהיה ההפך".
ואילו ביבי מאמין שלשר השיכון יש יכולת להורדת מחירים רק בטווח הארוך, וכי הכלי היחיד להורדת מחירים מהירה הוא שיעור הריבית על המשכנתאות, וזהו כלי שנמצא בידי בנק ישראל. "הכפתור להורדת מחירי הדירות לטווח הקצר אינו בידי שר השיכון, והממשלה הזו עשתה נכון שהחליטה להקים קבינט דיור כי הדבר הכי חשוב הוא שלא כל אחד ייצא בהצהרות לפי ראות עיניו. אם זה ינוהל נכון, יכול להיות שתהיה ירידת מחירים בטווח של שלוש־ארבע שנים מעכשיו".
נושא נוסף שעלה בנאומו של אריאל הוא רפורמת התכנון והבנייה. אריאל הזכיר את הרפורמה שמתנהלת בין מינהל התכנון למינהל מקרקעי ישראל ומשרד ראש הממשלה, ואמר שבכוונתו ללמוד אותה ולקדמה. בעניין זה אומר פייגלין כי העובדה שאריאל לא מדבר על קידומה של רפורמת המרפסות שכללה חקיקה של חוק תכנון ובנייה חדש בן יותר מ־600 סעיפים היא בגדר בשורה טובה לענף הנדל"ן.