$
חדשות נדל

קבינט הדיור אישר את רוב תוכנית הדיור הממשלתית; לא יבוטל חוק הדיור הציבורי

הקבינט אישר את התוכנית של משרדי האוצר, השיכון והפנים, אולם נמנע מלדון בקריטריונים לדיור בר־השגה שמעוררים מחלוקת בין השרים. תהליך התכנון של דירות קוצר על ידי הרחבת סמכויות הוד"לים, אך תהליך החקיקה הפך מורכב יותר

עינת פז-פרנקל 15:3903.06.13

קבינט הדיור של הממשלה אישר בישיבתו היום (ב') את מרבית סעיפי תוכנית הדיור הממשלתית שגיבשו שרי האוצר, השיכון והפנים. הוחלט שלא לבטל את חוק הדיור הציבורי.

 

יעד התכנון של 80 אלף יחידות דיור עד סוף שנת 2014 אושר, וכן שיווק קרקעות ל־25 אלף יחידות דיור חדשות בשנה. כצפוי, קבינט הדיור בראשותו של שר האוצר יאיר לפיד אישר תמריצים לעידוד שוק הדירות להשכרה וזירוז תהליכי בנייה, אולם חברי הקבינט לא הצליחו להגיע לכלל הסכמה לגבי הקריטריונים לדיור בר־השגה, ביניהם ההחלטה על מיצוי כושר ההשתכרות. הדיון על כך נדחה לישיבתו הבאה.

 

פרויקט בנייה בר"ג (ארכיון) פרויקט בנייה בר"ג (ארכיון) צילום: אוראל כהן

 

כל משרד יכין תזכיר חוק

בנוסף, על אף שהתוכנית ביקשה להקל על תהליכי תכנון וחקיקה, כדי לזרז מהלכים הקשורים לשוק הדיור, בישיבת הקבינט הוחלט כי במקום תזכיר חוק אחד, שעשוי לפשט ולקצר תהליכים, כל משרד - השיכון, הפנים והאוצר - יכין תזכירי חוק הנוגעים למשרדיהם בתוך 30 יום. לאחר מכן, יעברו התזכירים לוועדת השרים לחקיקה ולכנסת - ולא בהכרח יגיעו לדיון בממשלה. נזכיר כי בהחלטת הממשלה להקים קבינט דיור, נכתב כי "החלטות הקבינט מקבלות תוקף של החלטת ממשלה בחלוף שבוע ימים ממועד הפצת החלטת הקבינט, אם ראש הממשלה לא מבקש לדון בהחלטה או לערער עליה.

 

הקבינט אישר להאריך את חוק ועדות הדיור הלאומיות, שמאפשרות מסלול אישור תוכניות בנייה מהיר ולהרחיב את סמכויותיהן, כך שיוכלו לדון בתוכניות פינוי־בינוי ובתוכניות המשתרעות על קרקעות שרק בחלקן (40%) הן אדמות מדינה. עד כה לא היו לוד"לים סמכויות תכנון על אדמות פרטיות. הכנת תוכנית מתאר ארצית לשכונות שיקומו בשטחים מהם יפונו בסיסי צה"ל במרכז - סירקין, תל השומר, צריפין וגלילות אושרה, וכן אושרה המשך הרפורמה במינהל מקרקע ישראל והסרת חסמים בתחום פיתוח הקרקע. אושר גם לנצל קרקעות המיועדות לשימושים ציבוריים לשימושים מעורבים - לרבות מגורים.

 

 

יו"ר קבינט הדיור יאיר לפיד. תיקון חוק מקרקעי ישראל נדחה יו"ר קבינט הדיור יאיר לפיד. תיקון חוק מקרקעי ישראל נדחה צילום: עמית שאבי

 

בניגוד לצפוי, השרים אישרו להקצות 2 מיליארד שקל מתקציב משרד התחבורה בשנים 2013-2014 לפתרון חסמים בתוכניות דיור, היכן שתוכניות דורשות פתרונות תחבורתיים כתנאי לבניית שכונות מגורים. בתוכנית המקורית דובר על מיליארד שקל בלבד, אך מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר עדכן את הסכום, שיאפשר, לדבריו, שיווק של למעלה מ־30 אלף יחידות דיור נוספות באזורי ביקוש.

 

בנוסף אושרה קרן למתן הלוואות מדינה לפרויקטים של חיזוק מבנים בפני רעידת אדמה במסגרת תמ"א 38, וכן, הרחבת ההתחדשות העירונית במסגרת פינוי־בינוי. הסעיפים שטרם אושרו יעברו לדיון בישיבת הקבינט הבא: היטל על קבלנים שמתעכבים בבניית דירות; הפחתת עלויות הבנייה באמצעות ביטול והגמשת תקני בנייה; תיקון חוק מקרקעי ציבור (השבת קרקע חקלאית שייעודה שונה למגורים למדינה); והקריטריונים לדיור בר־השגה, שממשיכים, כאמור, לעורר מחלוקת.

 

חזרה לבנייה בפריפריה

במהלך הישיבה התפתח ויכוח על הדיור בפריפריה, כאשר השר סילבן שלום דרש לבנות גם בנגב ובגליל ושר השיכון אורי אריאל תמך בו. לבסוף הוסכם כי יהיה פרק נוסף על הפריפריה שיוגש לקבינט הדיור כתוספת. המשמעות של כך היא שהממשלה לא רק תתכנן ותשווק קרקע לדירות באזורי הביקוש שהגדירה במרכז - תל אביב, ירושלים, חיפה ואשקלון - אלא גם תתכנן דירות בנגב ובגליל. מסתמן כי יחידות הדיור שיתוכננו בפריפריה יתווספו ליעדים שנקבעו, ולא יוסטו יחידות דיור מאזורי הביקוש במרכז לפריפריה. "אין בעיה של יחידות דיור בפריפריה, אפשר לתכנן ולשווק כמות נוספות. התוכנית במקור באה לפתור חוסרים במרכז", אמר ל"כלכליסט" גורם בממשלה.

 

חשוב לציין, כפי שנחשף ב"כלכליסט", כי הביקוש לדירות בפריפריה הסתכם בשנה החולפת ב־8% בלבד. הביקוש לדיור ב־17 הערים הפופולריות (אלה שבהן הביקוש עלה על 500 יחידות דיור) הסתכם בשנת 2012 ב־39,369 יחידות דיור. מתוכן, רק 3,136 יחידות דיור בערי הפריפריה בית שמש, באר שבע ואשקלון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x